Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izbjeglička kriza

Iluzija o Hrvatskoj kao tranzitnoj zemlji

Izbjeglice u Belom Manastiru
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
1/5
18.09.2015.
u 16:24

Njemački mediji izražavaju čuđenje kako je već nakon prvog dana situacija s izbjeglicama u Hrvatskoj izmakla kontroli. Neki krive i hrvatsku vladu zbog nepromišljenih izjava o Hrvatskoj kao tranzitnoj zemlji.

Dopisnik lijevo-liberalnog berlinskog dnevnika „taz“ za jugoistočnu Europu zaključuje kako je srpski problem s izbjeglicama već od samog početka problem tranzita, dok Hrvatsku možda čekaju dugoročniji problemi, javlja Deutsche Welle.  „I dok Srbija izbjegličku krizu tretira kao isključivo tranzitnu krizu, Hrvatska se mora držati pravila EU-a. Početna najava da će Hrvatska organizirati izbjeglički koridor prema Sloveniji i Austriji je kasnije relativizirana.“

Idite u Hrvatsku

Reporterka nadregionalnog dnevnika „Süddeutsche Zeitung“ (SZ) izvješćuje kako su u parku u središtu Beograda u kojem se okupljaju izbjeglice posvuda natpisi koji na engleskom i arapskom izbjeglice upućuju prema Hrvatskoj: „Izbjegavajte Mađarsku, idite prema Hrvatskoj“. U istom članku se navodi kako autobusni prijevoznici već u Makedoniji, kamo još uvijek iz Grčke stiže 2.000 izbjeglica dnevno, ljude upućuju na Hrvatsku. A tamo ih čeka policija koja se, kako piše SZ, ponaša besprijekorno. „Nakon eskalacije u Mađarskoj ponašanje hrvatske policije djeluje primjereno. Službenici djeluju smireno. Sigurno je to i zbog nazočnosti ogromnog broja medija ali i zbog činjenice da je Hrvatska tek nešto više od dvije godine članica Europske unije i želi izbjeći negativne medijske napise.“ No istodobno se zaključuje kako se, unatoč dobroj volji, Tovarnik pretvara u usko grlo. Policija nije u stanju registrirati toliki broj izbjeglica koje moraju čekati na polju sa srpske strane.

Nepromišljene izjave

Dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) analizirajući novonastalo stanje u Hrvatskoj i veći broj izbjeglica od očekivanog, zaključuje kako je za pojačani priliv izbjeglica djelomično zaslužna i sama hrvatska vlada. „Najava o stvaranju tranzitnog mosta preko Hrvatske prema Sloveniji i dalje Austriji, je zasigurno tisućama novih izbjeglica dala poticaj da se na putu prema sjeveru upute preko Hrvatske.“ No, kako nadalje piše FAZ, nakon razgovora hrvatskog premijera Zorana Milanovića s austrijskim kolegom Wernerom Faymannom, nitko više ne govori o koridoru prema Austriji. Dnevnik Die Welt također neposredno kritizira hrvatske vlasti da su htjele sve bolje učiniti od drugih (posebice Mađarske) ali da su se stvari otele kontroli. „Vlada u Zagrebu je još dan prije jamčila da je sve dobro pripremljeno i pod kontrolom. Da će se humanije odnositi prema izbjeglicama nego zločesti susjed Mađarska. No sad predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović zvoni na uzbunu.“ Drugačiji tonovi nego još prvog dana dolaska izbjeglica, u srijedu, mogu se čuti i iz usta hrvatskog premijera. „I hrvatski premijer Zoran Milanović, koji je proteklih dana nastupao tako samouvjereno, mora spustiti loptu. ‚Nisam siguran možemo li sve izbjeglice registrirati‘, kaže Milanović i upozorava već drugog dana izbjegličke krize: ‚Naši kapaciteti su ograničeni‘. No kriza je tek počela“, zaključuje dnevnik Die Welt.

Lažni i pravi Sirijci

Berlinski dnevnik Der Tagespiegel također izvješćuje o djelomično kaotičnoj situaciji u Tovarniku i prihvatnim centrima u Zagrebu ali ukazuje i na jedan drugi aspekt izbjegličke krize. Naime zbog boljih izgleda da će dobiti azil na Zapadu, mnogi izbjeglice se predstavljaju kao Sirijci i Iračani iako dolaze iz drugih, srednjoazijskih zemalja. „Pogotovo se Sirijci brinu da će drugi ‚iskoristiti‘ situaciju i priključiti se ratnim izbjeglicama. ‚Vidjet ćete. Sad će doći Egipćani, Jemenci, ljudi iz srednje Azije. Svi oni žele u Njemačku. Većina Iračana ovdje nema nikakvog razloga za bijeg. To se mora zaustaviti, inače će ih biti sve više i više‘“, citira Der Tagesspiegel jednog Sirijca.

>> Izbjeglice prelaze i Sutlu, Slovenci vraćaju sve osim onih koji zatraže azil

Sve priče o izbjeglicama čitajte u našem specijalu Izbjeglička kriza

 

Komentara 10

ZN
znatizeljan2013
16:50 18.09.2015.

Doista, iluzija! Vladajući su se zaletjeli, pričali su o planu koji nikada ni nije postojao! Pokazali su previše lutanja i nesnalaženja, ali ono što zabrinjava jest činjenica da Zoki i ekipa i dalje glume da je sve u redu!

Avatar una12
una12
16:47 18.09.2015.

Vojsku na grnicu u punoj ratnoj spremnosti i sve to zaustavit, ako treba i silom! Orbana pod hitno proglasit pocasnog gradjana RH.

VI
virkom
18:18 18.09.2015.

Lako je Švabama goviriti i opominjati iz daljine kada je njihova zemlja velika i bogata. Njima dolaze izbjeglice već izfiltrirane kroz niz granica preko kojih su prošli. Kada je za jedan vikend u Njemačku trebalo ući 11.000 iz Austrije, a ušlo ih je nešto više od 3.000, već je Švabe uhvatila panika. Njemačk ministar unutarnjih poslova je već najavio da će izbjeglicama srezati prava i primanja, a Merkelica je rekla da mogu ostati samo oni iz ratnih područja, ostali mogi kući. Njemci mjenjaju priču, ali boje se svjetske reakcije jer su se i sami u početku zaletili sa humanitarnim izjavama. Lako je pjevati pjesme kad ti ne gori pred vlastitim vratima. Ali jedno stoji: naša se vlada ponijela neobjašnjivo NAIVNO i ja nemam razumijevanja za takvu pogrešnu procjenu situacije. Milanović, Ostojić, Varga, svi se ponašaju kao amateri. Kolinda melje gluposti, ali situacija nalaže radikalne mjere. I vojska na granici države je po mome mišljenju jedini logični korak. Da nam je barem Orban predsjednik!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije