Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gradonačelnik Karlovca:

Interes Grada u Nazorovoj je novi trg i podzemna garaža

jelic
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
18.12.2014.
u 12:13

U slučaju lažnih diploma zbog pritiska javnosti Grad je pokrenuo jedan postupak, ali najvjerojatnije će izgubiti sud jer je teško dokazati materijalnu štetu bivšeg djelatnika

Karlovačko dopisništvo Večernjaka nastavlja s rubrikom Dežurni telefon. Na niz ‘škakljivih’ pitanja čitatelja, ovog je puta vrlo strpljivo odgovarao gradonačelnik Karlovca Damir Jelić.

O bazenu se ne razmišlja

1. Mještani Ulice Danijela Grčića na Borlinu imaju velikih problema s oborinskim vodama. Loše je procijenjena visina terena, pa voda iz kanala sada dolazi nama. Kada će se to riješiti, kao i asfaltiranje dijela ceste?

Problem će biti riješen realizacijom projekta gradnje sustava od šume kroz Tićarnicu, potok Tićarnik i ispod D6 da bi se kanalom voda odvela do Kupe. Kada se to napravi veliki dio problema na Borlinu bit će riješen.

Riječ je o projektu od oko 600.000 kuna i trenutačno se radi projektna dokumentacija. Da bismo to završili trebamo raditi svi zajedno, Hrvatske ceste, Hrvatske vode i Grad.

2. Kada će biti izgrađen bazen u Karlovcu, može li se nešto napraviti na Vunskom polju?

Bazenom se u Gradu uopće ne bavimo jer pokušavamo riješiti problem poplava. Imali smo pet projekata, tri u vrijeme bivše Jugoslavije i dva u Hrvatskoj, a zadnja je građevinska dozvola istekla mjesec dana prije početka najveće krize.

Ulaganje u Vunsko polje je prizemnog karaktera jer je Ministarstvo kulture zaštitilo taj prostor, a sva uređenja na tom prostoru stotinu su puta manja od bazena. Inače, jedan manji bazen napravljen je u MV Trendu, a neke planove ima i Županija.

3. Godinama ukazujem na problem proširenja ceste prema Sv. Marku na Stativama obzirom da ne može proći kamion za odvoz otpada. Kada će se to riješiti?

Sada nećemo ići u tu investiciju, nemamo novca, a i Mjesni odbor to nije naveo kao prioritet.

4. Otkrivanjem zavidnog broja krivotvorenih diploma djelatnika gradskih tvrtki evidentna je pljačka Grada Karlovca, a time i građana budući su godinama primali plaću iz proračuna, a da za svoja radna mjesta i plaću nisu imali odgovarajuću stručnu spremu.

Zašto Vi kao čelni čovjek Grada, a time i gradskih tvrtki ne poduzimate ništa da se ta protupravno prikupljena imovinska korist ne vrati u gradsku blagajnu? (Marijan Fudurić)

Koji je grad u Hrvatskoj proveo sveobuhvatnu provjeru diploma u gradskoj upravi i tvrtkama, kao mi, a sada ni to nije dobro. Konzultirali smo se s pet odvjetnika i svi su nam rekli da ćemo izgubiti.

Zbog silnih pritisaka, pokrenuli smo jedan proces za bivšeg zaposlenika gradske uprave, a direktorima gradskih tvrtki preporučili da procjene isplati li im se ići u to. Već sada znamo da ćemo najvjerojatnije taj spor izgubiti.

I tko će onda biti kriv za izgubljeni novac za parničenje, opet ja. Jedno je sudska praksa, a drugo materijalna odgovornost. U tim slučajevima treba dokazati materijalnu štetu, a nje zapravo nema.

5. U Nazorovoj ulici kod ulaza u pothodnik prema novoj tržnici srušena je stambena zgrada, stanari su dobili adekvatne stanove, a po pisanju medija tu se trebalo graditi kino, podzemne garaže i drugo. Na gradilištu već dulje vrijeme nema nikakvih aktivnosti, gdje je zapelo? (Boris Plemić)

Gradske službe i investitor pregovaraju kako razvijati taj projekt. U tijeku je priprema i provedba urbanističkog natječaja. Interes Grada je urediti prostor, novi gradski trg i podzemnu garažu obzirom da je projektom u Konzumu riješeno pitanje kina.

Samo provedba urbanističkog natječaja može trajati šest mjeseci, a tu je onda priprema projektne dokumentacije, ishođenje lokacijske i građevinske dozvole... Stoga bi u najboljim okolnostima gradnja mogla početi u proljeće 2016. godine.

6. Kada će početi rekonstrukcija dijela Ulice dr. Milana Nemičić, na potezu od Opće bolnice Karlovac do raskrižja s Hebrangovom ulicom, gdje bi trebalo riješiti instalacije i kanalizaciju, vodoopskrbu i javnu rasvjetu. Koliko znam, izdana je lokacijska i građevinska dozvola. (Marina Toplak Car)

Slijedi faza otkupa zemljišta, a problem je što je veliki dio u privatnom vlasništvu.

7. Desetljećima postoji problem slijevanja oborinskih voda u pothodnik. Opasan je i kao takav trebao bi biti zatvoren. Kada će to biti riješeno?

Niti jedan pothodnik u Hrvatskoj nije riješen. S Hrvatskim cestama radi se projekt da se ‘podigne’ asfalt i sanira problem da više ne dolazi do ‘curenja’ vode. U dogledno vrijeme to možemo riješiti ako udružimo sredstva.

Potom bismo išli i na unutarnje uređenje što će biti malo kompliciranije jer je Grad vlasnik 42 prostora, a ostalo su privatnici. Grad ne smije ulagati u tuđu imovinu.8.

Kako riješiti problem igralište na Drežniku, odnosno materijalku koja je puna fekalnih voda. Čini nam se da je problem nastao kada je Vodovod i kanalizacija izgradila kolektor.

Problem će biti riješen u kontekstu potpune rekonstrukcije dijela kanalizacijskog sustava Drežnika gdje je za zadnjih poplava došlo do urušavanja sustava odvodnje. Time će biti riješen problem vraćanja fekalnih voda u materijalku.

U obzir treba uzeti da smo ove godine imali i enormne količine kiše, tako je Kupa u dvadeset sati narasla šest metara što dosad nije bilo zabilježeno.

Činjenica je, također da su na tom području neriješeni imovinsko-pravni odnosi. Igralište je tamo zahvaljujući Hrvatskim željeznicama čije je zemljište. Promišljamo o mogućoj novoj lokaciji za igralište.

9. Može li se zabraniti da psi dolaze u šanac pored ulice Matice hrvatske jer se tamo igraju djeca iz vrtića Gaza?

Obići ćemo teren i svakako postaviti zabranu dovođenja pasa, ukoliko se tu igraju djeca. Naime, u gradu mora postojati prostor za dovođenje pasa, ali i mjesta gdje to ne možemo dozvoliti.

Platni razredi za vrtić

10. Hoće li poskupiti cijena smještaja u vrtić?

Cijena će biti korigirana uvođenjem platnih razreda što znači da će nekima vrtić biti jeftiniji, a nekome skuplji. Trenutačno se radi analiza. Problem u Karlovcu je što do prije nekoliko godina tri, četiri desetljeća nitko nije ulagao u vrtiće.

Sada moramo riješiti stare građevine, zbog broja djece zakonski smo vrtiće morali podijeliti u dvije ustanove, a gradimo i nove. Napravljen je Turanj, radi se švarča, a iduće godine na redu je Gaza. Ukoliko želimo bolji standard, stručne suradnike i da niti jedno dijete ne bude na listi čekanja, onda moramo povećati cijenu.

Inače, ekonomska cijena vrtića iznosi 2200 do 2300 kuna - rekao je Damir Jelić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije