Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Intervencijski plan grada Knina: 22.7 milijuna eura za integriranu regeneraciju Zvonimirovog grada

Grad Knin
03.06.2022.
u 09:02

Grad Knin je odabran kao jedan od pet pilot područja za provedbu Programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima. Program Intervencijski plan grada Knina sufinancira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Europskog socijalnog fonda.

“Riječ je o velikom programu kroz koji je za grad Knin osigurano 22.7 milijuna eura. Mi kao lokalna samouprava teško bismo bez fondova Europske unije osigurali tolika sredstva za ulaganje u naš grad. Intervencijski plan grada Knina obuhvaća ukupno 20 projekata od čega je 12 projekata infrastrukturnog tipa. Vizija je da područje grada Knina svojom infrastrukturom i sadržajima bude poželjno za svakodnevni život, rad, boravak i gospodarske aktivnosti” – naglasio je Marijo Ćaćić, gradonačelnik Grada Knina.

Urbana revitalizacija stare gradske jezgre, povećanje zaposlenosti, aktiviranje rijeke Krke kao resursa za održivi razvoj lokalne zajednice, razvoj turističke ponude grada Knina te potpora poduzetništvu i razvoj poduzetničke infrastrukture prioritetni su projekti Intervencijskog plana.

40.5 milijuna kuna ulaže se u poduzetništvo kroz Projekt rekonstrukcije i opremanja informacijsko-inovacijskog inkubatora (3i) te Projekt razvoja infrastrukture Poduzetničkog centra.

“Mladim i inovativnim poduzetnicima početnicima inkubator nudi uvjete za osmišljavanje, razradu i tržišnu valorizaciju poslovnih ideja, softverskih i hardverskih rješenja uz konstantno mentorstvo stručnjaka iz područja IKT i područja ekonomske struke, koji će ih usmjeravati prema tržištu. Korisnicima je na raspolaganju 500 m2 višenamjenskog prostora opremljenog visokom tehnologijom (serveri, radne stanice, 3D printer, skener, CNC uređaj), uredi, učionice, radionice, sale za sastanke, prostori za coworking te sadržaji za razonodu i druženje koji su u potpunosti prilagođeni osobama s invaliditetom. Bitno je naglasiti kako poduzetnicima koji nemaju sjedište u Kninu nudimo mogućnost registracije ispostave/podružnice na adresi inkubatora.“ – navela je Ivona Grcić, ravnateljica Lokalne razvojne agencije Matica Knin.

U neposrednoj blizini 3i inkubatora u poduzetničkoj zoni Preparandija trenutačno su u tijeku radovi na obnovi i uređenju bivše tvornice Kninjanka koja će se prenamijeniti u Poduzetnički centar.

“Budućim korisnicima Poduzetničkog centra na raspolaganju će biti prostori za proizvodne pogone i skladišta, 12 ureda, te konferencijska dvorana. Namijenjen je postojećim poduzetnicima s područja Knina. ” – dodala je Ivona Grcić.

Lokalna razvojna agencija Matica Knin, osim što upravlja 3i inkubatorom i Poduzetničkim centrom, potporna je institucija poduzetništvu grada Knina. U praksi to označava stručnu podršku poduzetnicima na razvoju njihovog poslovanja u svim fazama.

Osim Preparandije, ključne lokacije infrastrukturnih projekata Intervencijskog plana su stara gradska jezgra, Kninska tvrđava, te rijeka Krka.

Htjeli smo otvoriti rijeku Krku prema građanima, omogućiti im pristup na svim dijelovima toka. Kroz nekoliko projekata, od kojih su neki su već završili, dok su neki u tijeku, uredit ćemo svu infrastrukturu uz rijeku Krku od samog izvora pa gotovo do ulaza u Nacionalni park Krka” – dodao je Marijo Ćaćić.

Iako je broj stanovnika grada Knina u padu, Intervencijski plan spada i u dugoročnu mjeru borbe protiv negativne demografske slike. Upravo iz tog razloga očekuje se povratak jednog dijela stanovništva koji je već otišao, zadržavanje mladih ljudi, a na jedinici lokalne samouprave je da projektima poput ovog osigura kvalitetu života kakvu grad Knin svojim potencijalima zasigurno može pružiti.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije