Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obećanja o radnim mjestima

Indija otkrila mrežu krijumčarenja: Muškarce namame u Rusiju pa ih prisile da se bore u ratu

Aftermath of a Russian missile strike in Mykolaiv
Foto: VALENTYN OGIRENKO/REUTERS, ilustracija
1/16
08.03.2024.
u 15:55

New Delhi i Moskva desetljećima imaju bliske odnose, a Indija je odbila osuditi Rusiju zbog rata u Ukrajini, pozivajući obje strane da sukob okončaju dijalogom i diplomacijom

Indija je objavila da je otkrila "veliku mrežu krijumčarenja ljudima" koja je obećanjima o radnim mjestima namamila mlade muškarce u Rusiju kako bi ih potom prisilila da se bore u ratu u Ukrajini. Najmanje 35 muškaraca je dosad poslano u Rusiju u sklopu mreže, objavio je kasno u utorak indijski Središnji istražni ured (CBI), što je više od 20 muškaraca, koje je ranije spomenulo indijsko ministarstvo vanjskih poslova. Dvojica muškaraca, koja su otišla u Rusiju očekujući da će raditi kao "pomagači" u vojsci, poginula su boreći se na bojištu, rekle su njihove obitelji. Indijsko veleposlanstvo u Rusiji je potvrdilo smrt jednog od dvojice.

Krijumčari su u nekoliko indijskih saveznih država tražili ljude na društvenim mrežama i preko lokalnih agenata, rekao je CBI u priopćenju. Prema CBI-u, nekima od muškaraca također je ponuđeno obrazovanje na "sumnjivim privatnim sveučilištima" u Rusiji kao i "besplatni popusti za produženje viza" kako bi ih se privuklo. 

"Prokrijumčareni indijski državljani su obučavani za vojne uloge i protivno svojim željama raspoređeni u bazama blizu bojišnice u rusko-ukrajinskoj ratnoj zoni", rekao je CBI, dodavši da su neke od žrtava također "teško ozlijeđene" u ratnoj zoni. CBI je objavio da su pretresli brojna mjesta, uključujući u glavnom gradu New Delhiju i financijskom središtu Mumbaiju, te da je zaplijenjena gotovina u iznosu do 50 milijuna rupija (oko 552 tisuće eura) kao i neki dokumenti i digitalni zapisi.

GALERIJA Rat dronovima u Ukrajini: Piloti mogu i gledati prijenos uživo s ugrađene kamere

Aftermath of a Russian missile strike in Mykolaiv
1/12

"Određene sumnjive osobe su također pritvorene radi ispitivanja na raznim lokacijama", rekao je CBI. Ministarstvo vanjskih poslova je kazalo da je svaki slučaj u kojem su indijski državljani na prevaru odvedeni da se bore u ratu "čvrsto iznesen" pred Moskvu.U videosnimkama koje su ovog mjeseca kružile društvenim mrežama, sedmorica muškaraca su tražila od indijske vlade da im pomogne da se vrate kući, rekavši da su otputovali u Rusiju s turističkim vizama, no da ih se sada prisiljava da služe u ruskoj vojsci.

"Vidjeli smo neke videosnimke i pokušavamo kontaktirati te ljude", rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Randhir Jaiswal u petak. Rusko ministarstvo vanjskih poslova nije odgovorilo na zahtjev za komentarom.

Tisuće ljudi su poginule na obje strane otkako je Rusija započela invaziju na Ukrajinu u veljači 2022., što Moskva naziva "posebnom vojnom operacijom". New Delhi i Moskva desetljećima imaju bliske odnose, a Indija je odbila osuditi Rusiju zbog rata u Ukrajini, pozivajući obje strane da sukob okončaju dijalogom i diplomacijom. Indija je također povećala kupovinu jeftine ruske nafte, što je izazvalo negodovanje zapadnih zemalja.

Komentara 3

MA
Marko1111
16:19 08.03.2024.

Ha🤣🤣🤣 Nije to ništa,Ukrajincima isključuju struju da bi ih namamili u zasjedu uhvatili i prisilno odveli na ratište.

SE
Serengeti
18:28 08.03.2024.

35!!! Ja sam mislio da se radi o tisućama Indijaca kada su se toliko raspisali 🤣😂

FU
Fusnota
16:18 08.03.2024.

Indijci su bogati izvor minerala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije