Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Inicijativa „Jadran – Baltik – Crno more“ dobila snažnu potporu uključenih država

Sastanku su nazočili i predsjednik Atlantskog vijeća Sjedinjenih Američkih Država Fred Kempe te izvršni potpredsjednik Atlantskog vijeća Damon Wilson
30. rujna 2015. u 11:26 19 komentara 2922 prikaza
Foto: Ured predsjednice

Na inicijativu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, na marginama jesenskog zasjedanja Opće skupštine UN-a u New Yorku, održan je pripremni sastanak inicijative „Jadran – Baltik – Crno more“. Početna zamisao o upravnici Jadran-Baltik izazvala je veliko zanimanje crnomorskih država članica Europske unije te su u nju uključene i ove države koje dijele isto naslijeđe, pripadnost te interese.

Na sastanku su sudjelovali predstavnici svih 11 pozvanih država članica Europske unije, i to predsjednici Bugarske, Poljske i Rumunjske, Rosen Plevneliev, Andrzej Duda i Klaus Werner Iohannis, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak, ministri vanjskih poslova Estonije, Latvije, Litve i Mađarske, Marina Kaljurand, Edgars Rinkēvičs, Linas Antanas Linkevičius i Péter Szijjarto, stalni predstavnici pri UN-u Austrije i Slovenije, Jan Kickert i Andrej Logar te politički tajnik Ministarstva vanjskih poslova Češke Petr Drulák.

Sastanku su nazočili i predsjednik Atlantskog vijeća Sjedinjenih Američkih Država Fred Kempe te izvršni potpredsjednik Atlantskog vijeća Damon Wilson koji su, nastavno na prošlogodišnje izvješće Atlantskog vijeća „Upotpunjavanje Europe – Od koridora Sjever – Jug do energetske, transportne i telekomunikacijske unije“ podržali inicijativu predsjednice za jačanje srednjoeuropske suradnje.

Predsjednica je predstavila koncept ove neformalne inicijative koja ide za ojačavanjem sveukupne srednjoeuropske suradnje, političke, gospodarske, infrastrukturne i sigurnosne. Inicijativi nije za cilj udvostručavati postojeće organizacije ili mehanizme suradnje, već svoje djelovanje usredotočiti na osiguravanje nužne političke potpore i konkretne projekte od interesa za uključene države, ali i cijelu Europsku uniju te širu transatlantsku zajednicu. Inicijativa je dobila snažnu potporu uključenih država kao i onu Sjedinjenih Američkih Država čiji je posebni izaslanik i koordinator za međunarodna energetska pitanja u Državnom tajništvu SAD-a Amos Hochstein sudjelovao na skupu kao promatrač.

Najavila je održavanje prvog sastanka inicijative na proljeće 2016. godine u Republici Hrvatskoj koja bi okupila državnike, stručnjake i poslovnu zajednicu kako bi se na istome mjestu okupili svi dionici zainteresirani za moguće zajedničke projekte.

>> 'Hrvatska je odlučna nastaviti igrati aktivnu ulogu u očuvanju mira'

Urednik i voditelj HTV-ove emisije Nedeljom u 2, Aleksandar Stankovic
Iskren
Stanković oduševljen: Ovo je muškarac koji zna što hoće, a ne Milanović i Jandroković
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
 • Avatar pora
  pora:

  to je predsjednica hrvatske !!

 • eto_bas_zato:

  Bravo za predsjednicu, tako se zastupaju interesi države!

 • Avatar Jorge
  Jorge:

  Hm, čini se da ipak nije bio samo šoping u New Yorku. Premijer je komentirao kako dan izbora je jedina odluka koju mora Predsjednica donijeti ove godine. Čini se da se potpuno pogubio u medijskim lutanjima s izbjeglicama... BTW Koliko ... prikaži još!iko smo izbjeglica uputili preko Slovenije? Nadam se više nego li Srbija preko Mađarske. čisto da nam netko e bi prebacivao.