Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Imovina blokirana i Vidoševićevoj obitelji, Peternel nudi jamčevinu

Sud danas nije razmatrao Budinov prijedlog da se Z. Peternel iz istražnog zatvora pusti uz jamčevinu. Z. Peternel je kao jamstvo ponudila bratov stan od 50 kvadrata, a njezina obrana smatra da taj stan na tržištu vrijedi 1300 eura po kvadratu.
13. siječnja 2014. u 17:18 18 komentara 11874 prikaza
Nadan Vidošević
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Zdenki Peternel, bivšoj desnoj ruci Nadana Vidoševića, sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda produžio je istražni zatvor za još dva mjeseca. Istražni zatvor joj je produžen zbog mogućeg utjecaja na svjedoke.

– Predloženo je saslušanje još 18 svjedoka, a riječ je uglavnom o vozačima, članovima Nadzornog odbora ili uprave HGK. Svi su predloženi na okolnosti načina rada Nadana Vidoševića. Protivili smo se produljenju istražnog zatvora, no sud je zauzeo ovakav stav – kazao je Davorin Budin, branitelj Z. Peternel.

Sud danas nije razmatrao Budinov prijedlog da se Z. Peternel iz istražnog zatvora pusti uz jamčevinu. Z. Peternel je kao jamstvo ponudila bratov stan od 50 kvadrata, a njezina obrana smatra da taj stan na tržištu vrijedi 1300 eura po kvadratu. No sud je zauzeo stav da bi radije vidio procjenu vještaka o vrijednosti stana, prije no što eventualno donese odluku o puštanju na slobodu uz jamčevinu. Stoga Budin nije ni predložio jamčevinu, no najavio je da će to učiniti do kraja tjedna.

Mjere osiguranja proširene na članove obitelji

– Vještaci će napraviti procjenu, a o jamčevini će se odlučivati na posebnom ročištu – pojasnio je Budin.

I tako je Z. Peternel do daljnjeg vraćena u Remetinec, a iza zidina zagrebačkog zatvora borave i Nadan Vidošević te Zdravko Livaković. Obojica su osumnjičeni u krakovima afere Remorker - Vidošević u aferi HGK, a Livaković u aferi HAC. I obojica imaju većih problema od istražnog zatvora, jer je USKOK tražio i dobio da se njima dvojici te članovima njihovih obitelji odredi privremena mjera osiguranja oduzimanja imovinske koristi. Na taj način USKOK je htio osigurati da u slučaju osuđujuće presude Livaković i Vidošević vrate sume za koje se sumnjiče. U Vidoševićevom slučaju riječ je o 35 milijuna kuna, a o Livakovićevom o 24 milijuna kuna.

Mjere osiguranje proširene su na članove njihovih obitelji, jer iz podataka Porezne uprave, Livakovića majka, te Vidoševićeve supruga, kćeri i majka ne mogu opravdati razlike u svojim prihodima i rashodima. Tako je Livakovića majka, koja je u mirovini 12 godina, te godišnje primi ukupno 35.000 kuna mirovine, 2008. kupila stan od 95 kvadrata, koji je platila 1,1 milijun kuna.

'05.04.2012., Zagreb - Nadan Vidosevic, predsjednik Hrvatske gospodarske komore. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL' EKSKLUZIVNO Ovo je popis 560 umjetnina koje je skupio Vidošević Sanader i Vidošević 'rat' kolekcija Vidošević umjetnine kupovao znalački, Sanader je imao sve i svašta

Kako to premašuje njezina primanja, USKOK sumnja da je stan financiran novcem koji je Livaković stekao na nezakonit način, pa je na stan i pripadajuću garažu stavljena blokada. Livakoviću je blokiran i stan u Arbanasima od 125,88 kvadrata s garažom, brod te poslovni udjeli u jednoj tvrtki, a ne smije prodati ni dionice koje ima. Vidoševiću i njegovoj supruzi i kćerima zabranjena je prodaja automobila; dva mercedesa, mini coopera i smarta, a Vidoševićevoj kćeri Hani i majci Mariji Tudor Vidošević, blokirani su i poslovni udjeli u društvu BOR HZA, nominalno vrijedni oko 2,6 milijuna kuna.

Automobili

Vidošević ne može prodati svoj mercedes C 280 4-MATIC SPORT ED, njegova supruga Ina ne može prodati mercedes SK 500, kćeri Zrinki zabrana je stavljena na mini cooper clubman, a kćeri Hani na smart fortwo coupe pure

Poslovni udjeli Vidoševićeva kćer Hana ima 33 posto temeljenog kapitala u BOR HZA, što nominalno vrijedi 859.900 kuna, dok njegova majka Marija Tudor Vidošević u istoj tvrtci ima 67 posto ukupnog temeljnog kapitala nominalno vrijednog 1,719.800 kuna. S time ne mogu raspolagati, niti to prodavati. Inače mirovina Vidoševićeve majke je 3400 kuna, a prima je od 1995.

Stanovi

Livaković ne može prodati stan i garažu u Arbanasima, a njegova majka stan i garažu u Petrčanima

Brod, dionice i udjeli u tvrtki Livakoviću je privremena zabrana stavljena i na brod dugačak skoro 10 metara te širok oko tri i pol metra. Uz to ne može prodati poslovni udio u trgovačkom društvu D&Z, čiji je 100 postotni vlasnik, a nominalna vrijednost tu iznosi 20.000 kuna. Zabranjena mu je i prodaja dionica koje posjeduje

Jamčevina

Kao jamstvo za izlazak iz istražnog zatvora Zdenka Peternel ponudila je bratov stan od 50-ak kvadrata. Njena obrana smatra da taj stan na tržištu vrijedi 1300 eura po kvadratu

PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
 • BILAlegenda:

  "lep ko greh" - a sada mora da pazi kada mu padne sapun na pod...

 • BILAlegenda:

  sto je sa racunima u Svicarskoj? jeli, Bajicu? ako neces ti. onda daj meni. pa cu ti ja pronaci sve racune u Svici i Austriji doticnog gospodina Vidosevica.

 • Avatar ludi kekec
  ludi kekec:

  Istražni zatvor joj je produžen zbog mogućeg utjecaja na svjedoke. ali ako stan vrijedi više od 1300€ po kvadratu, možda ju puste. jer onda valjda neće moći utjecati na svjedoke? ili što? ne kužim - kakve veze ima vrijednost stana ... prikaži još!tana sa utjecajem na svjedoke?