Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Znaju što vrijedi

Informatičkom genijalcu tek je 17, a već mu je Facebook nudio posao

katanic
Duško Mirković/PIXSELL
13.09.2010.
u 16:24

- Zasad sam ih odbio jer moram završiti još jedan razred srednje škole, kaže maturant Ivan Katanić koji si je znanjem osigurao i direktan upis na fakultet

Ivan Katanić, sedamnaestogodišnji maturant požeške Gimnazije, ne mora se kao tisuće njegovih vršnjaka brinuti za upis na fakultet iduće godine, ali ni za posao kada stekne visoko obrazovanje. Zahvaljujući nizu sjajnih rezultata na državnim, europskim i svjetskim natjecanjima, Ivan je osigurao direktan upis na Fakultet elektrotehničkih znanosti u Zagrebu.

Svjetsko srebro

Prošli mjesec dok je sudjelovao na međunarodnoj informatičkoj olimpijadi u Kanadi, kao jedan od četvorice članova hrvatske reprezentacije, gdje je osvojio srebrnu medalju, dobio je i prvu ponudu za posao!

– Iz Facebooka mi je stigla ponuda da dođem na tri mjeseca na probni rad u Ameriku. No, kako moram još završiti jedan razred srednje škole, zasad sam to odbio. Kad krenem na studij, vjerojatno ću prihvatiti tu ponudu, kaže Ivan, koji je u povijesti požeške Gimnazije njezin najnagrađivaniji učenik.

Ponude iz svjetskih tvrtki za mladog informatičara, sigurno je, tek će početi stizati jer ga i iduće godine čekaju nova europska i svjetska natjecanja. U Hrvatskoj je dvije godine zaredom bio državni prvak te osvajač zlatne medalje na olimpijadi. U Hrvatskoj je osvojio sve što se može osvojiti u informatičkim natjecanjima.

– Intenzivnije sam se informatikom počeo baviti potkraj osnovne škole te posebno u prvom i drugom razredu gimnazije. Očekivao sam da ću jednog dana postati član hrvatske reprezentacije. Želja mi je završiti FER te poslije toga raditi u nekoj od poznatih svjetskih informatičkih tvrtki, ističe Ivan koji se u Kanadi natjecao s učenicima iz  82 zemlje svijeta.

Dva dana, svaki dan po pet sati, rješavali su osam zadataka. Nije bilo nimalo lako, ali poseban je osjećaj bio, dodaje, što su oni iz jedne male zemlje iza sebe ostavili svjetske sile poput Amerike i Kine.

– Od svih predmeta smatram da je informatika ta koja malim sredinama omogućuje najviše da se probiju jer se učenici za natjecanja uglavnom pripremaju putem interneta, kaže prof. matematike i informatike Sanja Grabusin, Ivanova mentorica.

Servisna služba

Bitno je samo, dodaje ona, na vrijeme prepoznati nečije mogućnosti i uključiti se u tu mašineriju te znati gdje se što može naći. Smatram da učenici u manjim sredinama imaju veći motiv pa su se spremniji odreći nekih stvari i više vremena potrošiti na informatiku. Mi mentori samo smo tu servisna služba – zaključuje.

Ključne riječi

Komentara 20

AU
autoritet
15:35 14.09.2010.

Dajte pustite klinca na miru

MA
mandela
17:20 13.09.2010.

bravo majstore,nastavi tako

GA
galejr
23:03 13.09.2010.

Svaka mu dala, ali taj dečko meni ne izgleda ni zdravo ni sretno. Možda jednom bude nešto od njegovog života, ali ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije