Naslovnica Vijesti Hrvatska

Grabar-Kitarović: Hrvatska ni s jednom državom nije u hibridnom ratu

- Činjenica je da je Hrvatska, kao i druge države, izložena određenim utjecajima koji se mogu svesti pod ovu ili onu vrstu hibridnog djelovanja - kazala je u intervju Večernjem listu predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.
24. prosinca 2017. u 00:09 124 komentara 7724 prikaza
Naslovnica 24.12.2017.

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović kaže da joj se čini da se ipak malo podiže razina raspoloženja i optimizma među ljudima. Smetaju joj ideološke rasprave, koje ne mogu spriječiti iseljavanje, naprotiv, mogu ga samo potaknuti i stoga smatra da se moramo usredotočiti na egzistencijska pitanja, na poslove, plaće, poduzetništvo. 

Drži da puno vremena provodi među ljudima i dužnosnica je koja je vjerojatno najviše u kontaktu s građanima i stoga osjeća što je realan život u Hrvatskoj. Misli da joj to omogućuje da “čvrsto drži noge na zemlji i nikad ne dopusti da je ponesu crveni tepisi”.

Javnost postupno shvaća termin “hibridni rat”, čuli smo da je i Hrvatska bila cilj takvih napada, kao i to da iza većine tih napada stoji Rusija. Vaš dojam; je li to istina ili pretjerivanje?

Želim jasno istaknuti da Hrvatska ni s jednom državom nije u hibridnom ratu. Ono što jest činjenica, to je da je Hrvatska, kao i druge države, izložena određenim utjecajima koji se mogu svesti pod ovu ili onu vrstu hibridnog djelovanja. To je na svoj način i danak razvoju tehnologije, i mi se s time moramo i možemo nositi. Svakako nije dobro ako se u društvu zbog toga stvara neka vrsta paranoičnog stanja. Pogotovo mi dužnosnici, koji smo više od drugih izloženi takvom djelovanju, moramo biti spremni podnositi kritike i kada su opravdane i kada su neopravdane, pa i onda kada su plod hibridnog djelovanja. To dolazi s dužnošću koju obnašamo. Istodobno, sustav domovinske sigurnosti treba osposobljavati da se zna i može djelotvorno suprotstaviti i hibridnom djelovanjima.

Cijeli veliki intervju s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović pročitajte u božićnom trobroju Večernjeg lista ili u e-izdanju.

Ne propustite i druge teme:

>>Hempenstall: U Irsku se doselilo 17.000 Hrvata i zadovoljni su

>>Agrokor - Gubitnici i dobitnici najveće krize koja je ove godine zatresla Hrvatsku

>>Zlatko Dalić: Želimo biti svjetski prvaci, ali trebamo biti realni. Mi smo ipak tek 18. na svijetu

>>Barbieri: Kako je sv. Benedikt uveo pravila u jelovnik za Badnjak

>>Mišo i Robin osvajaju svijet, već ih gledaju u Južnoj Koreji, SAD-u i Kini

>>Heroji Božića - Priča s ljudima koji pomažu onima kojima je pomoć najpotrebnija

Naslovnica 24.12.2017. | Autor :

Rafting
AVANTURA NA VODI
Otkrijte gdje je najbolje ići na rafting, a gdje se krije raj za avanture u kanuu i kajaku

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar Becarina
  Becarina:

  Naj boljoj predsjednici na svijetu i njezinoj obitelji stretan Bozic i Nova godina, Hrvati su sretni da postojite!

 • mobitel20:

  Kolinda tocno govori a naslov je tendenciozan. Sugerira da ona,kao, oponira nekim prijasnjim tvrdnjama iz Vlade a istina je suprotna, ona ih potvrdjuje. Kao pametna zena izbjegava termin "rat" jer to implicira da postoji jasan neprijatelj kojega onda mora imenovati, ... prikaži još! i zato kaze da smo "izlozeni hibridnim djelovanjima". Maali segment tih djelovanja imate i na ovim portalu...strani botovi hejtaju a administratori kao da ne postoje, nastoji se difamirati doslovno sve suverenisticko, prrdimenzionirati svaki problem, umanjiti svaki uspjeh...Kolinda im je svima pencilin, samo naprijed ! Mogu samo puknuti od muke i truliti od jada hehe...U usporedbi s njima milim "Regionom" mi smo doslovno Njemacka, u svakom smislu !

 • Avatar petarsaric1234
  petarsaric1234:

  Najbolja predsjednica koju je HR ikada imala!