Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZMEĐU DVIJU VATRI Rockwool napadaju zeleni, a sve je ljući i sindikat

Ili kolektivni ugovor ili štrajk!

06.03.2009.
u 16:07

Ako do 11.ožujka poslodavac ne iskaže spremnost za nastavak pregovora o kolektivnom ugovoru, Sindikat Istre i Kvarnera poduzet će sve radnje koje prethode štrajku radnika Rockwoola. Najavili su to danas u Labinu predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera Bruno Bulić, sa suradnicima Marinom Cvitić i Esadom Huskićem. Bulić kaže da Rockwool još dogovara plaće na razini 19. stoljeća, nema kolektivnog ugovora nego se ravna prema pravilniku.

- Plaće se dogovaraju tako što se radnika pita za koliko je spreman raditi, pa su zbog toga u Rockwoolu za isto radno mjesto plaće različite - navodi Bulić. Marina Cvitić je iznijela da je sindikat dostavio poslodavcu u Rockwoolu prijedlog kolektivnog ugovora prije četiri mjeseca. Traže se veća materijalna prava nego u važećem pravilniku.

- Prema pravilniku se poslijepodnevni rad plaća 5 posto a po KU bi se plaćao 10 posto, prekovremeni se plaća 25 posto, a po kolektivnom ugovoru plaćao bi se 50 posto, nedjelja se plaća 40 posto, a po ugovoru bi se plaćala 50 posto, po pravilniku se prijevoz nadoknađuje jednom kunom za kilometar, a po kolektivnom ugovoru kilometar bi se trebao plaćati 20 posto od litre benzina- nabrojala je M. Cvitić.

- Koliko god se Rockwool želi prikazati kao društveno odgovorna kompanija koja poštuje pozitivne propise RH, kada je u pitanju odnos sa sindikatom, ne poštuje Zakon o radu - kazala je Cvitić, objašnjavajući kako je poslodavac najprije krajem siječnja odgodio pregovore, a u veljači nije želio potpisati dogovoreni protokol o pregovorima.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije