Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Pred nama teška godina'

Iločke vinograde pogodilo nevrijeme sa ledom: Na nekim mjestima štete i do 80 posto

iločki vinogradi
Ilustracija: Robert Anic/PIXSELL
18.07.2014.
u 13:20

Prema riječima Iločana prvo je počela padati jaka kiša praćena jakim vjetrom da bi potom 10-15 minuta padao led veličine lješnjaka.

Olujno nevrijeme praćeno jakom kišom i gradom, koje je u četvrtak oko 19.30 sati pogodilo istok Hrvatske, pričinilo je značajne štete na vinogradima i voćnjacima u Iločkom vinogorju.

Prema riječima Iločana prvo je počela padati jaka kiša praćena jakim vjetrom da bi potom 10-15 minuta padao led veličine lješnjaka. Na nekim mjestima je vjetar bio toliko jak da je srušio i po nekoliko redova vinograda uredno povezanih. Led je dohvatio i voćnjake tako da su štete zabilježene i na njima.

– Najviše su stradali vinogradi na Vukovu, oko obilaznice i kod Principovca. Na nekim potezima, gdje je led bio najjači, šteta je i do 80 posto na vinogradima. Led je toliko bio jak da na tim vinogradima nije ostalo niti lišće. Ostala područja pod vinogradima imaju štete od 5 do 20 posto u zavisnosti kako ih je led zahvatio i kako je vjetar puhao, kaže jedan od najpoznatijih iločkih vinara Ivan Buhač. O jačini nevremena govori i da je u svega pola sata na nekim dijelovima palo i do 50 litara kiše. Pred iločkim, ali i ostalim, vinogradarima je očito iznimno teška godina s obzirom da se u brojnim vinogradima pojavila i pepelnica. Buhač pojašnjava da se radi o bolesti koja se veoma teško suzbija, a da joj pogoduje ovakva kišna godina. Vinogradari je pokušavaju suzbiti prskanjem ali za sada bez rezultata.

– Očito je pred nama veoma teška i zahtjevna godina. Sve ovo što se dešava, a tu mislim na pepelnicu i na štete od leda, odrazit će se i na prinose. Vjerujem kako će se popisivati nastale štete ali nitko od nas ne očekuje neku značajniju pomoć države. Bojim se da ćemo biti prepušteni sami sebi, rekao je Buhač.

Nevrijeme od predvečernjih sati u četvrtak pogodilo je i Vukovar i još neka sela. I tu je dijelom bilo leda, zabilježeno je i nekoliko polomljenih stabala, granja…

>> Iločki traminci s čašama u vremeplovu do 1982. godine

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije