Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prijeti im stečaj

Imunološki zavod ostao bez dozvole za cjepiva i krvne derivate

cjepivo
Duško Jaramaz/PIXSELL
12.08.2013.
u 18:28

Davorin Gajnik, direktor Imunološkog zavoda, smatra da je stečaj, odnosno gašenje tvrtke realna opcija

Nakon što je Imunološki zavod odlukom Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) ostao bez dozvole za proizvodnju krvnih derivata i bakterijskog cjepiva, Zavodu prijeti stečaj, piše Glas Slavonije.

Vlada će je obećala pomoć u pronalaženju prostora u državnom vlasništvu u koji bi Zavod preselio proizvodni pogon, kaže Davorin Gajnik, direktor Imunološkog zavoda.

No, direktor je skeptičan u pogledu sudbine Imunološkog zavoda te smatra da je stečaj, odnosno gašenje tvrtke koja danas zapošljava približno 200 ljudi, daleko realnija opcija.

– Godine nebrige došle su sada na naplatu. Imunološki zavod još je 1998. godine izgubio licencu Svjetske zdravstvene organizacije za izvoz cjepiva, a nije se poduzelo ništa, ili jest, a rezultat je bio nikakav – podsjeća Gajnik. Do kraja kolovoza znat će se, kaže, je li Vlada voljna uložiti u Imunološki zavod ili će tvrtka propasti. Pogoni za proizvodnju krvnih derivata nisu dobili prolaznu ocjenu HALMED-a jer su u derutnom stanju i ne zadovoljavaju kriterije propisane zakonima i pravilnicima koji reguliraju tržište lijekova u Hrvatskoj, a od proizvodnje virusnih cjepiva Zavod ne može preživjeti.

Prikupljena krvna plazma u hrvatskim transfuzijskim centrima više ne stiže u zagrebački Imunološki zavod, piše HRT.  Gajnik vjeruje da pacijenti neće osjetiti pomanjkanje njihovih proizvoda jer će se oni jednim dijelom supstituirati uvozom.

>>Novom tvornicom Imunološki bi zavod mogao zaposliti još 600 ljudi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije