Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Inicijativa "More je kopno" prikupila oko 200 tisuća potpisa

Inicijativa će se žaliti Ustavnom sudu te tražiti promjenu Zakona o referendumu jer smatra da je kvote koje se traže nemoguće ispuniti.
02. prosinca 2009. u 11:48 192 komentara 87 prikaza
potpisi
Foto: Arhiva VL

Građanska inicijativa "More je kopno", kojoj je cilj prikupiti potpise za raspisivanje referenduma o slovensko-hrvatskom razgraničenju, do 29. studenoga uspjela je prikupiti oko 200 tisuća potpisa.

Obrađeno je ukupno šest županija, no potpisi građana još uvijek poštom pristižu u udrugu. U inicijativi tvrde da je nakon ratifikacije Sporazuma o arbitraži sa Slovenijom u Saboru među građanima stvorio jak bunt s obzirom na to da se zadnjih dana prikupilo najviše potpisa.

Optužuju Sabor da se ponio krajnje nedemokratski i pitaju se čemu uopće pravo na referendum kada se u hrvatskom parlamentu ratificira sporazum unatoč tome što jedna građanska inicijativa prikuplja potpise za referendum.

Zbog toga će se žaliti Ustavnom sudu, od kojeg će također tražiti promjenu Zakona o referendumu, jer smatraju da je kvote koje se traže nemoguće ispuniti.

Iako je prikupljeni broj potpisa nedovoljan za raspisivanje referenduma, zanimljivo je da on premašuje 10 posto biračkog tijela. Primjerice, u Dubrovniku je na referendumu prikupljeno oko osam tisuća potpisa, koliko je u prvom izbornom krugu dobio današnji dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji prikupljeno je oko 64 tisuće potpisa, koliko je na zadnjim lokalnim izborima u Splitu osvojila najuspješnija lista HDZ-HSS-HSLS, dok je nezavisna lista Željka Keruma kao druga prikupila 53.542 glasa.

 

NBIoT tehnologija
#NEODUSTAJEM
Znate li što je NBIoT tehnologija? Doznajte kako ju je Tomislav Božić iskoristio da pomogne Dubrovniku u pametnom upravljanju parkingom
  • Pippo9:

    NEma ništa od ovih prosvjeda jer su to promašeni projekti pošto ulazimo u Uniju a da nećemo izgubit ni pedalj teritorija

  • Ponosnamojaje:

    znam da radis za vecernji!!! kada stavim link ti ili tvoji ga izbrisete!

  • Pippo9:

    NEma nikakve prodaje teritorija i ovakav strah je neopravdan