Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZA REFERENDUM POTREBNA NEVJEROJATNA KVOTA POTPISA GRAĐANA?

Inicijativa "More je kopno" prikupila oko 200 tisuća potpisa

potpisi
Arhiva VL
02.12.2009.
u 11:48

Inicijativa će se žaliti Ustavnom sudu te tražiti promjenu Zakona o referendumu jer smatra da je kvote koje se traže nemoguće ispuniti.

Građanska inicijativa "More je kopno", kojoj je cilj prikupiti potpise za raspisivanje referenduma o slovensko-hrvatskom razgraničenju, do 29. studenoga uspjela je prikupiti oko 200 tisuća potpisa.

Obrađeno je ukupno šest županija, no potpisi građana još uvijek poštom pristižu u udrugu. U inicijativi tvrde da je nakon ratifikacije Sporazuma o arbitraži sa Slovenijom u Saboru među građanima stvorio jak bunt s obzirom na to da se zadnjih dana prikupilo najviše potpisa.

Optužuju Sabor da se ponio krajnje nedemokratski i pitaju se čemu uopće pravo na referendum kada se u hrvatskom parlamentu ratificira sporazum unatoč tome što jedna građanska inicijativa prikuplja potpise za referendum.

Zbog toga će se žaliti Ustavnom sudu, od kojeg će također tražiti promjenu Zakona o referendumu, jer smatraju da je kvote koje se traže nemoguće ispuniti.

Iako je prikupljeni broj potpisa nedovoljan za raspisivanje referenduma, zanimljivo je da on premašuje 10 posto biračkog tijela. Primjerice, u Dubrovniku je na referendumu prikupljeno oko osam tisuća potpisa, koliko je u prvom izbornom krugu dobio današnji dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji prikupljeno je oko 64 tisuće potpisa, koliko je na zadnjim lokalnim izborima u Splitu osvojila najuspješnija lista HDZ-HSS-HSLS, dok je nezavisna lista Željka Keruma kao druga prikupila 53.542 glasa.

 

Komentara 192

PI
Pippo9
14:56 02.12.2009.

NEma ništa od ovih prosvjeda jer su to promašeni projekti pošto ulazimo u Uniju a da nećemo izgubit ni pedalj teritorija

PO
Ponosnamojaje
15:20 02.12.2009.

znam da radis za vecernji!!! kada stavim link ti ili tvoji ga izbrisete!

PI
Pippo9
14:33 02.12.2009.

NEma nikakve prodaje teritorija i ovakav strah je neopravdan

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije