Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Krapina

Instalater grijanja, sada majstor, nada se poslu u struci

Majstori
Foto: Matija Topolovec/PIXSELL
1/3
06.03.2013.
u 12:00

Majstorsko zvanje omogućuje otvaranje samostalnog obrta te dobivanje licence za prijem naučnika, što je ujedno i velika odgovornost za obrtnike

Obrtnička komora Krapinsko zagorske županije bogatija je za trideset novih majstora, a oni sami bogatiji su za vrijednu diplomu koja im šire otvara vrata obrtništva i omogućuje napredovanje u struci.

 Najviše majstora frizera

 - Uručenjem diplome majstori primaju i dokaz da su dostigli vrhunac svoje struke, što nikako ne znači da ovim treba stati sa daljnjim učenjem i usavršavanjem - istaknuto je jučer na svečanoj dodijeli diploma u Krapini. Kako je naglasila županica Sonja Borovčak konačno se ispravlja nepravda pa učenici strukovnih škola i dobitnici majstorskih diploma mogu pristupiti i državnoj maturi upisati studij i postati visoko obrazovani stručnjaci.

 Najviše novih majstora je frizerske struke, njih petnaest. Jedan od njih, frizer Tomislav Petric iz Marije Bistrice svoj je kruh već pronašao u Zagrebu. Za ovo umjetničko zanimanje školovao se u Oroslavju, zadnjih petnaest godina radio je po zagrebačkim salonima, gdje je dobro izbrusio zanat . - Sada imam svoj salon u Zagrebu, kao i veliki broj klijenata, stoga za sada ne razmišljam posao nastaviti u Zagorju - rekao je frizer.

Tomislav Mohač iz Bedekovčine je majstor instalater grijanja i klimatizacije, ali već godinu dana na Zavodu za zapošljavanje čeka posao. - Iskoristio sam ovo vrijeme da se usavršim i dobijem majstorsku diplomu, a imam i osam godina radnog iskustva u struci, nadam se da ću konačno dobiti posao. Za sada nisam u mogućnosti da otvorim svoj obrt - rekao nam je Tomislav.

 Bespovratne stipendije

 Poduzetništvo i obrtništvo stup su gospodarstva županije, stoga su se novim majstorima obratili i čelnici Komore, Županije i Grada Krapine. Davor Pleško predsjednik Obrtničke komore poručio je kako bez rada i odricanja u obrtništvu nema rezultata. U obrtničkim vodama ne teče med i mlijeko, niti smo tajkuni, koji zgrču novac - naglasio je Pleško. Obrtnička zanimanja nisu baš privlačna učenicima, pa ih stoga komora želi više motivirati dodjeljujući bespovratne stipendije.

 U Gradu Krapini od deset stipendija za tekuću školsku godinu pet je bilo namijenjeno učenicima obrtničkih zanimanja. - Za njih smo zaprimili samo dvije molbe - istaknuo je Josip Horvat, gradonačelnik Krapine. Majstorsko zvanje inače omogućuje otvaranje samostalnog obrta, te dobivanje licence za prijem naučnika, a to je za njih i velika odgovornost jer prenose znanja i vještine mladim generacijama, rečeno je na promociji.     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije