Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nova stranka

Imamo samo jednu točku: Ukinuti euro i vratiti marku

bernd lucke
Reuters/PIXSELL
25.04.2013.
u 19:13

AfD je osnovan tek prošloga tjedna, a ankete već sad pokazuju veliku popularnost

Njemačka politička scena uzdrmana je jer se ovih dana pojavila nova stranka – Alternativa za Njemačku (AfD) koja ima samo jednu točku u svome programu, a to je – napuštanje eura i povratak marki. Osnivanje nove stranke izazvalo je pravu buru u njemačkom političkom životu jer ankete pokazuju da su AfD samo tjedan dana nakon osnutka prepoznali birači i u anketama dobiva dovoljno glasova da uđe u parlament.

D-Marka vraća se 2020.

Anketa instituta INSA-Trend pokazuje da njemački “alternativci” i “mrzitelji eura” već imaju podršku pet posto birača, a to je gotovo dvostruko više u odnosu na dan nakon što su osnovani. Šef AfD-a Bernd Lucke profesor je ekonomije i smatra da će iz eurozone morati izaći Grčka, Cipar, Portugal, Španjolska, a najvjerojatnije i Francuska. Zbog toga, kaže Lucke, trebalo bi uspostaviti prijelazno razdoblje od četiri do pet godina s usporednim nacionalnim valutama uz euro.

– Euro nije prikladna valuta za ovako veliko područje s ekonomski potpuno različitim zemljama – kazao je Bernd Lucke u razgovoru za Focus. On smatra da monetarna unija samo ograničava dobar potencijal zajedničkog tržišta koji je omogućila Europska unija.

– 2020. mogli bismo ponovno imati D-marku – kazao je Lucke.

Da se može zamisliti kako na idućim izborima za Bundestag (22. rujna ove godine) glasuje za AfD, izjasnilo se 18 posto Nijemaca i to je potencijalno biračko tijelo kojemu će se okrenuti alternativci. Kancelarka Angela Merkel jako se zabrinula jer su već mnogi članovi vladajućeg CDU/CSU prešli na stranu AfD-a i njegova osnivača Bernda Luckea, koji je 30 godina bio član CDU. Tako najnovije ankete pokazuju da je CDU/CSU izgubio 1 posto glasača na račun AfD-a.

Alternativci su još više zabrinuli liberalni FPD, koalicijske partnere CDU/CSU, bez kojih demokršćani ni ovoga puta neće moći formirati vlast. Naime, istraživanje pokazuje da Alternativa za Njemačku najviše birača privlači iz FDP-a. Čak 36 posto ljudi koji su rekli da će na idućim izborima glasovati za AfD na prošlim je izborima (2009.) glasovalo za FDP.

Drugi najveći bunar iz kojega alternativci crpe svoju snagu jest CDU/CSU – 24 posto alternativaca na prošlim je izborima glasovalo za demokršćane koje vodi Angela Merkel. Od odljeva u alternativce iz CDU/CSU i FDP-a najviše strahuje njemački ministar financija Wolfgang Schäuble.

Zabrinuta kancelarka

– Svaki glas koji ne dobijemo na saveznim izborima može biti glas koji će strankama CDU, CSU i FDP nedostajati da formiraju vlast. Svi to moramo znati i svatko se mora sam zapitati je li za to da se izabere nova vlada – zabrinut je šef njemačkih financija Wolfgang Schäuble.

Socijaldemokrati, koji se nadaju da će za pet mjeseci preuzeti vlast, nisu previše zabrinuti jer je samo pet posto današnjih alternativaca 2009. glasovalo za SPD.

>>'Nijemci prihvatite euroobveznice ili odbacite euro i vratite marku!'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije