Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SAŠA BJELANOVIĆ:

Interkulturalnu školu trebalo je osnovati još prije 10 godina

Saša Bjelanović
Foto: Branimir Bradarić
08.01.2017.
u 23:45

Mirovna grupa mladih Dunav

Kako gledate na odluku o osnivanju interkulturalne škole u Vukovaru koja je prva takve vrste uopće u Hrvatskoj?

Svakako da na jednu takvu ideju i projekt gledam pozitivno. Međutim, treba znati i da je izgubljeno jako puno vremena. Od prve inicijative za njeno osnivanje prošlo je gotovo 15 godina. Kažem to jer bi ovakva škola imala puno veću snagu da se osnovala prije deset godina.

Nažalost nije pa su nam brojne generacije prošle mimo interkulturalne škole. Sada, kada je konačno donesena odluka o osnivanju, postavlja se niz pitanja poput kadra, nastavnog plana i programa, kurikuluma, političke potpore njezinu radu… Sve je to nepoznato tako da se trenutačno može reći kako je ideja super, objekt također, ali je zasad sve drugo upitno.

Jesu li Vukovarci zainteresirani da svoju djecu uključe u rad ove škole?

Bojim se da je u ovome trenutku jako mali broj građana zainteresiran za rad jedne takve drugačije škole. Mislim da se zasad velika većina pripadnika većinskog naroda, ali i pripadnika manjina neće odlučiti da svoju djecu upiše u nju.

Neće jer je i dalje jako puno nepoznanica i građani zapravo ne znaju ništa o toj školi. Ne znaju ni kakav je program, koncept rada, kakav će biti nastavni kadar…

Usto, ni politički nije tu sve odrađeno jer SDSS je i dalje protiv nje, a i HDZ je sve do izglasavanja svih ovih godina bio protiv.

Što bi u Vukovaru i Podunavlju trebalo učiniti kako bi se suživot popravio i odnosi prije svega Hrvata i Srba podigli na višu razinu?

Taj suživot je puno bolji nego što se o tome govori javno. Postoji niz kvalitetnih primjera o kojima mediji nažalost ne izvještavaju. Za nešto još više i bolje neophodno je stvoriti odgovarajuću političku klimu.

Danas imamo više stranaka i pojedinaca koji žive na tim podjelama i tome da suživot bude na što nižim granama. Kada nestanu ti nacionalizmi i šovinizmi, postojanje mnogih od tih stranaka izgubit će smisao. 


>> Osvanuli plakati s likom Ivana Penave: 'Otvaram otvorene firme', 'Zapošljavam Vukovarce ako su u HDZ-u'

Komentara 6

DU
Deleted user
00:29 09.01.2017.

Ispravak nabacanih tvrdnji tko,zašto,kako, jedino rješenje da se javno prikaže fantomski tzv.''Sporazum o mirnoj reintegraciji Hrvatskog podunavlja'' da svima bude jasno tko je tražio etničke vrtiće i škole a ne da se stalno podmeće obostrana krivnja za jednonacionalne ustanove.

DU
Deleted user
03:58 09.01.2017.

Tko hoće učiti srpski, nek ide u srbiju.

DU
Deleted user
09:28 09.01.2017.

Kaj god! Kakve interkulturalne škole, kakvi bakrači! Vukovarcima, bez obzira na etničku pripadnost jer svi su ljudi s istim potrebama i jednakim pravima, treba stvoriti dovoljno kvalitetnih radnih mjesta da mogu živjeti kako se priliči ljudima. A porotudržavno rovarenje ii petokolonašku aktivnost srpskih ekstremista među njima valja znati prepoznati, na vrijeme na nju reagirati i prekršitelje sankcionirati u skaldu s postojećim zakonima. To je sva mudrost življenja, a sve drugo je najobičnije političarsko i ino blebetanje o tzv. suživotu u Vukovaru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije