Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEOČEKIVANO

Inflacija u Austriji u kolovozu ponovno porasla na 7,5 posto

Od ponedjeljka na snazi stroži propisi za ulazak u Austriju
Lennart Preiss/DPA
31.08.2023.
u 12:28

Mnogi se tješe da je sve to još dobro i snošljivo u odnosu na siječanj ove godine kada je inflacija iznosila čak 11,2 posto i bila prema harmoniziranom indeksu potrošačkih cijena, kojim se uspoređuju cijene u državama članicama EU, daleko iznad europskog prosjeka

Kako je danas izvijestio Austrijski zavod za statistiku “Statistik Austria” val poskupljenja u Austriji očito još ne jenjava, jer stopa inflacije ponovno raste. “Inflacija je u kolovozu ponovno porasla. Prema prvim procjenama, nakon 7 posto u srpnju cijene su u kolovozu porasle na 7,5 posto”, istakao je glavni direktor zavoda Statistik Austria Tobias Thomas dodavši:

“Razlog porastu prije svega treba tražiti u tome da se je cijena goriva znatno manje snizila nego prethodnih mjeseci”. Ono na što je Thomas također napomenuo je da “posebno visoki porast cijena u rujnu i listopadu 2022. godine govori o tome, da se “sljedećih mjeseci, prema godišnjoj usporedbi može očekivati da će se dosadašnji trend padajuće stope inflacije nastaviti”.

Prilično optimistično, komentiraju mediji, uz opasku, kako su političari, među njima i austrijski kancelar Karl Nehammer ulagali velike nade u pad inflacije u kolovozu, jer je bio “posebno jak turistički mjesec”. Međutim, tako nije ispalo. To potvrđuju i današnji statistički podaci, koji jasno pokazuju da je stopa inflacije u kolovozu, u odnosu na prošli mjesec porasla za 0,4 postotna boda.

VEZANI ČLANCI: 

Mnogi se tješe da je sve to još dobro i snošljivo u odnosu na siječanj ove godine kada je inflacija iznosila čak 11,2 posto i bila prema harmoniziranom indeksu potrošačkih cijena, kojim se uspoređuju cijene u državama članicama EU, daleko iznad europskog prosjeka.  U svibnju je inflacija u ovoj alpskoj zemlji iznosila 9, a u lipnju 8 posto.

Kako prognozira austrijski Institut za ekonomska istraživanja (Wifo) u Beču, procjenjuje se da bi na kraju inflacija ove godine u Austriji mogla iznositi 7,5 posto. Sljedeće, 2024. godine, prema procjenama analitičara, trebala bi znatno pasti i zaustaviti se negdje između 3,5 i 4,0 posto. Austrijanci već nestrpljivo čekaju na to! Jer cijene su ih stisle sa svih strana i više im nedaju normalno disati i živjeti.

Ključne riječi

Komentara 2

SE
Serengeti
13:51 31.08.2023.

Zar smo sankcije uveli Austriji, a ne Rusiji? 🤣😂

Avatar NJUŠKALO
NJUŠKALO
12:15 01.09.2023.

Svašta se izmišlja radi ratnog profiterstva i lova u mutnom.Novi austrijski model po uzoru na Wall Street i ništa više :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije