Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽELI BITI GRADONAČELNIK

llčić podnio ostavku, više nije savjetnik Stieru: Kandidat HDZ-a u Varaždinu živi životom koji je suprotan demokršćanskom

Ladislav Ilčić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
10.03.2017.
u 10:12

"Danas nije popularno govoriti o vrijednostima, ni obiteljskim ni nacionalnim, postoji mreža radikalno lijevih udruga koje odmah napadaju nekoga tko spomene vrijednosti"

Predsjednik HRAST-a Ladislav Ilčić podnio je ostavku na mjesto posebnog savjetnika za ljudska prava potpredsjednika Vlade Davora Ive Stiera jer se planira kandidirati za gradonačelnika Varaždina. Isto tako njegov stranački kolega, saborski zastupnik Hrvoje Zekanović najavljuje kandidaturu za Šibenik, što znači da će se lokalno natjecati protiv svog nacionalnog partnera HDZ-a zahvaljujući kojem su na funkcijama koje trenutno obnašaju. Razloga da idu protiv HDZ-a je puno, kaže Zekanović, a jedan od njih je demografija, naime, oni zamjeraju svom partneru, ali i svim ostalim stranaka koje su vladale u ta dva grada što se tamo rađa premalo djece.

- Danas nije popularno govoriti o vrijednostima, ni obiteljskim ni nacionalnim, postoji mreža radikalno lijevih udruga koje odmah napadaju nekoga tko spomene vrijednosti, a upravo vrijednosti su ključne za demografiju – kaže Ladislav Ilčić i kaže da je upravo zbog promoviranja određenih vrijednosti specifična uloga HRAST-a koje oni nisu vidjeli u niti jednoj stranci.

- HRAST je jedina stranka koja je spremna i dovoljno hrabra govoriti o tim vrijednostima unatoč svim napadima – tvrdi Ilčić. Kaže već se jednom kandidirao za gradonačelnika Varaždina i sada će opet, a uvjeren je da ulazi u drugi krug i pobjeđuje.

- Pošto je to nespojiva dužnost s mojom ulogom posebnog savjetnika, ja sam dao zahtjev za ostavku, zahvaljujem se gospodinu Stieru, mi smo imali zaista dobru suradnju, ali ja kao predsjednik stranke moram moći nastupati javno. Mi krećemo na jedan novi politički put, logično je da su se nama sviđali kandidati HDZ-a u tim gradovima, mi bismo ih podržali i išli zajedno na izbore. Ali recimo, što se tiče kandidata HDZ-a u Varaždinu, ja moram jasno reći da stranka koja se poziva na demokršćanstvo ima kandidata koji živi na potpuno suprotan način i ta jedna nedosljednost i nevjerodostojnost u stvari politiku pretvara u nešto gdje je jedini cilj s vlasti baciti jednu ekipu da bi je zamijenila druga – objašnjava Ilčić te se pri tome referira na predsjednika varaždinskog HDZ-a i njihova kandidata za gradonačelnika Damira Habijana. Nije želio reći što to točno Habijanu zamjera.

Njegov stranački kolega koji je na Sabor ušao na listi HDZ-a Hrvoje Zekanović dodaje kako je ista situacija i u njegom Šibeniku, zbog čega se i sam odlučio kandidirati.

- Htio bih najaviti da mi stvaramo jednu novu političku opciju, jednu modernu hrvatsku desnicu koja će značajno odudarati od percepcije koju građani imaju o desnici, to će biti jedna obrazovana, kulturna politička opcija koja će iznad svega govoriti istinu. Retrogradno moram reći da se u vrijeme dok sam ovdje bio saborski zastupnik, ni jedan zastupnik ni ministar nije usudio reći istinu, recimo o Jokićevoj reformi, da tamo postoje određeni nedostaci. Želim ukazati na to da treba govoriti istinu, imenujte mi zastupnika ili člana vlade koji se usudio tada reći da tamo postoje nedostaci, i to je ono što nedostaje u hrvatskoj politici. Iznošenje istine – tvrdi Ilčić. Podsjeća da i prokazao neke udruge, nitko iz HDZ-a nije stao uz njega i govorio o netransparentnom financiranju.

Zekanović pak dodaje kako vidi da često ne razmišlja isto kao kolege iz Kluba zastupnika HDZ-a, pa dok su oni govorili kako treba podržati Istanbulsku konvenciju, on drži da je u tom obliku ne treba podržati.

- To je ta razlika o kojoj govorim – kaže Zekanović.

Ilčić dodaje kako se HRAST pokazao principijelan jer ne žele podržavati one koji žive drugačiji život nego što ga promoviraju.

- U Hrvatskoj postoji radikalna ljevica koja nas ne može smisliti, kao političare i ljude, ja u tom pritisku živim od početka svog političkog djelovanja, no nikad nisu utjecali na moje odluke. Tako da ni posljednji pritisci nisu utjecali na mene. Ja sam ovo inicirao, ne premijer Andrej Plenković – rekao je Ilčić. Stiera je ranije obavijestio o ostavci, dodaje, a na pitanja o tome o čemu ga je sve savjetovao dok su radili zajedno nije želio odgovarati.

Kaže da će i dalje surađivati s HDZ-om dok god govore istinu, odnosno žive iste vrijednosti koje predstavljaju, jer su u nekim dijelovima izgubili vjerodostojnost, a Zekanović kaže da do daljnjeg u Saboru ostaje u klubu HDZ-a, iako je razmišljao i da izađe iz njega.

- Mi nismo izašli iz koalicije, ovdje govorimo samo o kandidatima koji nisu vjerodostojni – poručuje Zekanović.

>> U HDZ-u se boje samo Stierovih ideja o pobačaju

>> Rasprava o napadu na LGBT zajednicu: 'Zanima me zašto oporbu toliko svrbi Ladislav Ilčić'

Komentara 63

KT
karlo_tt
10:26 10.03.2017.

Čovjek se odrekao 10.000 kn mjesečno samo da bi mogao javno izražavati svoje stavove. To je u našoj politici nešto novo...

DU
Deleted user
11:00 10.03.2017.

Podrška kršćanskom kandidatu !

KT
karlo_tt
11:03 10.03.2017.

Rijetki su u politici koji su spremni radi svjetonazora odreći se novaca. Svaka čast na ovom potezu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije