Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sindikat pomoraca

Ili promjena Pomorskog zakonika ili prosvjed!

\'13.05.2010., Split - Branko Berlan i Anton Malger iz Sindikata pomoraca Hrvatske uz zvuk sirena s brodova u luci upozorili su na lose stanje i odnos prema pomorcima.  Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL\'
Ivo Čagalj/Pixsell
13.05.2010.
u 18:50

Pomorci, koji kažu da su najbolji veleposlanici Hrvatske, traže beneficirani radni staž, drugačije računanje bolovanja, otkup izgubljenih godina....

Zvukom brodskih sirena Branko Berlan i Anton Malger iz Sindikata pomoraca Hrvatske upozorili su jučer na Katalinia brigu ne neodrživo stanje i loš odnos vlasti prema hrvatskim pomorcima. Iznijeli su zahtjeve prema Vladi RH.

– Ako se državna vlast ogluši na naše probleme i ne pokrene postupak promjena zakona i Pravilnika, Sindikat pomoraca Hrvatske bit će primoran reagirati. Naime, pozvat ćemo svoje članove i one koji to nisu te sve građane dobre volje i one koji žive uz more i od mora na prosvjed tijekom lipnja 2010. godine – poručili su sindikalisti i nabrojili svoje zahtjeve.

Prije svega, pomorci traže izmjenu Pomorskog zakonika. Traže vraćanje beneficiranog radnog staža, o čemu se već godinama govori, ali ništa ne poduzima. Za 12 mjeseci u zvanju traže minimalno 15 mjeseci radnog staža.

Traže drugačije računanje bolovanja u 183 dana, ali i drugačije zbrajanje dana. Pomorci zahtijevaju da im se omogući prenošenje svih neiskorištenih dana plovidbe u sljedeću godinu, plaćanje i prava iz nezaposlenosti.

Pomorci od Vlade traže mogućnost otkupa izgubljenih godina te veći pomorski dodatak. Protive se postojećem računanje početka i završetka obveznih osiguranja te i u tome dijelu zahtijevaju izmjene.

– Sindikat već dva desetljeća dokazuje da je hrvatski pomorac najbolji ambasador naše države u svijetu i zaslužuje da ga zakoni prepoznaju sa svim posebnostima zanimanja – poručili su Malger i Berlan.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije