Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Borba protiv mafije

Imovina ostvarena kaznenim djelima ipak će se plijeniti

\'za crnu...jurasic.....01.11.2007 icici....prnjat.....akcija kolovoz.....vila perla snimio...goran kovacic\'
Arhivska fotografija
26.06.2010.
u 15:10

U Sabor će uskoro biti upućen zakon kojim bi se trebala olakšati pljenidba imovine stečene zločinom

Sve možete, samo nam ne dirajte imovinu! Karikirana je to uzrečica koja je godinama vrijedila među onima koji se bave nelegalnim poslovima. Novac stečen u kriminalnim transakcijama i prljavim poslovima tako se počesto prao kroz legalne poslove kao što su kupnja nekretnina, građevina i tome slično. No država je sada tome odlučila stati na kraj. Po principu bolje ikad nego nikad, uskoro bi u saborsku proceduru konačno trebao biti upućen Nacrt prijedloga Zakona o postupku oduzimanja imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom i prekršajem.

Široka definicija

A najveći novitet tog zakona jest da će se imovinska korist stečena kaznenim djelom ili prekršajem moći oduzimati i bez postojanja pravomoćne sudske presude o oduzimanju takve imovine, što do sada nije bio slučaj. U određenim slučajevima, nelagalna imovina moći će se oduzimati čak i kada je okrivljenik umro ili kada mu je oduzeta poslovna sposobnost. Takva je stavka u prijedlog zakona stavljena kako bi se spriječilo da se nasljednici okoriste nelagalnom imovinom, a takve situacije rješavat će se posebnom sudskom odlukom. I u tom slučaju neće se morati čekati pravomoćna presuda o pljenidbi te imovine. Prijedlog zakona vrlo je široko definirao i što ide u imovinu, pa se tako pod imovinom razumijevaju sva prava i stvari koje je stekao počinitelj kaznenog djela ili prekršaja ili s njim povezana osoba, a koje mogu biti predmet ovrhe. Drugim riječima, u budućnosti će se od raznih kriminalaca, osim nekretnina i pokretnina, moći oduzimati tražbine, poslovni udjeli, dionice, novac, plemeniti metali i drago kamenje u vlasništvu, posjedu ili pod kontrolom počinitelja. Oduzetom imovinom trebao bi upravljati Središnji državni ured za upravljanje državnom imovinom. Iako je bilo prijedloga da se u tu svrhu osnuje posebna agencija, kakva postoji u Srbiji, po svemu sudeći od toga se odustalo.

No iako je spomenuti prijedlog zakona bez sumnje dobra stvar te dodatno oružje u borbi protiv svih vrsta kriminala, prije svega organiziranog i pretvorbenog, dojam je da taj zakon kasni nekoliko godina.

Oduzeli 100 milijuna eura

Jer dok se, primjerice, Srbija diči da je do sada zaplijenila imovinu vrijednu više od 100 milijuna eura, Hrvatska se može pohvaliti tek jednom nepravomoćnom presudom u kojoj je oduzeto oko 3,5 milijuna kuna. Uostalom, Zakon o oduzimanju imovine stečene zločinom u Srbiji je na snazi od ožujka 2008., a do rujna 2009. Srbi su pokrenuli postupke za oduzimanjem imovine protiv čak 384 osobe, među kojima su bili i "kapitalci" poput Sretena Jocića zvanog Joca Amasterdam. Trenutačno je najveća meta za oduzimanje imovine u susjednoj nam državi Darko Šarić, Crnogorac optužen da je ustrojio zločinačku organizaciju koja je iz Južne Amerike naručila i platila 2,2 tone kokaina. DEA je njegovu imovinu u Srbiji i regiji procijenila na nekoliko milijardi eura, a smatra se da je kroz legalne poslove samo u Srbiji oprao četiri milijarde eura.

Što se pak tiče Hrvatske, pljenidba imovine stečene kriminalom do sada je teško išla, a novi zakon trebao bi promijeniti upravo to. Pa se tako više ne bi trebalo događati da, primjerice, prođe čak devet godina prije no što država uspije ući u posjed nekretnine na koju po pravomoćnoj presudi ima pravo, kao što je to bilo u slučaju Željka i Vedrane Kalebić, splitskih dilera osuđenih na dugogodišnje zatvorske kazne zbog dilanja droge i pranja novca.

Komentara 54

PI
Pippo9
15:59 26.06.2010.

Odlična inicijativa koja jasno pokazuje Vladine namjere da stane na kraj kriminalu i korupciji

Avatar tomsom
tomsom
16:30 26.06.2010.

super. a tko će uzeti todoriću, luki rajiću, čermaku, tuđmanima, gucićima, zubacima, ratnim profiterima zagorcima, rojsima, mudrinićima, kutlićima i ostaloj srodnoj gamadi kojima je ruka na srcu uvijek bila uz topli novčanik. fuj gamadi bez morala, poštenja i obraza.

JE
jester
10:16 27.06.2010.

100%

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije