Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u svijetu više od 2000 različitih sojeva

Imunolog Trobonjača otkrio što zabrinjava struku oko delta-soja i Pfizerova cjepiva

Zagreb: Masovno cijepljenje protiv koronavirusa na Velesajmu
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/4
08.07.2021.
u 08:45

Potrebna je razina viša od 85 posto kolektivne imunosti da bi se zaustavilo širenje delta-soja, kazao je Trobonjača

Brojevi novooboljelih trenutačno nisu veliki, a želimo da tako i ostane. Problem je što u nekim zemljama koje su prošle treći val slično kao i Hrvatska sada svjedočimo ponovnom širenju epidemije zbog dolaska visokozaraznog delta-soja. Potrebna je razina viša od 85 posto kolektivne imunosti da bi se zaustavilo njegovo širenje, a mi to nemamo, rekao je gostujući u HRT-ovoj emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" prof. dr. Zlatko Trobonjača, imunolog sa Sveučilišta u Rijeci.

Informacije iz Izraela su zabrinjavajuće, skok je novooboljelih bez obzira na to što je 60% populacije cijepljeno s obje doze. Interesantno je što se tiče delta-soja, više od 50 posto novooboljele populacije cijepljeno je Pfizerovim cjepivom. Ti podaci brinu u smislu da nas možda Pfizerovo cjepivo ne štiti u onoj razini u kojoj smo mislili – 90 posto – istaknuo je.

Na pitanje koliko sojeva možemo očekivati, rekao je kako to ne može nitko predvidjeti te da je trenutačno u svijetu više od 2000 različitih sojeva s obzirom na mutacije. – Delta soj ima 15 ili 18 mutacija, ali ima četiri ključne mutacije koje se nalaze u genomu koji kodira protein šiljka i koji mu daje veliku infektivnost i imunoevazivnost. Nisu sve mutacije jednake. Neke mogu biti tihe, a neke su ozbiljne kao brazilski ili južnoafrički soj – kazao je Trobonjača. 

Na pitanje hoće li biti potrebno primiti treću dozu, rekao je kako će to ovisiti o situaciji na terenu.

Video: Što je zapravo delta soj koronavirusa i koliko je opasan?

Ključne riječi

Komentara 43

DU
Duslikr
09:33 08.07.2021.

Koliko kontradikcija samo u jednom članku. Potrebna je procijepljenost preko 80% cijepivom koje slabo štiti nebi li dobro štitilo. Ali" ništa još ne znamo". Beeeee

DU
Deleted user
09:14 08.07.2021.

Misli na sebe.Nemoj se cjepiti

DU
Duslikr
09:36 08.07.2021.

Na ovaj potralcic dno svratim jednom mjesečno. Nemojte im više otvarat članke

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije