Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kip jedinstva

Indija predstavila najviši kip na svijetu

Najviši kip na svijetu
Foto: AMIT DAVE/REUTERS/PIXSELL
1/5
31.10.2018.
u 14:23

Struktura je visoka 182 metra, a izgradnja je koštala 430 milijuna dolara

Indija je predstavila najviši kip na svijetu, Kip jedinstva, čija je izgradnja koštala 29,9 milijardi rupija (330 milijuna funti ili 430 milijuna dolara). Struktura visoka 182 metra, smještena u zapadnoj državi Gujarat brončano je priznanje čelniku neovisnosti Sardaru Vallabhbhai Patelu. Svojom visinom nadmašio je onu proljetnog hrama Buddha u Kini koji je, sa 128 metara, bio ranije najviši na svijetu.

Foto: AMIT DAVE/REUTERS/PIXSELL

Premijer Narendra Modi izjavio je da će Kip jedinstva poslužiti kao glavna turistička atrakcija i da je to "simbol indijske cjelovitosti i odlučnosti". Međutim, lokalni stanovnici kažu da je to gubitak javnog novca i da su sredstva mogla biti bolje iskorištena, piše BBC.

Prosvjedi poljoprivrednika 

Prema lokalnim izvješćima, tisuće policajaca je raspoređeno diljem okruga, koji je svjedočio incidentima nasilja i prosvjeda poljoprivrednika zbog izgradnje Kipa odnosno pozamašnog iznosa koji je u njega uložen, a procjenjuje se da je koštao gotovo dvostruko više od Kipa slobode.

Lokalni poljoprivrednici, osim toga, traže naknadu za zemljište koje je država, ističu, preuzela za razne projekte, uključujući izgradnju Kipa. 

Foto: AMIT DAVE/REUTERS/PIXSELL

Dužnosnici ipak očekuju da će Kip privući oko 2,5 milijuna posjetitelja godišnje, koji nudi i prekrasan pogled na visini od 153 metra i da će pomoći u jačanju lokalnog gospodarstva.

 

Ključne riječi

Komentara 2

DH
dalibor.hren
16:00 01.11.2018.

Na potezu je Bandinjo!

Avatar sindarela
sindarela
20:14 31.10.2018.

Sad će i Bandić u Zagrebu napravit kip Franji od 200 metara pa da vidimo čiji kip će biti najveći

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije