Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dr. ines balint:

Zdravstveni sustav urušit 
će se smanjite li broj ordinacija

Ines Balint
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
13.07.2015.
u 15:44

Reakcija je to krovne udruge obiteljskih liječnika na prijedlog Mreže javne zdravstvene službe Ministarstva zdravlja kojom je ukinut niz liječničkih ordinacija u ruralnim krajevima te na otocima

Oštro se protivimo rješenjima u kojima se ne poštuju specifičnosti određenih područja RH te smatramo da će to dovesti do urušavanja zdravstvenog sustava i znatnog smanjenja njegove dostupnosti za stanovništvo otoka i manjih ruralnih sredina, poručili su iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KOHOM).

Reakcija je to krovne udruge obiteljskih liječnika na prijedlog Mreže javne zdravstvene službe Ministarstva zdravlja kojom je ukinut niz liječničkih ordinacija u ruralnim krajevima te na otocima. Kako je poručila predsjednica KOHOM-a dr. Ines Balint, smanjenjem primarne zdravstvene zaštite dodatno će se opteretiti liječnici na otocima i udaljenim ruralnim područjima koji i sada rade u vrlo teškim uvjetima te za koje često nitko, a posebno lokalna uprava, nema sluha.

Štoviše, ova liječnica Ministarstvu zdravlja predlaže nagrađivanje liječnika koji rade na otocima i u drugim ruralnim krajevima zemlje. Oni bi trebali, stava je dr. Balint, imati prednost u preseljenju pri otvaranju mjesta u mreži unutar gradskih područja, riješenu pomoć za odlazak na bolovanje, godišnji odmor, edukaciju i osiguranje u radu. Istup KOHOM-a posljednji je među kritikama prijedloga izmjena Mreže javne zdravstvene službe za koje su iz Ministarstva zdravlja ranije poručili da je riječ o prijedlogu, a ne konačnom dokumentu.

Sudeći prema reakcijama, ovaj prijedlog neće ni otići dalje od prijedloga jer je, među ostalim, stiglo i negativno mišljenje iz Dubrovačko-neretvanske županije. Otamo su Ministarstvo upozorili na niz nedostataka, poput smanjenja broja obiteljskih liječnika na području Stona i Mljeta što su nazvali nedopustivim. Nadalje, upozorili su i kako u korčulanskoj Čari nije predviđen nijedan tim obiteljske medicine iako on tamo postoji već 30 godina.

>>'Oštro se protivimo smanjenju mreže primarne zdravstvene zaštite'

>>Privatne ordinacije postoje 20 godina, a pacijenti nisu zakinuti

Komentara 3

Avatar stravaxx
stravaxx
19:09 13.07.2015.

a di cijenjena liječnica radi. u selu ili u gradu??? ma tko se dočepa zagreba ni sam vrag ga nemre natjerati natrag u svoje selo. o čemu ona zbori???

NV
novo vriijeme
19:11 13.07.2015.

Zahtjevi ove udruge obiteljskih liječnika su sasvim na mjestu, država je dužna osigurati više toga za normalan rad u ruralnim područjima jer je tamo teže. U Zagrebu ako obiteljski liječnik ne riješi nešto pacijent ode na hitnu i obiteljski liječnik je miran, nema rizika posla, u ruračnim krajevima nije tako. A sada jedno pitanje gdje je nestao Zavod za telemedicinu koji bi ovdje moga odigradi ključnu ulogu, nakon što su osnivača i stručnog planer Klapana istjerali i za nešto optužili tamo se ugnjezdila gomila uhljeba koje uzdržavamo deset godina a da ne rade ništa gdje je Agencija za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu da osigura standarde protokole i postupanja za pacijente koja je također već 7 godina puna uhljeba i manekena čiji je zadatak da primaju plaće i putuju po svijetu od konferencije do konferencije i da ništa ne rade . Za funkcionalno zdravstvao treba puno toga napraviti Ministarstvo zdravlja a ne samo evo ti ordinacija u najam pa se ti i pacijenti dogovorite ja više sa zdravstvom nemam ništa osim što imam ministarsku plaću , karticu i plaću

NV
novo vriijeme
19:17 13.07.2015.

Zdarvstvo je jedno od rijetkih zanimanja gdje liječnici i medicinske sestre idu u kučne posjete u svom vlastitom autu, zar ne bi država trebala kupiti auto ili dati porezne olakšice onima koji za rad upotrebljavaju vlastiti sredstva. Isto se odnosii na obaveznu stručnu edikaciju gdje prema Komori trebaju svakih par godina sudjelovati na tečajevima i kongresima koje sve plaćaju od svoje plaće. U prosjeku plate jednu plaću godišnje na te edukacije, zašto im država ne odbije to od poreza. Udruga bi trebala pitati i više državu zašto sva druga zanimanja imaju brojne olakšice i poticaje ali liječnici ne.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije