Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mirjan Damaška:

'Imali bi malo veće šanse za uspjeh da smo tužbu za genocid izmijenili'

mirjan damaška
Foto: Yale
08.02.2015.
u 15:16

Bivši prvi čovjek hrvatskoga pravnog tima kaže kako se iz presude stječe jasna slika o kalvariji kroz koju je Hrvatska prošla tijekom Domovinskog rata

– Odluka Suda da genocida nije bilo ne znači stoga da događaji koji su dali povoda parnici ne predstavljaju druge izvanredno teške zločine protiv čovječnosti i ratnog prava. Bilo bi stoga pogrešno kad bi zločinima pogođene osobe pomislile da im se presudom Međunarodnog suda pravde odriče status žrtve teških kaznenih djela. Naprotiv, obrazlažući zaključak većine sudaca da Hrvatska nije dokazala genocidnu namjeru Srbije, presuda jasno utvrđuje postojanje tih zločina. Bila bi još veća pogreška pomisliti da okolnost što Srbija nije osuđena za genocid znači da se ne može smatrati agresorom. Država može biti odgovorna za genocid a da nije počinila agresiju, baš kao što može počiniti agresiju a da ne bude odgovorna za genocid – rekao je u intervjuu za HRT prof. dr. sc. Mirjan Damaška, bivši prvi čovjek hrvatskoga pravnog tima, profesor emeritus na američkom Sveučilištu Yale.

Dodao je kako se iz presude stječe jasna slika o kalvariji kroz koju je Hrvatska prošla tijekom Domovinskog rata.

– Ne bih se, nažalost, mogao složiti s tvrdnjom da je iz presude o genocidu jasno tko je bio agresor. Treba voditi računa o raskoraku laičkog, političkog i pravnog pojma agresije. Gledano iz pravne perspektive, presuda sadrži konstatacije koje mogu dati podlogu daljnjim prepirkama o pravnom značenju vojnog pohoda na Hrvatsku – kaže profesor Damaška.

I sam priznaje da su izgledi na uspjeh hrvatske tužbe bili minimalni, posebno nakon što je odbijena tužba BiH protiv Srbije.

– No treba uzeti u obzir da bi odluka o povlačenju tužbe teško pogodila hrvatsku javnost, posebno u ratom opustošenim krajevima i od onih koji su u ratu podnijeli žrtve. Stoga se nada u uvodno spomenutu panoramsku sliku događaja - koju bi presuda mogla pružiti - učinila dovoljnim razlogom da se od tužbe ne odustane – kaže.

Dodaje kako bi izgledi na uspjeh tužbe bili malo bolji da su tužbu izmijenili.

– Smatram stoga da bismo imali malo bolje šanse da smo tužbu ograničili na ono što bi bilo lakše dokazati i što bi suci lakše “progutali” iz političkih razloga. Umjesto da se Srbija tuži da je prekršla Konvenciju o genocidu time da je sama počinila genocid, trebalo je preinačiti tužbu pa tužiti Srbiju da je prekršla Konvenciju time što nije spriječila genocid neke paramilitarne grupe kojoj se genocidna namjera u nekoj epizodi mogla lakše dokazati – smatra Damaška.

>> Je li nam tužba za genocid trebala? Da, trebala je

Komentara 46

ST
stefj
16:32 08.02.2015.

Da je tużba izgubljena bilo je jasno kada je ova vlada nakon sastanka u Londonu naprasno smijenila pravni tim. Zanimljivo je kako mediji tome ne pridodaju nikakvu vażnost, a to je bio ključan moment... Tada je i Damaška izbačen iz tima, tada je sve izgubljeno...

Avatar tituš
tituš
15:53 08.02.2015.

Negdje pročitah da se o tužbi odlučivalo u Zagrebu i Londonu i da je to razlog vašeg odlaska iz pravnog tima u ovom sporu. Nije li to dovoljno rečeno?!

DU
Deleted user
16:13 08.02.2015.

ovi gospodin sve je kaza

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije