Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZDRAVSTVO HDZ-ov partner HSU kritizirao Vladine mjere za sređivanje stanja u zdravstvu

'Imovinski cenzus čisti je genocid'

hrv-iz03-txt.jpg
import
06.06.2006.
u 19:44

Prijevara građana i dodatno opterećivanje pacijenata, pa čak i genocid, riječi su kojima je saborska oporba, ali i neki pripadnici vladajuće koalicije, opisivala Vladinu strategiju razvoja zdravstva u sljedećih pet godina.

Najviše je kritika dobio prijedlog o uvođenju imovinskog cenzusa po kojem bi se određivalo tko mora, a tko ne mora plaćati participaciju. Ministar zdravstva Neven Ljubičić, naime, tvrdi da bi se cenzus uveo zbog toga da, primjerice, osoba koja ima 1300 kuna mjesečnih primanja ne bude oslobođena participacije ako u isto vrijeme ima dionice nekoliko tvrtki.

Najprije tihi genocid
Protiv takva rješenja izjasnila se esdepeovka Željka Antunović koja smatra da je strategija još jedna prijevara građana i da će osiromašiti najsiromašnije. Vlada bi, tvrdi Antunovićeva, tako htjela probleme zdravstva prebaciti na leđa pacijenata. Najoštriji je u izlaganju ipak bio član vladajuće većine Josip Sudec (HSU) koji je predložio da se o uvođenju imovinskog cenzusa raspiše referendum jer smatra da će "račun na kraju platiti najslabija karika, odnosno pacijent".

Kao što su administrativne pristojbe bile tihi genocid, ovdje će biti pravi genocid. Jer, budeš li imao novca, imat ćeš i zdravlja, a ako ne budeš, nitko ti to neće jamčiti rekao je Sudec i pitao je li strategija uopće potrebna ako tvrdimo da nam je zdravstvo približno europskoj razini.

Diktat MMF-a
Haenesovac Dragutin Lesar smatra da rasprava o cenzusu nema smisla jer nije jasno na koji bi se način i kada on uveo, a pravaš Pero Kovačević tvrdi da je riječ o diktatu MMF-a jer bi se svaljivanjem troškova na leđa pacijenata uvjerilo MMF da će mu Hrvatska redovito vraćati dugove. Hadezeovci su odbacivali navode oporbenjaka uz tvrdnje da bi se ispunjenjem ciljeva iz strategije popravilo stanje u zdravstvu.

Ministar Ljubičić kao osnovne je ciljeve naveo jačanje preventive, kraće liste čekanja i financijsku stabilizaciju. Preventiva bi se ojačala donošenjem nacionalnih programa koji bi se odnosili na neke bolesti.


Šeks: Marine, je l' toplije?

I narodni tribuni jučer su osjetili hladnoću koju donose niske temperature neuobičajene za ovo doba godine. Tako je esdepeovac Marin Jurjević zatražio da se ugasi klimatizacijski uređaj jer da mu je prehladno. Ako se ne ugasi ovo hlađenje, svi ćemo završiti u bolnici. Hoće li biti šteta ili korist ne znam, ali doista mislim da ćemo se ovdje svi smrznuti rekao je Jurjević. Na to je šef Sabora Vladimir Šeks zapovjedio: "Dajte topline". Potpredsjednik Sabora Darko Milinović bio je drukčijeg mišljenja. Vi ste Dalmatinac, ja sam Ličanin. Ja sam tek svoj na svome kad je tu negdje oko nule rekao je D. Milinović, a Šeks je brigu za "ljutog protivnika" Jurjevića pokazao time što ga je nekoliko puta upitao "Marine, je l sad toplije?".

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije