Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

Imamo je! Uvjereni smo da smo napokon uhvatili Božju česticu

Čestica je po karakteristikama slična Božjoj, no znanstvenici napominju da bi moglo proći još dosta vremena dok ne utvrde je li riječ o Higgsovu bozonu
04. srpnja 2012. u 08:46 195 komentara 254 prikaza
cern (1)
Foto: Screenshot: CERN

Tražili su je 45 godina i sada napokon mogu reći da se isplatilo! Znanstvenici CERN-a sa suzama u očima priopćili su da su pronašli novu česticu koja po svojim karakteristikama odgovara Higgsovu bozonu poznatijem kao Božja čestica. Ona bi nam mogla pomoći u boljem razumijevanju nastanka svemira. Točnije, Božja čestica ono je što subatomskim česticama daje masu. Bez mase te se čestice nikako ne bi mogle spojiti u atome koji zapravo i tvore sve u svemiru, već bi brzinom svjetlosti samo letjele uokolo.

>> Božja čestica otkrivena je u tunelu većem od Zagreba

Stoga i ne začuđuje što su znanstvenici u Velikom hadronskom sudaraču (LHC) smještenom ispod Ženeve lovili česticu koja nam može objasniti kako materija dobiva svoju masu i za koju se vjeruje da cijelom svemiru daje oblik i veličinu. Ipak, možda će proći još cijelo desetljeće dok se sa sigurnošću ne utvrdi je li pronađena čestica uistinu Higgs.

Vrlo jasne naznake

Svojim postignućima znanstvenici su se pohvalili u četvrtak u ženevskom sjedištu CERN-a. Peter Higgs (83), po kojem je čestica dobila ime, nakon prezentacije obrisao je suzu s oka:

– Želio bih čestitati svima koji su sudjelovali u eksperimentima. To je nevjerojatna stvar i ponosan sam na to što se dogodila za moga života – istaknuo je Higgs.

Tijekom obaju eksperimenata – ATLAS i CMS – uočena je nova čestica u dijelu masenog spektra na kojem bi trebao biti Higgsov bozon.

– Analizirajući rezultate koje smo dobili, uočili smo vrlo jasne naznake postojanja nove čestice, na razini povjerenja od 5 sigma. To znači da je mogućnost da će se uočeni signal javiti u slučaju nepostojanja Božje čestice 1:3,500.000. Ipak, potrebno nam je još vremena prije nego rezultate objavimo i službeno – rekla je glasnogovornica eksperimenta ATLAS Fabiola Gianotti, dodavši da su posljednji dani njezina tima bili ispunjeni teškim radom, ali i obiljem emocija.

I tim okupljen na eksperimentu CMS tvrdi da je riječ o novoj čestici koja bi mogla biti bozon, i to najteži dosad pronađen. U CMS istraživanjima sudjelovali su i znanstvenici s našeg Instituta Ruđer Bošković dr. Vuko Brigljević kao voditelj grupe i dr. Krešo Kadija te znanstveni novaci Senka Đurić, Srećko Morović i Jelena Luetić. Ruđerovci” u CMS-u imaju vodeću ulogu u mjerenju procesa u kojima se stvaraju parovi bozona. Takvi procesi predstavljaju bitnu pozadinu u potrazi za Higgsovim bozonom i njihovo je precizno mjerenje važan gradivni element potrage za Higgsovim bozonom.

Kocka u mozaiku

Osim ruđerovaca, za otkriće čestice zaslužni su i još neki hrvatski znanstvenici. Jedan od njih je i dr. Ivica Puljak, koordinator splitske grupe CMS detektora koja je tražila Božju česticu:

– Pronalaskom ove čestice napokon je pronađena i posljednja kocka u mozaiku teorije čestica koja postoji već pedesetak godina. Riječ je o teoriji koja opisuje sav svemir, funkcioniranje svih čestica i elemenata. Ovaj bozon bio je poznat samo u teoriji, ali nije bio dokazan. Sada je napokon i on dokazan, vidjeli smo da Higgsov bozon doista postoji i to upotpunjuje rupu u cijeloj slagalici. Naravno, posao nije gotov jer se sa svakim novim otkrićem otvara cijeli niz novih pitanja – kaže dr. Puljak, koji je prije dolaska u Švicarsku bio ravnatelj katedre za fiziku splitskog Fakulteta strojarstva i brodogradnje.

Novootkrivena čestica povijesna je prekr

Novootkrivena čestica povijesna je prekretnica i veliko otkriće za suvremenu znanost

- Kao laik mogu reći da je imamo! Uočili smo novu česticu koja je slična Božjoj. Ovo je povijesna prekretnica, ali tek smo na početku – rekao je generalni direktor CERN-a Rolf Heuer.

I Hrvatski znanstvenik s Instituta Ruđer Bošković dr. sc. Tome Antičić slaže se da je riječ o važnom postignuću:

– To je veliko otkriće vrijedno Nobela koje je došlo nakon nekoliko desetljeća rada i zbog kojeg je i sagrađen LHC. Iako još ne možemo precizno govoriti o karakteristikama čestice, ona je zasad konzistentna sa Standardnim modelom. Idućih godina provodit će se mjerenja koja će moći preciznije utvrditi karakteristike ove čestice – rekao je Antičić.

Hawking: Higgs bi trebao dobiti Nobelovu

Hawking: Higgs bi trebao dobiti Nobelovu nagradu

O otkriću se oglasio i ugledni britanski fizičar Stephen Hawking.

- Ovo je značajan rezultat zbog kojega bi Peter Higgs trebao dobiti Nobelovu nagradu - rekao je Hawking u razgovoru za BBC, dodavši kako je šteta što veliki napreci u fizici dolaze iz eksperimenata koji daju neočekivane rezultate.

Hawking se našalio kako je otkrićem čestice izgubio 100 dolara. Naime, s Gordonom Kaneom sa Svečilišta u Michiganu kladio se da Božja čestica nikad neće biti pronađena. (ba/VLM)

Što je i čemu će nam koristiti Bo

Što je i čemu će nam koristiti Božja čestica?

1. Puno ćemo bolje razumjeti nastanak svemira

Higgsov bozon ili Božja čestica mogla bi pomoći čovječanstvu u boljem razumijevanju svemira jer ona subatomskim česticama daje masu

2. Bez mase koju daje čestica ne bi bilo ni svijeta oko nas

Bez mase te se čestice nikako ne bi mogle spojiti u atome koji zapravo i tvore sve u svemiru, već bi brzinom svjetlosti samo letjele uokolo

3. Objasnit će nam kako materija dobiva svoju masu

Božja čestica za koju se vjeruje da cijelom svemiru daje oblik i veličinu može nam objasniti i kako materija dobiva svoju masu

45 godina znanstvenici su aktivno tražil

45 godina znanstvenici su aktivno tražili bilo kakve naznake postojanja Higgsova bozona

10 godina mogla bi trajati razna ispitivanja karakteristika pronađene čestice

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
  • Deleted user:

    Gromoglasni pljesak veoma je sličio našim kongresima gdje se skandiralo .... Toto, patija, omadina, acija ...

  • mare_split:

    Nasmijte se! I 'ovi' su iz 'vrste' obmanitelja, podvrsta: međunarodni kokošinjac ...! Mislim da im treba puno novaca pa su i prije nego su do nečeg 'došli' pustili - maglu! Kako im nije jasno da ono što ima MASU ne ... prikaži još!e može biti 'početak' ... Svemira? Lupetaju, što će uskoro potvrditi demantijem svega što su napričali i kako im se je nešto učinilo ... Slično 'slučaju neutrino' ... koji jer NEMA mase (?) juri brzinom većom od svijetlosti!? I .... Što bi? Ništa! Navodna grješka s mjernim instrumentima ... CERN = velka 'PAPI LOVA'! ... Od njega nema konkretnog, čovječanstvu KORISNOG - pronalaska!

  • fsgghhtre:

    Koji su to znanstvenici? Strašno! Unaprijed snimaju izjave, igraju se ko mala djeca, umjesto da smisle kako nešto novo proizvesti. Mi bismo im trebali vjerovati i dalje.