Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Razvitak Zagorja

Imamo županiju s karakterom, treba samo pomoć države

'trsek_mlm_zag_171008'
''
28.12.2010.
u 16:45

Strategija razvoja izglasana je u pravo vrijeme, u tijeku je natječaj iz programa IPARD za ruralni razvoj, a bez tog dokumenta nema ni prijave na natječaj

Prema Zakonu o regionalnom razvoju, Krapinsko-zagorska županija u zadanom je roku donijela strategiju razvoja. Strategija razvoja RH prihvaćena je u lipnju, a županije su dobile rok da svoje potencijale razvoja i ciljeve ujedine do kraja ove godine. Članovi Županijske skupštine su jednoglasno podržali i prihvatili Županijsku razvojnu strategiju kao temeljni dokument planiranja regionalnog razvoja od 2011. do 2013.

Prioritet ruralni razvoj

Direktorica Zagorske razvojne agencije Ines Kos istaknula je dva osnovna cilja donošenja ove strategije – jedan je da se županija uspješno pripremi za korištenje fondova EU, a drugi je da se stvori baza razvojnih projekata ujedinjenih na jednome mjestu kako bi se mogli revidirati i kandidirati na natječajima za dobivanje novca. Naša je županija među prvima u Hrvatskoj donijela takvu strategiju, a važnost njezina donošenja je i to što je raspisan natječaj iz programa IPARD za ruralni razvoj.

– Ako ne bi imali taj strateški dokument, zainteresirani prijavitelji, a u Zagorju ih ima, ne bi mogli aplicirati za novac iz tog programa – objasnila je Ines Kos. Zagorska razvojna agencija strategiju je radila u suradnji s Institutom za međunarodne odnose, a da je posao dobro obavljen, dokazuje i pozitivno očitovanje iz Ministarstva regionalnog razvoja.

Novac iz fondova

Novac iz programa IPARD mogu očekivati samo ona područja koja imaju projekte razvoja, poput Županijske razvojne strategije, u kojima je naveden ruralni turizam kao prioritetni razvojni sektor. Model fiskalnog poravnavanja, odnosno pomoć iz državnog proračuna, primjenjivat će se na sve općine i gradove, bez obzira na to pripadaju li potpomognutim područjima jer su izvorni prihodi po stanovniku niski u svim općinama i gradovima. Strategija je i donesena radi Europske unije. Županija, sve županijske institucije, općine i gradovi trebaju biti spremni povući novac iz pretpristupnih fondova EU koji će nam biti na raspolaganju kada uđemo u EU. U strategiji razvitka Krapinsko-zagorska županija nazvana je županijom s karakterom – poželjnom destinacijom za život, rad i odmor. Prvi strateški cilj pri tomu je konkurentno poduzetništvo, potom ruralni razvoj, razvoj ljudskih potencijala i unapređenje kvalitete života, okoliš i kulturne vrijednosti.

Više novca treba od države i ministarstava 

U Zagorje bi se trebalo sliti mnogo decentraliziranih sredstava, smatra župan Siniša Hajdaš Dončić. Činjenica jest da je u Zagorju prosječna plaća 2700 kuna, da prevladava prerađivačka industrija i da je 17 posto manja od prosjeka u državi. Veću borbu za zagorske projekte i dobivanje više novca od države i ministarstva najavila je i saborska zastupnica Danica Hursa. To je naša zadaća i tražit ćemo da zagorski projekti uđu u prioritete.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije