Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sporni natječaj

Interna revizija HEP-a: Raskinite ugovor od 25 mil. kn za kamione

'25.03.2009., Hrvatski Leskovac - MAN kamioni. Photo: Zarko Basic/Poslovni dnevnik/PIXSELL'
Foto: 'Zarko Basic/PD/PIXSELL'
1/3
30.07.2013.
u 16:38

Prema tehničkim parametrima natječaja samo jedan proizvođač mogao je ponuditi svoje kamione

Izvanredna interna revizija HEP-a ustanovila je velik broj propusta u nabavi teretnih vozila i radnih strojeva, vrijednoj 25 milijuna kuna. HEP je u nabavu 24 kamiona do 3,5 tona, pet kamiona do 7,5 tona, šest kamiona do dvanaest tona, dva rovokopača, jedan traktorski rovokopač i jedan viličar putem financijskog leasinga krenuo lani u listopadu, a stigla mu je samo jedna ponuda – S-leasinga. U tom nadmetanju bilo je sporno što je prema nekim tehničkim specifikacijama kamione do 7,5 i do 12 tona mogao ponuditi samo jedan proizvođač – MAN.

Među brojnim propustima u toj nabavi, interna revizija utvrdila je tako da obrazac krovnog ugovora nije bio sastavni dio dokumentacije za nadmetanje, a HEP je za tu nabavu bio angažirao i vanjskog konzultanta, tvrtku Altria Consulting s kojom je sklopio ugovor vrijedan 50.400 kuna putem narudžbenice, iako je za to morao biti proveden postupak javne nabave bez obzira na vrijednost nabave. U reviziji je utvrđeno i da jedni ponuditelj nije na ponudbenom listu upisao ukupnu cijenu ponude, a da su predstavnici HEP-a upisali istu cijenu i s PDV-om i bez PDV-a!

Tadašnji predsjednik uprave HEP-a Zlatko Koračević donio je 20. 12. 2012. odluku o odabiru ponude S-leasinga, no član uprave za financije Ivan Matasić odbio je dati suglasnost između ostalog jer do trenutka potpisa ugovora uopće nije bio upoznat s tom nabavom i jer traženi tehnički parametri pogoduju jednom proizvođaču. Revizija je pak utvrdila i da je HEP vozila i strojeve ugovarao za svoju tvrtku HEP Operator distribucijskog sustava, ali u toj tvrtki nisu bili upoznati s pojedinačnim ugovorom o leasingu za svako vozilo i stroj, a HEP-ODS nije bio upoznat ni s odredbama krovnog ugovora. No, do danas nije potpisan ni jedan pojedinačni ugovor o leasingu iako je rok isporuke 150 dana, a on istječe 12. kolovoza. U HEP-ODS-u pak u ovoj godini nisu predviđena sredstva za realizaciju tog ugovora. Zbog svega navedenog u zaključku revizije navodi se i mogućnost raskida ugovora i plaćanje penala zbog toga.

>>Oprez: Građanima u domove dolaze lažni zaposlenici HEP-a!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije