Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ima kraljičinu titulu i stručnjak je za sigurnost i protuterorizam

Diplomirao je na Kraljevskom koledžu za obrambene studije i magistrirao s diplomom Međunarodne sigurnosti i strategije na King’s Collegeu u Londonu.
24. siječnja 2021. u 23:37 1 komentara 543 prikaza
Simon Thomas
Foto: UK government
Pogledajte galeriju 1/2

Novi veleposlanik Ujedinjene Kraljevine u Hrvatskoj bit će Simon Thomas, karijerni diplomat koji se intenzivno bavio pitanjima sigurnosti i protuterorizma i kojemu je 2008. kraljica Elizabeta II. dodijelila titulu časnika Reda Britanskog carstva (OBE) zbog zasluga u vanjskoj politici.

Bivši premijer Ivo Sanader na prvom je suđenju bio osuđen na devet godina zatvora i vraćanje oko 15 milijuna kuna BIVŠI PREMIJER Sanader uputio pismo javnosti: 'Dobro znam zašto vrhu vlasti odgovara da sam u zatvoru'

U Zagrebu, gdje će zamijeniti dosadašnjeg veleposlanika Andrewa Dalgleisha, očekuje se u srpnju, a preostalo će vrijeme iskoristiti za daljnje usavršavanje hrvatskog jezika. Kao kuriozum, za razliku od svoja dva prethodnika, Simon Thomas prije Zagreba nije služio u Južnoj Koreji. Simon Thomas pridružio se britanskoj diplomatskoj službi 1997. godine, nakon što je s odličnim ocjenama diplomirao ruski jezik i književnost na sveučilištu u Birminghamu.

 

U karijeri je služio na raznim diplomatskim službama u inozemstvu, uključujući Varšavu, misiju Ujedinjene Kraljevine pri Ujedinjenim narodima u New Yorku i predstavništvu pri EU u Bruxellesu. Bio je zamjenik šefa misije u Buenos Airesu od 2009. do 2013., pokrivajući i Argentinu i Paragvaj. Od 2016. do 2019. godine bio je zamjenik šefa misije u britanskom veleposlanstvu u Harareu u Zimbabveu. Intenzivno je radio na pitanjima nacionalne sigurnosti, što u uključuje rad u COBR-i, odboru za krizne situacije čija je uloga koordinirati rad odjela i agencija kao odgovor na hitne slučajeve te rad na protuterorističkoj politici.

Thomas je bio i šef Odjela za obavještajnu politiku Ministarstva vanjskih poslova, stoji u službenoj biografiji. Diplomirao je na Kraljevskom koledžu za obrambene studije i magistrirao s diplomom Međunarodne sigurnosti i strategije na King’s Collegeu u Londonu.

BILI ZAJEDNO NA VEČERI
Liječnik koji je pokušao oživiti Bandića: Samo se srušio, bio je to masivni infarkt
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
  • Bubreg2020:

    Ako on ima kraljičinu titulu onda kraljica više nema svoju.