Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oboljeli ne odustaju

Ina se oglušila na 66 odštetnih zahtjeva oboljelih od karcinoma

Ina ne priznaje uzročnu vezu između onečišćenja iz Rafinerije nafte Sisak i kancerogenih bolesti
Nikola Čutuk/Pixsell
12.03.2010.
u 12:04

Naftna kompanija nije prihvatila nagodbe s članovima Udruge oboljelih od karcinoma, a bolesni članovi nemaju dovoljno novca za skupe sudske sporove.

Malo razloga za zadovoljstvo imaju članovi sisačke Udruge oboljelih od karcinoma jer svoj najvažniji cilj još nisu ostvarili. Unatoč pokušaju da za svoje bolesne članove izbore odštetu od Rafinerije nafte u Sisku, odnosno Ine, kao najvećeg sisačkog zagađivača, u tome nisu uspjeli.

Kako stoji u priopćenju Odvjetničkog ureda Dijane Kesonje iz Rijeke, koji je obradio i podnio 66 odštetnih zahtjeva, a priprema još 30, Ina je odgovorila da su zahtjevi Siščana neosnovani jer nije potvrđena uzročna veza između rafinerijskog onečišćenja i kancerogenih bolesti na sisačkom području. Nakon što su zahtjevi nadopunjeni podacima iz Studije procjene mogućeg utjecaja čimbenika na zdravstveno stanje stanovnika Sisačko-moslavačke županije, koju je izradio Zavod za javno zdravstvo, Ina se na njih oglušila, čime je dala na znanje da nije spremna spor riješiti nagodbom.

Udruga je najavila da će o svemu upoznati premijerku Jadranku Kosor i mjerodavne institucije budući da za sudske procese nisu spremni jer nemaju novca za skupe parnice. Iako je neuspjeh tužbi, od kojih se dosta očekivalo, mnoge pokolebao, pa je čak postavljeno i pitanje svrhe postojanja takve udruge, predsjedavajući skupštine Udruge, sisački dogradonačelnik Drago Martinac, upozorio je da ima mnogo razloga i potreba za daljnji rad.

– Osim Ine, u gradu je i više drugih zagađivača na koje je nužno utjecati. Usto, mnogi bolesni članovi Udruge trebaju pomoć – rekao je Martinac. Najavio je i izdašniju pomoć Grada. Na skupštini je rečeno da je broj članova Udruge s početnih 30 narastao na sadašnjih 95.

– Iako smo ostvarili suradnju s mnogim srodnim udrugama, uspješno proveli dvije akcije kojima smo ostvarili prihod od 18.000 kuna te dobili novi prostor od Grada, za rad nam je potrebna još snažnija potpora Grada i Županije. Nažalost, takva je potpora izostala i kada smo tražili istraživanje o zloćudnim bolestima. Stječe se dojam da se netko boji tih pokazatelja – rekla je na izbornoj skupštini Udruge dosadašnja predsjednica Ankica Katuša.

Komentara 1

OB
-obrisani-
14:02 12.03.2010.

INA -ROCKWOOL u istri sve su to zagađivaći koji ne rade po zakonima a niti ih poštuju a Ministar Milinović bi prvi trebao dić glas protiv njih jer kad se ljudi razbole onda svi građani RH snose teret njihovog ljećenja!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije