Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

Impresivna svetišta kršćanstva na koja hodočaste vjernici

Kurioziet je da je u Europi sve više ateista, ali i da Stari kontinent ujedno ima najviše svetišta
26. prosinca 2010. u 13:45 2 komentara 697 prikaza
svetišta (1)
Foto: VL
Pogledajte galeriju 1/3

Kršćanstvo je najraširenija i najmnogoljudnija svjetska vjera. Zato ćemo na svim kontinentima naći katedrale, bazilike, crkve i samostane, ta sveta mjesta koja svjedoče o prisutnosti kršćana na tim prostorima. Neka od njih sabrala je u ekskluzivnoj fotomonografiji "Sveta mjesta svijeta: prostori duhovnosti i vjere" britanska autorica Rebecca Hind, koju je na hrvatskom jeziku nedavno objavio Profil.

U njoj su se tako našli Glastonbury Tor, katedrala u Canterburyju, špilja svetog Niniana i Bijela kuća, Manastir Preobraženja, Lourdes, Notre Dame u Chartresu, Santiago de Compostela, Bazilika svetog Franje Asiškog, Gora Atos, Betlehem, Maalula, Lalibela i još neka druga. Autorica je zapravo pripremila knjigu o 60 najmoćnijih i najveličanstvenijih svetih mjesta na svijetu, od kojih su neka povezana s velikim religijama ili mitološkim događajima, a neka imaju nebesko ili planetarno značenje; neka su prirodne rijeke, planine ili špilje; a neka su pak spomenici, vjerska središta ili prostori za ceremonije. Europa je najbogatija kršćanskim svetim mjestima. U njoj vlada i svojevrsni kuriozitet: sve je više agnostika i ateista u zapadnome svijetu, ali je i hodočašća u sveta mjesta sve više! A hodočašća su u Europi počela još u četvrtom stoljeću oko Sredozemlja te se ubrzo proširila kontinentom, a uz njih se širila i trgovina, kao i svekoliki napredak.

Kako kaže autorica, "hodočašće podrazumijeva putovanje i odredišnu točku, pri čemu oboje ima dimenziju duhovnosti, a obično i zajedništva, bilo to s ciljem traženja ozdravljenja, oprosta ili pak vodstva." Sveta mjesta u knjizi podijeljena su u poglavlja po kontinentima, a tekstovi obogaćeni mnoštvom vrhunskih fotografija. Čitatelju preostaje uzeti knjigu i s njome krenuti na svojevrsno hodočašće svijetom.

Priprema vozila za zimu
ZIMSKA NJEGA
Posvećujemo li svojim vozilima zimi dovoljno pažnje
  • Avatar ivek
    ivek:

    aj me svaki dan nova svetista,,. najlakse je privarit sirotinju.. samo napravit reklamu i dolazi lova.. tako u medjugoriju cvita biznis

  • Avatar nekakav
    nekakav:

    kršćanstvo se jedino mačem širilo... i jedino koje je snagu temeljilo na bespogovornoj poslušnosti, ropstvu. jedino koje je svoje knjige mijenjalo kroz povijest tako da nemaju ništa zajendičko s izvornicima. jedino koje je izmislilo čudesa i događaje. jedino koje je ... prikaži još! umislilo da su oni sve na ovom svijetu.