Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Susret logoraša

Institucije nisu učinile dovoljno da se krivci za Bučje procesuiraju

branitelji
Arhiva VL
17.01.2011.
u 13:50

Pakračka HVIDR-a 2000. godine podnijela je kaznenu prijavu protiv osoba koje su vodile logor

U znak sjećanja na sve one koji su prošli kroz logor, a osobito one koji su tamo smrtno stradali, u selu Bučju kraj Pakraca danas je održan tradicionalni susret logoraša, njihovih obitelji i prijatelja.

– Pokupili su me iz kuće i doveli u logor gdje sam ostala 47 dana. Najviše sam se straha natrpjela noću kada su ''beli orlovi'' znali upadati i maltretirati nas – prisjetila se Ljiljana Vukojević iz Doljanaca.

– Kao policajac u logoru sam proveo 42 dana, a onda su me u Nježiću zamijenili za jednog njihovog. Od batina i maltretiranja smršavio sam 16 kilograma – dodao je Željko Makarun iz Lučinaca.

Logor u Bučju postojao je od kolovoza do prosinca 1991. kada su logoraši preseljeni u Staru Gradišku. Razmijenjeni su u siječnju 1992., a tijekom tih nekoliko mjeseci kroz logor je prošlo oko 300 branitelja i civila. Za sudbinu njih tridesetak, među kojima je i prvi predsjednik pakračkog HDZ-a dr. Ivan Šreter, još se uvijek ne zna.

– Privatnim kanalima pokušavamo saznati gdje je pokopan, uspjeli smo otkriti i imena ljudi koji su ga čuvali, pa čak i njihove bilješke, ali to je sve. Kao da postoji zavjet šutnje s obje strane – pomalo je ogorčeno kazala njegova sestra Ankica Šreter Havlena.

Obraćajući se logorašima, njihovoj rodbini i prijateljima dr. Vladimir Solar, i sam logoraš, izrazio je nezadovoljstvo što danas zatočenici srpskih logora završavaju u zatvoru, a oni koji su ih tamo odvodili u vrijeme rata još šeću slobodno.

– Institucije RH nisu odradile ono što su trebale da oni koji su odgovorni za Bučje i druga stratišta branitelja i civila u Domovinskom ratu počnu procesuirati. Od njih očekujemo i mnogo više angažmana da se otkriju i sudbine onih zatočenika za kojima se još traga –  kazao je i Ivan Pšenica, predsjednik Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja.

Prisutnima na skupu u Bučju govorili su i zamjenik župana Požeško-slavonske županije Ferdinand Troha i državni tajnik u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Zoran Komar.

Pakračka HVIDR-a 2000. godine podnijela je kaznenu prijavu protiv nekolicine osoba koje su vodile logor i u njemu zlostavljale zatočenike, a 2008. to je učinila Udruga hrvatske policije i branitelja Pakraca i Lipika. Do sada nitko nije procesuiran po tim prijavama.

Ključne riječi

Komentara 11

PU
pumbica
14:18 17.01.2011.

Na Prosvjede do istine,a ne do laži od Predsjednika i srba.Nedamo niti mrvice naše države.Ni srbima da nas blate.Ako smo mogli bez oružja 91 ići možemo i sad.Nikad više pod srbskom čizmom....

Avatar Idler 3
Idler 3
15:43 17.01.2011.

Al nek je Zagi prodal milijunsku vilu u Austriji, a i one iz Lučkog treba sve do jednog na dugogodišnju robiju jer su se drznuli branit svoje...a tam neki četniki iz Bučja...pa zar ne dižemo njima milijunske spomenike !?

OB
-obrisani-
14:12 17.01.2011.

Hrvatski branitelji i narode hrvatski ovo je naš izlazak iz katakombi mraka nakon 10 godina diktature i osiromašenja svih vrsta.NE DAJTE SE NAROD JE UZ VAS ali je potrebno malo vremena da se oslobode straha.Progovorimo iz dna duše i okupimo se kao nekada u hrvatskom zajedništvu protiv ovog zla u kojeg su nas uvalili hrvatske Jude za europske i udbaške škude.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije