Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
halo, inspektoratu

Inspektori rada rade za građane 9,5 sati tjedno, slušalicu ne dižu

inspektor
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
22.01.2013.
u 21:34

Odmaraju se. Dogodi li se nesreća na poslu za vikend ili blagdane, zove se 112, a ne inspekciju.

Radnici koji se odluče izboriti za svoja radna prava pa u pomoć pozvati inspektore Državnog inspektorata, čija je dužnost, između ostalog, regulirati odnose poslodavca i radnika, kao i nadzirati sigurnost i zaštitu njihova zdravlja na radnome mjestu, više od razloga zbog kojeg podnose prijavu moraju razmišljati o – radnom vremenu zaposlenih u inspektoratu!

Kažu da katkad rade i noću

Raspoloživi kontakti na koje se poziv može uputiti zvone do besvijesti, no rijetki su trenuci kad netko podigne slušalicu. Ako se to i dogodi – slijedi šok.

– Kad sam ih nakon nekoliko poziva ipak uspio dobiti, saznao sam da dežurni inspektor na teren izlazi samo petkom, naravno, do određenog sata, a da se bilo kakve prijave primaju prije 15 sati jer im tada završava radno vrijeme – opisuje svoje telefonsko iskustvo čitatelj čiji su podaci poznati redakciji. Tako dežurnom gospodarskom inspektoru radno vrijeme od ponedjeljka do petka traje šest i pol sati, od 8.30 do 15 sati, a na trideset minuta stanke ide točno u podne. Dežurni inspektor u području radnih odnosa, barem tako piše na internetskim stranicama, radi u ponedjeljak i petak od 8.30 do podneva, a u srijedu od 13 do 15.30 sati.

Ako se na radu dogode smrtne, teške i skupne ozljede, a prošlo je 15.30 sati ili je riječ o blagdanima ili vikendima, slučaj se prijavljuje službi 112 koja onda kontaktira s inspektorima.

Nadzor nad radom Državnog inspektorata i njihovim radnim vremenom za stranke nemaju ni u Ministarstvu rada – tako je to ustrojeno. Izvješća izravno podnose Vladi. U 2011. godini inspektori su proveli 113.306 nadzora u kojima su utvrdili 55.221 povredu propisa. U toj im je godini za plaće redovnog i prekovremenog rada isplaćeno 91,069.979 kuna, za doprinose na plaće 15,754.357 kuna, a 3,561.682 kune išlo je na ime jubilarnih nagrada, dara za djecu, regresa i božićnica.

– Tvrdnja da na teren izlaze samo petkom ne stoji. Kada se provode posebne, zajedničke ili ciljane akcije, organizira se i rad noću. Od 14 do 22 sata rade naši inspektori odjela za nezakonito zapošljavanje i neregistriranu djelatnost. Dežurni inspektori u određenom radnom vremenu nisu “dežurni” da samo u tom vremenu postupaju, već u tom vremenu, osim svojih redovitih poslova, zaprimaju i predstavke građana, savjetuju i obavljaju i druge poslove – odgovorili su iz inspektorata.

‘Ostanite na liniji’ pet puta

Ipak, prije nego što je pristigao službeni odgovor, brojeve državnog inspektorata okrenuli smo i mi. Prvi poziv uputili smo u 12.40 sati kada su sve pauze završene. Telefonsku slušalicu nitko nije podizao. Vezu smo uspostavili tek na poziv centrali inspektorata. A onda su nas pet puta zamolili da ostanemo na liniji kako bi nas spojili. Spajali su nas s tajnicom glavnog inspektora, zaduženom za radno vrijeme inspektora, pa s uredom glasnogovornice, ali nitko se nije javljao!

>>Šef vam prijeti izvanrednim otkazom? Ovo su vaša prava

Komentara 11

DU
Deleted user
07:01 23.01.2013.

Državnom inspektoratu se prijave mogu uputiti poštom preporučeno na adresu Petračićeva 4, 10000 Zagreb - zada imate potvrdu o preporučenoj pošiljci, a oni su dužni odmah postupiti - ovisno o vrsti povrede propisa. Također na svojoj web stranici imaju i e-obrasce za prijave koje se podnose tim putem. Ako netko ima vremena u komentaru opisati kako danima nije dobio inspekciju na telefon, očito je da ima pristup računalu i potrebno znanje da ispuni e-obrazac prijave.............Naravno da ne opravdavam ne javljanje na telefone, ali mi nisu jasni motivi onih koji telefonom (?) žele prijaviti kršenje propisa i gdje je IZNIMNO važno da imaju dokaze da su u roku podnijeli neku prijavu ??????????

Avatar airbizz
airbizz
09:37 23.01.2013.

ispada da plaćajamo inspektore rada da ne diže slušalicu.bolje da uzmu nekoga sa zavoda za zapošljavanje za 1600kn.

MR
MrNo
23:46 22.01.2013.

Inspektori...Trebali bi biti naša zaštita i sluge. Činjenice govore drugačije. Možda da ih se plaća po uviđaju? Shit hapends, nazoveš inspektora par puta, ne javi se i dobije otkaz? Jel ima inspektora za inspektore?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije