Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zašto je mali Dominic invalid?

Ima rijedak sindrom, a i liječnici su pogriješili

12.11.2015., Zagreb - Dominic Pitra nepokretan je, gluh i slijep zbog ostecenja mozga koje je dobio na porodjaju, a svaki dan trpi neizdrzive bolove.   Photo: Petar Glebov/PIXSELL
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
28.01.2017.
u 17:03

Medicinski fakultet u Rijeci nije točno utvrdio zašto je Dominic invalid

– Na temelju dosadašnjih medicinskih saznanja nije moguće jasno razlučiti o postojanju uzročno-posljedične veze između načina i dinamike vođenja poroda Jasmine Križančić Pitre i neuroloških oštećenja Dominica Pitre jer su razlozi oštećenja nastalih kod Dominica Pitre kombinacija prirođenog automno-recesivnog sindroma i intrapartalne asfiksije – piše u najnovijem nalazu medicinskih vještaka o teškom zdravstvenom stanju desetogodišnjaka rođenog u KB-u Merkur u kolovozu 2007.

Odustala od nalaza

Vještačenje Medicinskog fakulteta u Rijeci trebalo je pokazati je li nestručno vođen porod razlog što maleni Dominic ima tešku psihomotornu retardaciju, 57 dijagnoza, od kojih je osnovna cerebralna paraliza te ne može jesti, piti, sjediti, gutati... zbog čega se i vodi postupak na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu. Optuženi su privatni ginekolog Predrag Đurić, koji je vodio trudnoću Jasmine Križančić Pitre te ju je porađao u državnoj bolnici bez ikakva valjanog ugovora, te Ivo Balenović, koji je te noći bio dežurni liječnik.
Oba su liječnika u lipnju 2014. nepravomoćno proglašena krivima za tešku liječničku pogrešku s time da je Đurić osuđen zbog nestručno vođenog poroda, a Balenović za nesavjesno postupanje pri dovršetku poroda pri čemu je rodilji slomljeno jedno rebro. Privatnog ginekologa tadašnji je sudac Rafael Krešić osudio na godinu i pol zatvora, dok je Balenović prošao s uvjetnom osudom. Treba napomenuti da je Đurić bio jedini hrvatski liječnik koji je zbog liječničke pogreške osuđen na zatvorsku kaznu.

No, dok je spis u povodu žalbi bio na višem sudu, dogodio se neočekivani obrat. Naime, neuropedijatrica i sudska vještakinja prof. dr. sc. Ljerka Cvitanović-Šojat sucu je poslala dopis da odustaje od svog prijašnjeg vještačkog nalaza koji je bio jedan od odlučujućih dokaza pri donošenju osuđujuće presude protiv dvojice liječnika. U dopisu je objasnila da sada smatra da se dječakovo stanje ne može povezati s partalnom asfiksijom (nedostatkom kisika pri porodu op. a.), već da je njegovo stanje posljedica sindroma koji kod nas još nije opisan. Riječ je o PEHO sindromu, odnosno teškoj degenerativnoj bolesti prvi put opisanoj 1991., a dijagnosticirana je kod nekoliko bolesnika iz Finske i Mađarske. Prvostupanjska presuda je ukinuta, a predmet vraćen na novo suđenje. Novo ročište na Općinskom kaznenom sudu zakazano je u ožujku. S obzirom na to da je vještakinja odustala od svog prijašnjeg nalaza, provedeno je novo vještačenje, no ni ono nije dalo jasan odgovor na pitanje zbog čega je Dominic nepokretan.

Ostao bez kisika

– Sve su napisali u rukavicama. Možda je porod, a možda sindrom. Sada će biti jako teško dokazati kolika je šteta od tog navodnog sindroma, koji do dopisa vještakinje nitko nikad prije nije ni spomenuo, a kolika od poroda. Svi nalazi dosad su pokazivali da je Dominicovo stanje posljedica nedostatka kisika pri porodu, a sada u ovom nalazu vještaci pišu da mu je dokazan sindrom. Tko ga je dokazao? – pita se Dominicov otac Vanja Pitra. Osim kaznenog postupka protiv liječnika, u ovom slučaju vodi se i parnični postupak. Obitelj Pitra tuži državu, bolnicu i liječnike, a u tom predmetu država je obitelji isplatila milijun kuna akontacije kao znak neodgodive djelomične naknade štete. 

>> Vještakinja sada tvrdi da Dominic Pitra boluje od rijetkog PEHO sindroma

Komentara 1

NI
nilson99hr
17:39 28.01.2017.

LOL naravno da su kod nas doktori zasticeni bolje neg medvjedi , gdje doktor moze pogrjesiti u svojoj praksi. Jos se bude vama tuzilo jer je doktor morao malo i raditi za placu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije