Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sisački SDP

Ikić Baniček: "Može se naprijed i u krizi – samo treba znati kako!"

Kristina Ikić Baniček
18.02.2013.
u 12:00

Moguća gradonačelnica najavljuje suprotstavljanje Hypo banci i vraćanje urbanog štiha Sisku

Dok koalicija koju u Sisku predvodi HDZ-a i HSP dr. Ante Starčević među svojim članstvom aktivno provodi kampanju za predstojeće lokalne izbore, koalicija "s druge strane" još nije definirana. Zna se da će kandidatkinja SDP-a za gradonačelnicu biti Kristina Ikić Baniček, no koje će je stranke još podržati nije poznato. U kuloarima se još uvijek govori o teškim pregovorima između SDP-a i HNS-a, ali i s još nekim političkim strankama. Dogovori traju već tjednima, no izgleda da su pri kraju.

SDP, HNS, HSU...

– SDP je potpisao sporazum o zajedničkom izlasku na izbore s HNS-om, a i s HSU-om smo dogovorili da se pridruži našoj koaliciji. SDP je već aktivno u kampanji što mogu posvjedočiti naši sugrađani koje svakodnevno telefonski kontaktiraju aktivisti SDP-a, s molbom da ocijene ključne projekte našeg programa kojeg ćemo, kao i kandidate za dogradonačelnike, predstaviti do kraja ovog mjeseca, kaže za Večernji list Kristina Ikić Baniček.

No, s obzirom na situaciju u gradskom proračunu logično je pitanje - što je zapravo moguće u Sisku napraviti danas, kada je proračun sa 300 pao na ispod 200 milijuna kuna.

– Sasvim je izvjesno da se gradski proračun puni slabo i da će se puniti još slabije dok se ne počnu otvarati nova radna mjesta. Izvjesno je da ona neće doći u Sisak sama od sebe. To je ujedno i apsolutno najvažniji razlog zašto aktualna vlast koju kontrolira dvojac Pintarić-Novak broji svojih posljednjih par mjeseci na čelu grada. Ja imam dovoljno hrabrosti da tom dvojcu napokon kažem dosta na neimanju inicijative i ideje i vjerujem da ću u tome dobiti podršku većine Siščana. Sisak se nalazi nadomak desecima milijuna eura iz fondova Europske unije iz kojih se do sada povuklo ništa, odnosno da budem preciznija - Sisak je dobio tek jedan milijun koji još nije realiziran. Sa svojim Savjetom za EU fondove pripremam projekte koje će Sisak kandidirati nakon što postanem gradonačelnica. Namjeravam tražiti bespovratna sredstva za novi most preko Kupe koji bi prometno povezao Vrbinu i Lađarsku, no ono što je još važnije od prometne povezanosti, i ono što EU u pravilu vrlo izdašno financira, je komunalna važnost mosta jer bi prebacio toplovod na lijevu, a plinovod na desnu obalu. Možemo kandidirati uređenje južne industrijske zone koja ima potencijal u obliku 30 hektara prostora na koji namjeravam dovesti ulagače, koje ćemo poticati oslobađanjem plaćanja komunalnog doprinosa. Isto je sa izmještanjem proizvodnih pogona Segestice iz grada što otvara izuzetno vrijedan prostor za komercijalne sadržaje. Dakle, može se - samo treba znati kako, smatra šefica sisačkog SDP-a.

No, nad Siskom visi i Hypo banka, točnije nedovršena sportska dvorana na zaobilaznici koja je, prema zamislima vlasti, trebala koštati 471,4 milijuna kuna. Sada se spominje sudski spor, no u svakom slučaju, riječ je o desecima milijuna kuna koje će Grad morati platiti za nedovršeni objekt. I to je prepreka idućoj, novoj ili staroj, vlasti.

Umjesto dvorane trg

– Svjesna sam da mi aktualna ekipa ostavlja teret u obliku nedovršene sportske dvorane. Hypo banci ću reći dosta i neću im isplatiti ni kune dok oni ne nađu nama prihvatljiv način da izvrše svoje obveze. Umjesto dvorane meni je prioritet uređenje središnjeg gradskog trga i pješačke zone koja će se protezati od „trga" Drugom ulicom sve do Ulice Ivana Kukuljevića Sakcinskog. Sisak će tu dobiti urbani štih koji je imao prije i koji valja obnoviti. Uredit ćemo Holandsku kuću, a tu ćemo negdje pronaći i prostor za nadzemno parkiralište koje će kompenzirati gubitak parkirnih mjesta nakon trajnog zatvaranja Druge ulice za promet, rekla je Ikić Baniček.

 

Komentara 6

ĐE
Đermanović
16:32 18.02.2013.

Bitno je da s vlasti odu gospoda Pintarić-Novak. Dugo su vladali a rezultati su slabi. Svaka čast Kristini na idejama za projekte i slicno. To se sigurno nece za godinu dana napravit. Kroz duži period da. Bitno je imat dobrebre ideje i barem pokušati nešto napraviti. Ako netko želi i vjeruje u projekte onda ce sigurno nesto i uciniti. Uvijek se može govorit kako nista ne valja ili kako nema novaca ali to su negativne misli koje nikuda ne vode. treba mislit pozitivno i potrudit se napravit nesto bolje za Sisak.

Avatar dpejakovic
dpejakovic
17:48 18.02.2013.

Bitno je da odu naravno ali sigurno ne loše zamjeniti neznalicama čije ideje i nisu ideje jer za ideju treba imati i projekt a za projekt treba imati ljude a za ljude novac tako da ovakvi projekti koji to ustvari i nisu su blago rečeno besmisleni, jer ne samo da nisu ostvarivi već nas vode u još veće probleme. Ideja treba biti smanjenje troškova na plačama gradskih djelatnika, osposobljavanje istih za nove poslove, uređenje gradske infrastrukture, gradnja nove gradske infrastrukture, učinkovita uprava, popis imovine i stavljanje iste u funkciju i to je nešto što se da odraditi a ne smisljati besmislene projekte poput obnove vojarne za potrebe nepostoječih studenata, preseljenje knjižnice itd. Radije nek smisle hortikulturni projekt za I. II. i III ulicu da napokon imamo malo zelenila!

SS
sing sing
19:34 18.02.2013.

Svi znaju kako, a nitko ne otkriva ništa konkretno.Sve je samo načelno. Projekti za EU fondove mogli su se pripremiti i prije.Svi mi možemo prezentirati svoje projekte i tražiti da se provedu. Zašto se o tome govori samo u vrijeme izbora? Na vlasti su i SDP i HDZ. Grad i Županija.Ili je lakše samo kritizirati ? Možda i prepisivati.Davno su o ovome govorili neki neovisni kandidati.:)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije