Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Incident na hrvatskom nebu

Operator je pokušavao uspostaviti kontakt sa zrakoplovom, no nije uspijevao, ni na radnoj ni na frekvenciji u nuždi (emergence 121,5).
06. veljače 2015. u 00:01 16 komentara 14923 prikaza
Naslovnica
Foto: VL

Bila je srijeda, 28. siječnja 2015. U Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe (HKZP) na Plesu operator je gledao u točkicu na radaru koja je predstavljala zrakoplov u letu iznad BiH, duž granice s Hrvatskom. Bio se prijavio kontroli leta u Beogradu (usluge u gornjem dijelu zračnog prostora BiH pružaju srbijanska SMATSA i naš HKZP) i nije se odjavio, a leteći nad BiH, nije se prijavio ni kontroli leta u Zagrebu. Operator je pokušavao uspostaviti kontakt sa zrakoplovom, no nije uspijevao, ni na radnoj ni na frekvenciji u nuždi (emergence 121,5).

Radilo se o civilnom, turskom poslovnom zrakoplovu Embraer Phenom 300 E55P, utvrdilo se kasnije, operatora i vlasnika Poseidon Financea. U međuvremenu je brzi, lagani mlažnjak prešao granicu Hrvatske i ušao u naš zračni prostor u području “SONIC”, u visini Udbine. Nakon neuspjele uspostave veze sa zrakoplovom, kontrola leta obavijestila je operativno središte Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO), oni komuniciraju sa središtem za zračne operacije NATO-CAOC-om (u španjolskoj bazi Torrejon).

Cijeli članak čitajte u izdanju Večernjeg lista od petka ili prelistajte e-izdanje Večernjeg lista

>> Hrvatska zahvalila Srbiji i C. Gori: Dogodio se najstrašniji incident u našoj povijesti

Naslovnica | Autor : VL Foto: VL

Dijana Zadravec
U RATU S KOLEGAMA
Tko je Dijana Zadravec, liječnica zbog koje se trese hrvatsko zdravstvo
dr.sc. Mario Bagat
ISTRAŽILI SMO
Zašto je bitno da znate razlike između dopunskog i dodatnog osiguranja
 • Avatar zgdomorodac
  zgdomorodac:

  Evo hvala ti boze pise nad hrvatskim nebom je ak to lumeni iz kukuriku vlade pogotovo hns procita pa daju nebo u koncesiju najte se salit s naslovima bu zmajlovic i varga mam vured napravili vnebu i ga koncesiju dali ... prikaži još! na samo sto let joj bogek se ni stim igrati ha ha

 • Avatar tajar
  tajar:

  Je li turski zrakoplov letio iznad tzv.Federacije neopažen?

 • novo vriijeme:

  Kako da se pomaknu kad nijedan nije u letnom stanju. najkorišćen dio opreme naših aviona je dobar padobran.