Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izraelski veleposlanik

Ilan Mor: Žao mi je što nisam pozvan jer je to prilika za dijalog

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
05.02.2020.
u 11:35

S druge strane, organizatori konferencije, Mešihat Islamske zajednice, kažu kako je poziv otišao i na adresu izraelskog veleposlanika.

Jučerašnjem otvorenju međunarodne konferencije “Ljudsko bratstvo – temelj sigurnosti i mira u svijetu”, u organizaciji Lige Muslimanskog svijeta i Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj te u suradnji s Hrvatskom biskupskom konferencijom, nazočili su religijski lideri iz Hrvatske i svijeta, najviši predstavnici vlasti Hrvatske i Zagreba te 30-ak stranih veleposlanika. Uočljivo je nedostajao izraelski veleposlanik u Hrvatskoj Ilan Mor.

– Nisam bio pozvan – kazao je veleposlanik Mor kad smo ga upitali za razlog izostanka. Nije se požalio niti uputio prosvjed organizatorima, ali napominje da je ovo već druga godina zaredom da mu takav poziv ne dolazi.

– Iznenadilo me da sam o konferenciji ponovno doznao iz medija. Žao mi je i razočaran sam jer smatram da je ta konferencija pravo mjesto da izraelski veleposlanik pokaže lice suvremenog i umjerenog Izraela koji poziva na međureligijski dijalog i koegzistenciju te na međusobno razumijevanje umjesto sukoba. Nazočnost izraelskog veleposlanika s rabinima iz Hrvatske i drugih država mogla je biti još jača poruka da podržavamo tu ideju – kazao je izraelski veleposlanik u Hrvatskoj.

S druge strane, organizatori konferencije, Mešihat Islamske zajednice, kažu kako je poziv otišao i na adresu izraelskog veleposlanika.

– Pozivima se bavilo tajništvo, a izraelski veleposlanik je bio pozvan, baš kao i 30 veleposlanika drugih država – kazao nam je zamjenik muftije Mevludin Arslani. Konferenciju na kojoj su sudjelovali vjerski lideri muslimanske, katoličke, židovske i pravoslavne zajednice otvorili su predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i generalni tajnik Svjetske muslimanske lige (Rabita) Muhammed bin Abdul Karim Al-Issa, koji je izjavio da se raduje što se Hrvatska odlučila za promicanje zajedničkog života, a ne apstraktne teme suživota. Dvodnevno događanje održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike, premijera i predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića.

Komentara 3

WI
wimnanieia
12:36 05.02.2020.

Mene ne treba nitko s nikim pobracivati, ja imam svoju bracu i sestre u svojoj obitelji, i ne zanimaju me nicije religije, kosa mi se dize na glavi od njih. Sto dalje na kilometre od mene, hvala. Ovdje na Zapaduu su jednom svecenici organizirali neku misu ili ne znam nesto neku sjednicu krcana i muslimana, gradjani nisu htjeli doci, i jasno su rekli da ih ne zanimaju takve sjednice. Drzave moraju biti i ostati suverene, sekularne i demokratske, a religija privatna i osobna stvar pojedinca. Jedva se covjecanstvo otarasilo njih i skinulo tu ekipu sa grbace, necemo se vracati u mracna i zlocinacka vremena Srednjega vijeka da nam opet oni jase na grbaci. Zapadnjaci ne simpatiziraju Islam, ne treba to kriti, oni nisu kompatibilni sa zapadnom civilizacijom i slobodnim i suverenim demokratskim svijetom, sve zapadne zemlje imaju problema s njima, zato sto se oni ne integriraju u zemlju i kulturu koja ih ugostoje nego prave drzavu u drzavi i sve napose gdje god dodju, a to nitko ne zeli u svojoj kuci. Ima Europa iskustva s njima, necemo ponavljati iste greske iz povijesti kada vec znamo kako se zavrsilo. Dosta pogledati Bosnu i Hercegovinu i citavu Europu, oni svi napose zive u svojim sandzacima i getima, napose od civilizacije, sta ce nam to, kao da vec nemamo svojih problema, ne trebamo uvoziti i tudje.

KA
kapunjohan
14:35 05.02.2020.

U državama gdje žive razne muslimanske sekte .one se međusobno ne trpe i zato imaamo toliko ratova i migracija. Tamo gdje uz njih žive i neke katoličke zajednice, te uglavnom slabo prolaze, pa kako onda vjerovati u iskreni suživot u Evropi a to dokazuje i nepozivanje izraelskog veleposlanika. Te konferencije služe samo jačanju ,,muslimanske,, vjerske zajednice, koja od marginalne pomalo postaje ravnopravna a kroz neko vrijeme postat će vodilna, kad poraste broj priseljenih i kad se umreže kroz vijerske kulturne centre. To je povijesno neizbježno, samo pitanje je koliko će biti onda tolerantni do drugih pa i katola odnosno kršćana.

KE
kelab
23:42 06.02.2020.

izra-El je jedina zemlja u muslimaskom moru koja na svom teritoriju podnosi sve religije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije