Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBRANA UZVRAĆA Mišetić i sudac Orie pobili Laušićevo svjedočenje

Informacije o paljevinama i pljačkama išle isključivo Laušiću!

29.01.2009.
u 19:22

DEN HAAG - U nastavku protuispitivanja bivšeg načenika Uprave vojne policije HV-a, branitelj Ante Gotovine, Luka Mišetić je, uvidom u desetke Laušićevih zapovijedi i u izviješća njegovih časnika s terena pobio glavne dijelove Laušićevih svjedočenja.

Radi se o "najopasnijim" tezama da su vojni zapovjednici HV-a, dakle i optuženi Ante Gotovina bili svakodnenvo informirani od Laušićevih vojnih policajaca o paljevinama i pljačkama na terenu, te da je Gotovina bio nadređen postrojbama VP. Mišetić je upitao Laušića zašto se u izvješćima ne spominju paljevine i pljačke? Laušić je odgovorio - zato što to piše u izvanrednim (posebnim) izvješćima.

Mišetić mu je tada pokazao sva posebna izvješća VP od 4. do 12. kolovoza i - zanimljivo, niti u njima ništa o paljevinama i pljačkama. Laušić je i dalje tvrdio da su vojni zapovjednici dobivali sva izvješća VP-a.
- Pročitajte kome su upućena posebna izvješća, naložio je Mišetić Laušiću, a ovaj je morao pročitati dvije adrese - operativnom centru uprave VP (dakle Laušiću) i drugo - u pismohranu. Potom je Mišetić pokazao Laušićevu zapovjed od 16. kolovoza 1995. u kojoj zapovijeda zapovjednicima VP-a na terenu da "bi zapovjednici bojni VP trebali imati brojeve telefona svih vojnih zapovjednika da bi mogli promptno reagirati".

- Ako su ti vaši časnici VP-e bili podređeni vojnim zapovjednicima, zašto im zapovijedate da moraju nabaviti telefonske brojeve vojnih zapovjednika?, pitao je Mišetić.
"Promjena taktike i metodike", odgovara Laušić, što ne zadovoljava glavnog suca Orija. Sudac dalje pita; Ako je VP podređena zapovjednicima zbornih područja, zašto bi im trebalo narediti da pribave njihove telefone?, čudio se i Orie. Laušić se probao izvući odgovorom "kako je u obilasku utvrdio da nema dovoljno koordinacije".

Mišetić je pokrenuo pitanje "pojave" osobnog dnevnika svjedoka, koji za tužitelje ima status "ključnog dokaza". Saznalo se da je Laušić dao tužiteljima svoj dnevnik još u svibnju 2004, kada su ga istražitelji ispitivali u statusu osumnjičenika. Na ispitivanje je bio došao sa svojom "radnom knjižicom", kako Laušić naziva dnevnik, gdje je zapisivao događaje, bilješke i kronologiju sastanaka.

Pokazalo se da je dnevnik uvršten u dokazni materijal djelomično, te da nema pečat mjerodavnih državnih institucija Hrvatske. To znači da dnenvik nije bio predan haaškim tužiteljima po regularnoj proceduri. Očito stoga, sudac Orie naložio je Laušiću da kopira, u cijelosti svoj dnenvik i uruči ga sudskom vijeću, a da za potrebe obrane može, prethodno izbrisati intimne i osobne djelove koji nemaju veze s događajima i Laušićevom službom.


Uhitio 'pun autobus'

VP je povodom pljački i paljevina vodila istrge i uhićivala počinitelje, ja sam se često vozio s vozačem i osobno uhitio na desetke pripadnika HV-a, "pun autobus" njih, svjedočio je Laušić o svojem angažmanu na zapriječavanju zločina. - Zar očekujete nagradu, pa to je bio vaš posao, odmah mu je odgovorio branitelj Mišetić.


Gotovina - Jurić

Suočen s dokumentima, Laušić je potvrdio da vojni zapovjednici HV-a nisu, od prvog dana Oluje bili uključeni oko koordinacije između MUP-a i MORH-a (VP-a) oko poslova na uspostavi sigurnosti na terenu, Priznao je da neke postrojbe VP nisu izvršavale svoje zadatke i obveze. Mišetić je nastavio dokazivanjem kako je Gotovina, primjerice od VP dobivao informacije, no u rangu onih o - pijanim vojnicima. Da li je Gotovina mogao izdati zapovjed bojniku Juriću (Laušićevom časniku u Gotovininom zbornom području), a Laušić je odgovorio s "nije".

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije