Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Priče oporavljenih od Covida-19

Intubiran u Bergamu, probudio se u Bochumu i - pomirio se s kćeri koju nije čuo 12 godina!

Koronavirus u Italiji
Foto: ALFONSO DI VINCENZO/IPA/PIXSELL
1/3
27.04.2020.
u 11:44

Kako je koronavirus razorio jednu obiteljsku svađu, ali ne i obitelj. Topla ljudska priča iz Corriere della Serra

Spojen na respirator u talijanskom Bergamu, probudio se - začuđen, ali oporavljen od Covida-19 - u bolnici njemačkom Bochumu. I prvi put nakon 12 godina razgovarao s kćeri s kojom je izgubio kontakt nakon razvoda od supruge, koji je zahladio odnose u obitelji. To je priča o 65-godišnjem Talijanu, koju je novinarima lista Corriere della Sera ispričala njegova 38-godišnja kći Stefania. 

- Sada shvaćam da ponekad treba udariti o dno kako bi se krenulo ispočetka. Toliko je obitelji razorio ovaj virus. Ali to, kako je nas poštedio, je jedno čudo - kaže Stefania, majka troje djece od 2, 4 i 8 godina, koje njezin otac, njihov djed, nije nikad ni upoznao.

Njezin otac Claudio Facoetti je umirovljeni učitelj gimnastike iz mjesta Curno, predgrađa Bergama. Početkom ožujka zaražen je koronavirusom, a 19. ožujka susjedi su se zabrinuli jer ga nisu vidjeli nekoliko dana, pa su mu pozvonili na vrata. Claudio Facoetti jedva je otvorio i srušio se pred susjedima.

Čim je prebačen u bolnicu, odmah je intubiran i uspavan općom anestezijom. Karabinjeri su obavijestili njegovu kći što se dogodilo, no Stefania nije imala priliku razgovarati s ocem u tim kratkim trenucima do priključivanja na respirator.

VIDEO: Kako se brinuti o osobama sa sumnjom i potvrđenom zarazom koronavirusom?
 

Bolnica u Bergamu bivala je sve više preopterećena, njegovo se stanje nije poboljšavalo i jednog dana Stefaniji su javili da postoji mogućnost da njezin otac bude prebačen na daljnje liječenje u Njemačku. Njemačka je, u duhu europske solidarnosti, ponudila pomoć i tih je dana 45 pacijenata na respiratorima prebačeno iz talijanskih bolnica u njemačke. Zračni most uspostavljen je posebno opremljenim vojnim zrakoplovima. 

- Kad su mi rekli za to, bila sam uplašena. Nisam dotad nikad čula za takve transfere u inozemstvo i bojala sam se da ću opet izgubiti kontakt sa svojim ocem - kaže kći.

Od 45 pacijenata, desetero ih je preminulo, piše Corriere della Sera, dvoje među njima bili su iz Bergama. Ali svi ostali su se oporavili u njemačkim bolnicama, mnogi do te mjere da su mogli biti prebačeni natrag u Italiju, gdje se nastavljaju oporavljati u svojim kućama ili staračkim domovima. 

U bolnici u Bochumu, u kojoj je respirator održavao na životu Claudija Facoettija, medicinsko osoblje govori puno jezika, među zaposlenicima je zastupljeno 70 zemalja svijeta, pa se brzo našla i neurologinja iz Milana koja je svakodnevno telefonirala kćeri gospodina Facoettija i obavještavala je o svemu.

Koronavirus u Italiji
1/6

Jedan oporavljeni talijanski pacijent koji se vratio iz te bolnice u Bochumu došao je na ideju da se za Facoettija pripremi iznenađenje kad se probudi: Bochum nije daleko od Dortmunda i u bolnici mnogi liječnici i medicinske sestre navijaju za Dortmund, pa se dobro sjećaju i utakmica s Atalantom, i ideja je bila da se Facoetti probudi s pogledom na zastavu crnoplavih iz Bergama.

Ali u razgovorima neurologinje i kćeri ispostavilo se da ideja možda nije dobra jer je Claudio Facoetti navijač Juventusa

Probudili su ga prošloga tjedna. Otac i kći čuli su se nakon 12 godina.

- Rekao je par riječi, još uvijek s teškim naporom, pretpostavljam da je bio jako iznenađen što se budi u Njemačkoj. Ali bio je to prekrasan i jako emotivan trenutak. Mnoge stvari u životu se rade zbog ponosa ili ogorčenosti, ali to nije vrijedno toga. Želim ovo vidjeti kao znak novog početka, koji nam omogućuje da izgradimo ponovo naš odnos. I koji njemu omogućuje da se vrati tome da bude otac i, konačno, djed - zaključuje kći Stefania u članku objavljenom u nedjeljnom izdanju Corriere dela Sera.

 

 

Ključne riječi

Komentara 1

AN
anticenzura
18:15 27.04.2020.

Stvarano nam je muka od ovoga Krasneca i njegovih ''dobrocinitelja'' Nijemaca. Pa sto su oni primali tudje pacijente, kada je drzava ovdje u Svicarskoj primala pacijenete iz Francuske, Italije i Njemacke? Sto nisu svoje pacijente zbrinuli, nego glumataju ''dobocinitelje'', a eno ih pendrece sa policijom one gladne i nezaposlene gradjane na ulicama sto im prijete da nece zivjeti u diktaturi sto im Angela Merkel namece u njihovoj zemlji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije