Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
traže ga specijalci

Interpol raspisao tjeralicu za Gadafijem i njegovim sinom

\'Libya\'s leader Muammar Gaddafi arrives to give television interviews at a hotel in Tripoli March 8, 2011. REUTERS/Ahmed Jadallah    (LIBYA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST CONFLICT HEADSHOT IMAGES OF
VL
09.09.2011.
u 09:51

Prošlog tjedna upali su u vilu u Tripoliju iz koje je, sumnjaju, svrgnuti vođa tajnim tunelima pobjegao samo sat prije njihova dolaska

Interpol je raspisao tjeralicu za libijskim čelnikom Moamerom Gadafijem, njegovim sinom Saifom al-Islamom te šefom njegove tajne službe Abdullahom al-Senussijem, prenosi Reuters. M Gadafija se trenutačno tretira kao bjegunca.

Odlučni uhvatiti Moamera Gadafija libijski novi vođe za njim su poslali specijalnu jedinicu čiji je jedini zadatak pronaći nedostižnog bivšeg vođu,a pri tome će koristiti sva dostupna sredstva uključujući prisluškivanje telefona njegovih pristaša, proučavanje satelitskih snimki i ispitivanje svjedoka.

Iako većinu informacija prikupljaju na terenu, javlja Guardian, libijskim specijalcima pomoći će francuska obavještajna služba u suradnji s tajnim službama ostalih zapadnih zemalja. Satelitskim prijenosom pratit će se svi sumnjivi telefonski razgovori kako bi se pokušalo odrediti Gadafijev položaj, a u lovu bi trebao pomoći i CIA-in tim.

Svaki Gadafijev trag izgubio se nakon što su pobunjeničke snage 21. kolovoza ušle u Tripoli, a mjesecima prije nestanka nije se pojavljivao u javnosti. Njegovo hvatanje uvelike bi pomoglo pobunjenicima u ojačavanju pozicije u zemlji i spriječilo pobunu njegovih pristaša protiv nove vlade.

Nakon više od četiri desetljeća njegove autoritativne vladavine Libijce progoni pitanje gdje se nalazi donedavni vođa. Zemljom se šire razne teorije, od one da se nalazi u bunkeru ispod glavnog grada do one da je u egzilu u susjednom Nigeru ili Alžiru. Jučer je Libiju prodrmala njegova audioporuka kojom osobno poriče bijeg iz zemlje i potiče pristaše na ustrajnost u borbi.

Prošlog tjedna, potvrdio je jedan pobunjenički borac koji je sudjelovao u akciji, napadnuta je vila na periferiji Tripolija zbog sumnje da se pukovnik tamo skriva. Uvjeren je da je Gadafi vilu napustio ni sat vremena prije njihova upada i pobjegao kroza tajni tunel. Kada su ušli u vilu, računala su bila upaljena, a čaj u šalicama još je uvijek  bio topao. U vili su pronašli jedino dvojicu kuhara koji su zadržani zbog ispitivanja.

Dužnosnici vjeruju kako su najpouzdanija izvješća ona koja tvrde kako se odbjegli vođa nalazi u blizini jednog od tri libijska grada koja još uvijek odolijevaju pobunjeničkim napadima. Jedino još moraju točno odrediti je li Gadafi u rodnom Sirtu na obali Mediterana, u Bani Walidu jugoistočno od Tripolija ili u Sebhi duboko u pustinji na jugu zemlje.

Anis Sharif, glasnogovornik vojnog vijeća Tripolija, potvrdio je kako specijalna jedinica koja broji 200 članova, u suradnji s operacijskim centrom smještenim u glavnom gradu, predvodi lov na Gadafija. Dodao je i kako su locirali bivšeg vođu, ali nije htio otkriti gdje se on nalazi nego je naglasio kako je njegovo hvatanje samo pitanje vremena.

Komentara 7

JA
jaruzelskia
12:54 09.09.2011.

A kog to briga? UN formula mmira: CIA (su ubojice i kriminalci) + Islamisti + ludi Gadafi = baci atomsku bombu = mirna Libija.

OB
-obrisani-
13:29 09.09.2011.

Moamer Gadafi je tipični nevini vitez iako nije pravi hrvat..

TO
Toni50
10:35 09.09.2011.

Pobunjenici seljaci i plačenici te vođeni koaliciskim snagama i legijom stranaca za Gadafijem šalju specijalce koji surađuju s CIA-om ili su direktni plačenici CIA-e . Jel su kao ludi bez Gadafija ! To neradi Amerika cijeli zapad nego pobunjeni poljoprivrednici. Jošuvjek dječije bajke za glupi svjet narod izrod !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije