Naslovnica Vijesti Hrvatska

Il Piccolo: Sanaderovu ostavku tražili EU i SAD

Il Piccolo u svom članku zapravo navodi teze o kojima je pisao Srećko Jurdana u svojoj kolumni u posljednjem broju tjednika Nacional.
04. veljače 2010. u 12:12 153 komentara 7 prikaza
sanader3
Foto: Marko Prpić/PIXSELL

Ostavku su od Ive Sanadera zatražili Europska unija i Sjedinjene Američke Države ucijenivši ga s materijalom koji su prikupile tajne službe, među kojima i slovenska, piše u današnjem broju tršćanski list Piccolo pod naslovom "Sanadera torpedirali 007", koji je danas vrlo zaintrigirao hrvatsku javnost.

Piccolo prenio tvrdnje iz Nacionala
Riječ je, zapravo, o tezama koje je objavio tjednik Nacional u kolumni Srećka Jurdane.

Razlog iznenadne ostavke bivšega hrvatskog premijera Ive Sanadera nije do sada otkriven. Bilo je različitih nagađnja, od toga da su ga na to naveli zdravstveni razlozi, pa do unutarstranačkih, ali svi su opovrgavani.

Po tezi Nacionala, koju je prenio i Il Piccolo, Sanaderovu ostavku zatražili su Bruxelles i Washington ucijenivši ga objavljivanjem dosjea, koji su od 2004. prikupljale tajne službe, među kojima i ona susjedne Slovenije.

Sastanak u Bruxellesu

Priča započinje 18. lipnja 2009., kada Sanader odlazi u Bruxelles na sastanak s europskim vrhom. Na taj susret iznenada i nepredviđeno dolazi američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Bradke. To je iznenadilo Sanadera, od kojega su zatim svi prisutni na sastanku zatražili ostavku na premijerski položaj jer "predstavlja najveći problem hrvatske politike".

Spočitali su mu i da je "najveća prepreka na putu Hrvatske prema Europskoj uniji, da nije u stanju poduzeti ozbiljnu i konkretnu borbu protiv korupcije u svojoj zemlji, da je zbog svoje diplomatske nepopustljivosti najveća prepreka za rješavanje slovensko-hrvatskog pograničnog spora te su ga optužili za vladanje koje minira euroatlansku integraciju Hrvatske", piše Piccolo.

Nakon odlaska rješavaju se problemi
Riječi su bile teške i bez bilo kakvog diplomatskog ili politički korektnog jezika. Na stol su pred Sanadera postavljeni dokumenti i zapriječeno mu je objavljivanjem njihova sadržaja ako ne bude podnio ostavku. Sanader je 13 dana kasnije otišao s premijerskog položaja.

Odnosi između Hrvatske i SAD-a odmah su se poboljšali, a riješen je i diplomatski spor sa Slovenijom. Taj pogranični spor za SAD nije, očito, bila mala bilateralna bura u Piranskom zaljevu, već prava "prepreka američkoj politici u cijeloj regiji".

Što je bilo u dokumentima koji su primorali Sanadera na ostavku? "Vjerojatno dokazi o tzv. poslu s Hypo Bank'om i nezakoniti naftni poslovi s društvom Salbatring koje ima sjedište u Sloveniji, pa su zbog toga bili angažirani slovenski 007", piše Piccolo i zaključuje "lijepa međunarodna smutnja".

Financije
HIF
Morate potrošiti BUDŽETE ZA EDUKACIJE? Ovdje pronađite najbolje programe!
  • -obrisani-:

    13.500 ljudi je poginulo za nezavisnost a onda su predsjednik vlade, vlada i Sabor mafija koja krčmi Hrvatsku k\'o najgori četnik..

  • Mućanin:

    To je meni odma bilo jasno da Sanader nije samo tako otišo, eto jer mu je tako došlo u tom trenutku. Sad se postavlja pitanje, da li je Jaca pristala na Slo ucjenu, da bi pomogla svojem bivšem šefu da ... prikaži još! neke stvari ne dođu u javnosti?!

  • -obrisani-:

    ni to me ne bi zacudilo europa zeli hrvatsku i hrvate kao sluge ZATO NAS I TREBAJU ... prikaži još!uge ZATO NAS I TREBAJU