Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U RITMU TAM-TAMA Apaši stigli u Istru i brojne posjetitelje oduševili svojim običajima

Indijanski ples oko vatre hipnotizirao je Puležane

18.11.2008.
u 15:22

Indijansko selo kraj parkirališta bivše vojarne Rojc maleno je, ali definitivno privlačno. Trojica “fetivih” Indijanaca Apaša, sedam šatora, četiri ponija, muzej, streljana za gađanje lukom i strijelom te vježbalište za bacanje potkova i lasa dovoljno su primamljivi da svakog posjetitelja primame i zadrže na neodređeno vrijeme.

Apaši predvođeni poglavicom Kamenim Licem u Pulu su stigli danas pa su se, nakon što su obišli Pulu, smjestili u jednom od šatora i zasvirali na svojim instrumentima. I dok su se zvukovi tam-tama i svirala širili zrakom, znatiželjni prolaznici redom su zaključili kako s Apašima nešto nije u redu. Naime, umjesto da prizovu kišu, s njihovim se dolaskom vrijeme proljepšalo. Nikome nije žao jer je i ozračje u gradu odmah živnulo.

Indijanskim selom posebno su oduševljena djeca, kojima se ne pruža svaki dan prilika da jašu na ponijima. Konjići Sara, Čiko, Suzi i Ivka strpljivo su s djecom na leđima obilazili krugove, no kauboj Franjo, koji se za njih brine, pazio je da se previše ne umore pa je jedan poni uvijek bio na zasluženoj pauzi.

Središnji događaj ipak se dogodio navečer, kad su posjetitelji bili nazočni na nečemu što inače viđaju samo na filmovima o Divljem zapadu. Apaši su zaplesali oko vatre. Prohladan zrak, tmina obasjana bljeskovima logorske vatre i hipnotičan ritam glazbe stvorili su posebno ozračje. Promatračima je to bilo gotovo metafizičko iskustvo.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije