Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Interkulturalnu školu trebalo je osnovati još prije 10 godina

Mirovna grupa mladih Dunav
08. siječnja 2017. u 23:45 6 komentara 483 prikaza
Saša Bjelanović
Foto: Branimir Bradarić

Kako gledate na odluku o osnivanju interkulturalne škole u Vukovaru koja je prva takve vrste uopće u Hrvatskoj?

Svakako da na jednu takvu ideju i projekt gledam pozitivno. Međutim, treba znati i da je izgubljeno jako puno vremena. Od prve inicijative za njeno osnivanje prošlo je gotovo 15 godina. Kažem to jer bi ovakva škola imala puno veću snagu da se osnovala prije deset godina.

Nažalost nije pa su nam brojne generacije prošle mimo interkulturalne škole. Sada, kada je konačno donesena odluka o osnivanju, postavlja se niz pitanja poput kadra, nastavnog plana i programa, kurikuluma, političke potpore njezinu radu… Sve je to nepoznato tako da se trenutačno može reći kako je ideja super, objekt također, ali je zasad sve drugo upitno.

Petar Mladinić Intervju: Petar Mladinić Škole su zapele u prošlosti. Što će nam logaritmi uz sve softvere 23.01.2013., Zagreb - Vladimir Paar, redoviti profesor na Prirodoslovno-matematickom fakultetu i akademik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL Vladimir Paar o kurikulumu 'Da provedemo tu reformu škole, na ulicu bi izašlo 200.000 ljudi'

Jesu li Vukovarci zainteresirani da svoju djecu uključe u rad ove škole?

Bojim se da je u ovome trenutku jako mali broj građana zainteresiran za rad jedne takve drugačije škole. Mislim da se zasad velika većina pripadnika većinskog naroda, ali i pripadnika manjina neće odlučiti da svoju djecu upiše u nju.

Neće jer je i dalje jako puno nepoznanica i građani zapravo ne znaju ništa o toj školi. Ne znaju ni kakav je program, koncept rada, kakav će biti nastavni kadar…

Usto, ni politički nije tu sve odrađeno jer SDSS je i dalje protiv nje, a i HDZ je sve do izglasavanja svih ovih godina bio protiv.

Što bi u Vukovaru i Podunavlju trebalo učiniti kako bi se suživot popravio i odnosi prije svega Hrvata i Srba podigli na višu razinu?

Taj suživot je puno bolji nego što se o tome govori javno. Postoji niz kvalitetnih primjera o kojima mediji nažalost ne izvještavaju. Za nešto još više i bolje neophodno je stvoriti odgovarajuću političku klimu.

Danas imamo više stranaka i pojedinaca koji žive na tim podjelama i tome da suživot bude na što nižim granama. Kada nestanu ti nacionalizmi i šovinizmi, postojanje mnogih od tih stranaka izgubit će smisao. 


>> Osvanuli plakati s likom Ivana Penave: 'Otvaram otvorene firme', 'Zapošljavam Vukovarce ako su u HDZ-u'

SLAVNI HRVAT
Toni Kukoč otkrio detalje o najvećem: Ubojstvo oca prelilo je čašu, svi smo sjedili i plakali
udruga Prias
ZA LJEPŠI GRAD
Kako je jedna ekonomistica ljubav prema psima pretvorila u posao i pri tome došla na ideju o boljem okolišu
 • BANZO:

  Ispravak nabacanih tvrdnji tko,zašto,kako, jedino rješenje da se javno prikaže fantomski tzv.''Sporazum o mirnoj reintegraciji Hrvatskog podunavlja'' da svima bude jasno tko je tražio etničke vrtiće i škole a ne da se stalno podmeće obostrana krivnja za jednonacionalne ustanove.

 • Deleted user:

  Tko hoće učiti srpski, nek ide u srbiju.

 • Avatar Jura z bregov
  Jura z bregov:

  Kaj god! Kakve interkulturalne škole, kakvi bakrači! Vukovarcima, bez obzira na etničku pripadnost jer svi su ljudi s istim potrebama i jednakim pravima, treba stvoriti dovoljno kvalitetnih radnih mjesta da mogu živjeti kako se priliči ljudima. A porotudržavno rovarenje i ... prikaži još!i petokolonašku aktivnost srpskih ekstremista među njima valja znati prepoznati, na vrijeme na nju reagirati i prekršitelje sankcionirati u skaldu s postojećim zakonima. To je sva mudrost življenja, a sve drugo je najobičnije političarsko i ino blebetanje o tzv. suživotu u Vukovaru.