Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
protiv ukidanja

Inspektori bez neovisnosti: Piši kazne kako ministri kažu

zapečaćeno,inspekcija
Foto: Ivica Galović/Pixsell
03.01.2014.
u 13:30

Najveći problem novog inspekcijskog sustava jest pitanje neovisnosti jer će inspektori sjediti u istim zgradama, praktički i s onima koje kontroliraju, sažeo je bit problema Dragan Zelić, izvršni direktor GONG-a

Odluka o ukidanju Državnog inspektorata donesena je ishitreno, preko noći, a da se zna hoće li novi sustav inspekcije, koji će činiti inspektori raspoređeni u pet ministarstava, biti učinkovitiji od starog.

Bit problema

Najveći problem novog inspekcijskog sustava jest pitanje neovisnosti jer će inspektori sjediti u istim zgradama, praktički i s onima koje kontroliraju, sažeo je bit problema s ukidanjem Državnog inspektorata, koji je postojao 16 godina, Dragan Zelić, izvršni direktor GONG-a. Inspektorat je ukinut 1. siječnja, a gotovo 800 inspektora, ovisno o područjima koja pokrivaju, treba biti preraspoređeno u pet ministarstava. Građani će pak svoje prijave, također ovisno o područjima na koja se odnose, podnositi Ministarstvu financija, Ministarstvu turizma, Ministarstvu gospodarstva...

I dok naši sugovornici sumnjaju u učinkovitost novog inspekcijskog sustava i smatraju da će biti još neučinkovitiji od starog, ministar rada Mirando Mrsić uvjerava u suprotno. Tvrdi da je buka koja se digla posljedica populizma sindikata koji, po njemu, baš ne bi trebao komentirati političke odluke kao što je ona o transformaciji tog sustava.

– Neće biti kaosa, inspektori će raditi kao što su i dosad radili. Nitko od njih neće ostati bez posla, štoviše dobit će i veće, šire ovlasti – poručio je ministar Mrsić. I pitanje neovisnosti po njemu je deplasirano jer je glavnog državnog inspektora birala Vlada, a sada će ravnatelj inspekcije rada, primjerice, biti odabran javnim natječajem. Mrsić kaže da će inspektori odsad više raditi na preventivi, što se u sklopu Državnog inspektorata nije moglo jer je on represivni aparat. Inspektori rada, koji dolaze k njemu u Ministarstvo, konkretno, radit će i na prevenciji i na kontroliranju poštovanja radnog vremena te suzbijanju rada na crno. Mrsić uvjerava da će se ukidanjem Državnog inspektorata postići uštede, ali i veća učinkovitost, što će se vidjeti već u idućih šest mjeseci. S njim se ne slaže Branko Jordanić, bivši glavni državni inspektor, koji je i ustrojio Inspektorat. On kaže da je ukidanje Državnog inspektorata izvan pameti. Posao je inspektora, nastavio je, kontrolirati provođenje zakona, a sada će ih se pripojiti ministarstvima koja pišu zakone i koja će te iste zakone preko tih inspektora i kontrolirati, a on to drži inkvizicijom.

Polovica prijava u zastari

– Neovisnost je osnova svega! Da bi ovakav sustav profunkcionirao, trebat će godinu do godinu i pol dana – kritičan je Jordanić. Ništa bolje mišljenje nemaju ni sindikati. Mladen Novosel iz Saveza samostalnih sindikata kaže da je Inspektorat i dosad bio neučinkovit i da je 50-60 posto prijava završavalo u zastari. Ne vjeruje baš da će se novim ustrojem povećati učinkovitost, po njemu je to prelijevanje iz šupljeg u prazno.

– Sustav će biti jednako loš ili još lošiji – rekao je.

U Društvu za zaštitu potrošača nešto su “mekši” pa kažu da ne žele unaprijed osuđivati i da pozdravljaju ako će inspektori zaista imati veće ovlasti. – Ako sve bude samo šuć-muć, onda ništa od toga – zaključio je Igor Vujović iz Potrošača.     

Komentara 2

DU
Deleted user
22:00 02.01.2014.

Šmrc, šmrc, suzica mi je u oku, kao da do sada to nisu radili ali je bilo još par tuceta direktoričića, zmajenika i ostale svite uhljebljeno po inspektoratu.

NV
novo vriijeme
16:22 03.01.2014.

U ovoj državi politika određuje sve pa i kome ide inspekcija i što će pisati u zapisniku. Sjetimo se samo Ministarstva zdravstva i nepodobnih ili buntovnih šefova, inspekcija i odmah smjena. Tako je godinama. A tko će provoditi inspekcije u Ministarstvima?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije