porast zaraza

Infektolog o bolesti i virusu kojim se zarazio ministar Medved: 'To je najveća epidemija u moje 32 godine rada'

Zagreb: Zbog rijetkih komplikacija od korone preminuo jedanaestogodišnji dječak
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/3
02.05.2022.
u 23:31

Bilježimo i manju epidemiju hepatitisa A, koji se prenosi putem nečistih ruku

Iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar upozoravaju kako bilježimo manju epidemiju hepatitisa A, koji se prenosi putem nečistih ruku. 

"Mučnina, proljev, vrućica, opća slabost, bolovi u gornjem dijelu trbuhu su neki od najčešćih simptoma. Relativno malen broj adolescenata i djece će i požutjeti, a zaraziti se mogu svi", pojasnio je infektolog Goran Tešović u Dnevniku Nove TV koji dodaje da te bolesti nije bilo dugo u Hrvatskoj te je smanjena imunost.

Tešović je rekao da su brojke koje su značajno manje u odnosu na 20, 30 godina prije, ali nakon 2000. su ovo najveći brojevi do sada.

Osvrnuo se i na ospice. "Značajan je broj onih koji su primili jednu dozu cjepiva i nemaju imunost. Oni koji su primili dvije doze cjepiva su zaštićeni, koji nisu - nisu zaštićeni", napominje Tešović koji dodaje da ima sve više ljudi koji nisu cijepljeni protiv ospica.

Osvrnuo se i na rotavirus. "Mjesecima traje, valjda je to najveća epidemija otkako ja radim - 32 godine. Svakoga dana primamo gomilu djece. To je vjerojatno jer su epidemiološke mjere učinile svoje, a da su neke generacije preskočile rotavirus kada je najčešća i sada imate porast", smatra Tešović.

Video: Putin mora na operaciju? Navodno pitao suradnika da preuzme kontrolu nad Rusijom

Komentara 4

PA
Pahor
00:10 03.05.2022.

Hmm custe ruke i hdz? Cudi me da ima ikog zdravog tamo :)

Avatar Behemot
Behemot
01:54 03.05.2022.

Zdravo seljački radi se o crijevnoj virozi koja se dobije kada se jede rukama koje prije toga nisu oprane. A što se jede sa prstima? - Janjci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije