Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
06.11.2016. u 14:55

Trg na kojem su simboli slobode i prava i zbog europskih vrijednosti ne može nositi ime Tita.

To što jedan od najljepših hrvatskih, a svakako najljepši zagrebački trg još uvijek nosi ime doduše velikog svjetskog državnika Josipa Broza Tita prilična je bizarnost.

Uz sve uvažavanje složenosti strukture njegova lika i djela, svih povijesnih, vojnih, geopolitičkih, socioloških i inih odrednica njegove ličnosti, te unatoč i pozitivnim povijesnim i državničkim djelima, u koje spadaju antifašizam i antistaljinizam, ili pokret nesvrstanih, nevjerojatno je da u jednoj članici Europske unije, zemlji koja je prošla svekolike testove poštivanja europskih standarda, najljepši i jedan od najznačajnijih trgova nosi ime čovjeka odgovornog za brojna najteža kršenja ljudskih prava koja su se događala za njegove višedesetljetne vladavine s diktatorskim elementima.

I da se 26 godina od raskida spona s ostacima njegova režima pojavljuje inicijativa za njegovu etičku detronizaciju. Tito i njegov sustav vladavine, koliko god ga se prikazivalo soft verzijom istočnoeuropskih režima, i dalje je nespojiv s europskim vrijednostima. Za njegove vladavine sustav se, ne samo neposredno nakon Drugog svjetskog rata već sve vrijeme, brutalno obračunavao s “neprijateljima socijalizma”.

Iako je u bivšoj Jugoslaviji bilo više sloboda, još je uvijek to bila od države strogo kontrolirana sloboda, po potrebi ograničavana i likvidacijama, utamničenjima te drugim vidovima egzistencijalne ugroze.

Dvije rezolucije Vijeća Europe, 1481 i 1096, osudile su takve totalitarne komunističke režime i pozvale na uklanjanje toga naslijeđa. Iako brojne ankete, javni istupi istaknutih pojedinaca pa i komentari nakon što je predsjednica države uklonila Titovu bistu iz rezidencije na Pantovčaku govore o tomu kako mnogima to suočavanje još teško pada, institucije demokratskog sustava, kako bi rekao Milan Bandić, trebaju delati svoj posao.

Nadajmo se stoga da je aktualna inicijativa ujedno i posljednja inicijativa za izmjenu naziva trga na kojem su neki od najvećih simbola kulturne slobode te prava i pravde u Hrvatskoj. 

>> Brigadni general HV-a Vinko Štefanek o navodima odvjetnika uhićenog generala HVO-a: Postrojbe HVO-a u Orašju bile su pod zapovjedništvom HV-a

Komentara 2

DU
Deleted user
16:06 06.11.2016.

Institucije demokratskog sustava sigurno neće, kao u ovom članku, falcificirati sadržaj spomenutih rezolucija Vijeća Europe. U njima nisu osuđeni komunistički i totalitarni sustavi kao takvi, posebice ne komunizam kao ideologija (što je laž koju i biskupi često izgovaraju), nego isključivo zločini počinjeni u ime komunizma i održavanja totalitarnih sustava. Razlika je suštinska i ne dopušta izjednačavanje ustaštva, nacizma i fašizma s komunizmom, što je inače omiljena mantra primitivne desnice u Hrvata.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije