Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tko su favoriti?

Ima li Vesna Pusić šanse u utrci za glavnu tajnicu UN-a

vesna pusić
Foto: DPA/PIXSELL
04.03.2015.
u 17:04

Nagađa se i da je put Vesne Pusić po Južnoj Americi lobiranje za UN iako Ban Ki-moonu mandat traje još i 2016.

Nitko od kandidata za glavnog tajnika UN-a ne želi prerano objaviti kandidaturu, no oni znaju tko su, susreću se u zračnim lukama i na konferencijama. Dobrano prije isteka mandata tajnika u petu se brzinu ubacuju lobiranja koja potpomažu vlade – govori nam diplomat dobro upoznat s mehanizmima UN-a.

I ovih dana, iako mandat Ban Ki-moona traje do kraja 2016., sve su češća nagađanja – zasad u domaćim krugovima – da potpredsjednica Vlade Vesna Pusić aspirira za mjesto glavne tajnice UN-a te da se put po Južnoj Americi može shvatiti i kao lobiranje. Već je to viđen scenarij u Hrvatskoj kad je Ivan Šimonović, za mnoge iznenada, imenovan pomoćnikom glavnog tajnika UN-a.

Vesna Pusić ima dobre kontakte, no hoće li moći sama? U prošloj utrci za čelnika UN-a južnokorejska je vlada u zadnjoj godini odradila kampanju među 15 članica Vijeća sigurnosti, što je uključivalo i pakete pomoći – i Ban Ki-moon je pobijedio. Hoće li ova vlada uopće izgurati ovu godinu kad se već nagađa s ranijim datumom izbora te može li – ako koalicija izgubi izbore – uz opozicijsku vladu i s predsjednicom iz opozicijskog HDZ-a kampanja Vesne Pusić biti uspješna, ostaje pitanje.

Na ruku joj ide što bi mandat glavnog tajnika trebao “pripasti” istočnoj Europi i što su enormni pritisci da na čelo UN-a zasjedne žena, a cijeli mandat ministrice Pusić obilježilo je inzistiranje na ženskim pitanjima, od Afganistana gdje se financira projekt tkanja tepiha te edukacije primalja, obrazovanja djevojčica u Maroku, što su projekti o kojima se raspravljalo i u UN-u, gdje je Hrvatska i inicirala više rasprava o ulozi žena.

No s druge strane, politikantstva će biti više nego ikad – sraz s Rusijom prijeti da se glasovanje u Vijeću sigurnosti, u kojem SAD, Rusija, Kina, Francuska i Engleska imaju pravo veta, pretvori u hladni rat. Dosad su kao favoritkinje navođene Bugarke Irina Bokova, ravnateljica UNESCO-a, čija je prednost veza s Rusijom gdje je studirala, ali joj je kod SAD-a otegotna okolnost što je UNESCO priznao Palestinu, te potpredsjednica EK Kristalina Georgijeva, koja bi onda morala odstupiti s dužnosti koju je tek nedavno prihvatila. Spominje se i litavska predsjednica Dalia Grybauskaité, no ako je pitati Rusiju, ne treba ni podnositi kandidaturu.

Za razliku od Litve, Hrvatska i Vesna Pusić balansirali su u stavovima oko svih globalnih žarišta, no nedavno ju je ruski MVP ošinuo zbog izjave o sudjelovanju Hrvata u sukobu u Ukrajini. Hoće li je to stajati kandidature, prerano je reći. Rusi, kako doznajemo, stajalište o tome još nemaju.

>> 'Zoran Pusić ne ostvaruje nikakvu dobit od sredstava koje je odobrilo Ministarstvo Vesne Pusić'

Komentara 145

OX
oxymoron
17:09 04.03.2015.

Mislim da je Seselj jedini koji bi njoj napisao preporuku.

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
17:16 04.03.2015.

Ako ćemo iskreno, da se ljude pita dotična nebi prošla ni kao predsjednica kučnog savjeta a kamoli kao glavna tajnica un-a.......

IC
icro
17:11 04.03.2015.

ajme majko. dovest ce ujedinjene narode (svih 3 miliarde kinzeza i indijaca) u srb na c.tnicki dernek.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije