Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI BRITANSKI VELEPOSLANIK

Ima kraljičinu titulu i stručnjak je za sigurnost i protuterorizam

Simon Thomas
Foto: UK government
1/2
24.01.2021.
u 23:37

Diplomirao je na Kraljevskom koledžu za obrambene studije i magistrirao s diplomom Međunarodne sigurnosti i strategije na King’s Collegeu u Londonu.

Novi veleposlanik Ujedinjene Kraljevine u Hrvatskoj bit će Simon Thomas, karijerni diplomat koji se intenzivno bavio pitanjima sigurnosti i protuterorizma i kojemu je 2008. kraljica Elizabeta II. dodijelila titulu časnika Reda Britanskog carstva (OBE) zbog zasluga u vanjskoj politici.

U Zagrebu, gdje će zamijeniti dosadašnjeg veleposlanika Andrewa Dalgleisha, očekuje se u srpnju, a preostalo će vrijeme iskoristiti za daljnje usavršavanje hrvatskog jezika. Kao kuriozum, za razliku od svoja dva prethodnika, Simon Thomas prije Zagreba nije služio u Južnoj Koreji. Simon Thomas pridružio se britanskoj diplomatskoj službi 1997. godine, nakon što je s odličnim ocjenama diplomirao ruski jezik i književnost na sveučilištu u Birminghamu.

 

U karijeri je služio na raznim diplomatskim službama u inozemstvu, uključujući Varšavu, misiju Ujedinjene Kraljevine pri Ujedinjenim narodima u New Yorku i predstavništvu pri EU u Bruxellesu. Bio je zamjenik šefa misije u Buenos Airesu od 2009. do 2013., pokrivajući i Argentinu i Paragvaj. Od 2016. do 2019. godine bio je zamjenik šefa misije u britanskom veleposlanstvu u Harareu u Zimbabveu. Intenzivno je radio na pitanjima nacionalne sigurnosti, što u uključuje rad u COBR-i, odboru za krizne situacije čija je uloga koordinirati rad odjela i agencija kao odgovor na hitne slučajeve te rad na protuterorističkoj politici.

Thomas je bio i šef Odjela za obavještajnu politiku Ministarstva vanjskih poslova, stoji u službenoj biografiji. Diplomirao je na Kraljevskom koledžu za obrambene studije i magistrirao s diplomom Međunarodne sigurnosti i strategije na King’s Collegeu u Londonu.

Komentara 1

BU
Bubreg2020
05:47 25.01.2021.

Ako on ima kraljičinu titulu onda kraljica više nema svoju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije