Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Imovinsko stanje

Imovina političara: Čačić ima kuće od Dežele do Dubrovnika

\'29.12.2011., Zagreb - Prva sjednica Vlade pod vodstvom premijera Zorana Milanovica.Radimir Cacic  Photo: Petar Glebov/PIXSELL\'
Foto: Petar Glebov/Pixsell
1/6
25.01.2012.
u 07:45

Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić najbogatiji je političar u Banskim dvorima.

Najbogatiji čovjek nove vlade bez premca je prvi potpredsjednik Radimir Čačić. Prema dosad pristiglim imovinskim karticama, njegova je najdojmljivija. A u usporedbi s onom karticom koju je predao 2005. godine, kada je postao varaždinski župan, gotovo se u potpunosti promijenila.

Ostalo tek imanje

Prije sedam godina Čačić je u kartici prijavio stan od 70 četvornih metara, apartman od 20 kvadrata, šestinu seoskog imanja i stan od 190 četvornih metara.

U novoj je od svega nabrojenog ostalo samo seosko imanje u Sisku. Ostale nekretnine je prodao, a u međuvremenu, od plaće i kredita, kupio je stan u Zagrebu od 41 četvorni metar i apartman u Sloveniji od 35 kvadrata. Prodajom imovine sa suprugom je postao vlasnik dvije ruševne kuće u Dubrovniku, koje je procijenio na oko 2,9 milijuna kuna. Kupio je i građevinsko zemljište u Zagrebu od oko tisuću kvadrata vrijedno 2,6 milijuna kuna, sa suprugom je stekao i kuću s okućnicom u Jakopcu vrijednu 1,9 milijuna kuna. Naslijedio je i šumu u Bednji vrijednu 300 tisuća kuna, dok mu je supruga naslijedila kuću u Varaždinu vrijednu gotovo pola milijuna kuna.

Osim nekretnina, Čačić ima i brod od milijun kuna, slike i skulpture vrijedne 180 tisuća kuna kao i ušteđevinu od gotovo 2,6 milijuna kuna. Prvi potpredsjednik Vlade znatno je povećao i svoj portfelj dionica u odnosu na razdoblje kada je bio župan. Dok je prije sedam godina imao udjele u pet tvrtki, danas je sa suprugom u posjedu dionica čak 19 tvrtki. I dok se Čačić "ne stidi" svoje imovine, njegova stranačka kolegica i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, kao i njen prethodnik Gordan Jandroković, svoje su stanove podcijenili.

ZG Beverly Hills

Jandroković je svoj stan od 150 četvornih metara u elitnom dijelu Zagreba, Horvatovcu iliti zagrebačkom Beverly Hillsu, procijenio na dva milijuna kuna.

U istoj ulici prije tri godine bivši predsjednik Sabora Luka Bebić stan koji je 24 kvadrata manji od Jandrokovićeva platio je 2,8 milijuna kuna. No, ako gledamo sadašnje prosječne cijene na tržištu nekretnina, Jandrokovićev stan vrijedi oko 2,6 milijuna kuna. Istina je da je Jandroković svoj u zgradi gradio s nogometašem Tomislavom Butinom, što je vjerojatno umanjilo njegove troškove, no u karticu bi trebao unijeti tržišnu vrijednost stana, a ne koliko ga je on platio.

– Nije zakonom regulirano kako treba unijeti vrijednost imovine, no bilo bi logično prikazati realnu, trenutačnu vrijednost iako mnogi prikazuju u karticama onu vrijednost koju su platili – kaže Mate Kačan, predsjednik Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa.

Tog bi se pravila mogla držati i Vesna Pusić, koja je svoj stan od 140 četvornih metara u Ulici Franje Račkog u središtu Zagreba procijenila na 1,35 milijuna kuna, dok je njegova trenutačna prosječna tržišna vrijednost oko 2,3 milijuna kuna. Zanimljiva je i kartica ministra financija Slavka Linića, koji ima samo polovicu broda Feretty iz 1983., a koji vrijedi pola milijuna kuna. No zato mu supruga ima, uz polovicu broda, i dva stana u Rijeci te kuću s okućnicom od 68 četvornih metara u Kraljevici.

Komentara 85

ME
mergud
11:20 26.01.2012.

Jel prijavil svu vanbračnu djecu ?

ZV
zvon
07:53 25.01.2012.

Bravo decki i cure, drago mi je da ste poradili na svojoj imovinskoj kartici kak treba. Dajte sada pomozite gradjanjima da podebljaju svoje imovinske kartice, iz prilozenog vidim da nebi trebalo biti problema :)

CA
cro.army
08:31 25.01.2012.

Čudite se za reakciju Maje Sever? Ja ne. Njena politička motivacija istovjetna je motivaciji Zorana Šprajca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije