Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bahatost

Invalidi u gubicima, a direktor kupuje luksuznu limuzinu

'30.08.2010.,Split - Radnici i predstavnici sindikata s nestrpljenjem su iscekivali rezultate razgovora s kandidatem za ravnatelja DES-a.Na kraju je od kandidata predlozen Mario Mestrovic koji po izla
'Ivo Cagalj/PIXSELL'
Autor
Marko Biočina
03.04.2013.
u 19:56

Dva auta Meštrović je želio kupiti još lani, ali mu Upravno vijeće nije dopustilo

Vozni park splitske gradske tvrtke DES, specijalizirane za zapošljavanje i rehabilitaciju osoba s invaliditetom, odnedavno je bogatiji za novu luksuznu limuzinu. Punih 206 tisuća kuna DES će platiti za petogodišnje korištenje novog automobila. Inače, prema specifikacijama natječaja, riječ je o limuzini tamne metalik boje, s petero vrata i motorom od 150 konjskih snaga. Predviđena oprema također je poprilično bogata, poput putnog računala, navigacijskog sustava i aluminijskih naplataka, a predviđeno je i da upravljač vozila mora biti presvučen kožom.

Leasing za leasing

Nabava takvog vozila izazvala je veliko nezadovoljstvo među radnicima DES-a koji smatraju da za njegovu kupnju nema potrebe, već da je riječ o hiru ravnatelja ustanove Marija Meštrovića, inače kadru splitskog gradonačelnika Željka Keruma.

– Zašto je nužno da se direktor vozi u passatu, a ne u nekom skromnijem vozilu srednje klase? Dvije nove limuzine htio je kupiti još prošle godine, pa mu Upravno vijeće nije dopustilo. Nama proizvodnja pada, plaće kasne, a on samo razmišlja o tome koji će si auto naručiti – rekao nam je jedan radnik, pod uvjetom da ostane anoniman. Inače, nabava novih automobila već dugo je kamen spoticanja u splitskoj tvrtki. Meštrović je već prošle godine predložio rebalans proračuna ustanove kojim bi bila osigurana sredstva za nabavu dvaju novih vozila putem ugovora o leasingu. Tvrdio je da je riječ o zanemarivu trošku na razini poslovanja tvrtke te kako bi ti automobili trebali samo zamijeniti postojeća dva kojima je istekao leasing. Ipak, u Upravnom vijeću su se tome usprotivili te na kraju odobrili nabavu samo jednog vozila. Ipak, mnogi u tvrtki smatraju da je, u trenutku kada DES iz godine u godinu bilježi gubitke u poslovanju, i to nepotrebno, a posebno im smeta što je na natječaj za nabavu vozila pristigla samo jedna ponuda.

– Je li vama normalno da u današnje vrijeme kad je autoindustrija na koljenima mi dobijemo samo jednu ponudu za kupnju automobila? Umjesto da se pazi na svaku kunu i novac iskoristi za zapošljavanje invalida, u upravi se bave time hoće li im novi auto imati svjetla za maglu ili ne. A znamo koliko je magla česta pojava u Splitu i okolici – kaže naš sugovornik.

Prozvani se ne javlja

Skandal s kupnjom novog automobila mogao bi rezultirati novim napetostima u tvrtki. Naime, kad je u rujnu 2010. splitska gradska vlast, umjesto dotadašnjeg ravnatelja DES-a Ivana Grbića, imenovala Meštrovića, radnici su oštro prosvjedovali protiv te odluke, a četvorica njih čak su sedam dana štrajkala glađu. Što o svemu kaže Meštrović, nismo uspjeli doznati jer nije odgovarao na naše pozive.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije