Naslovnica Vijesti Hrvatska

Igor Štagljar na MedILS-u će imati laboratorij

Njegove će projekte na MedILS-u, koje tek planira pokrenuti, financirati isključivo hrvatski i fondovi Europske unije
11. rujna 2017. u 07:09 0 komentara 1596 prikaza
Igor Štagljar
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Mediteranski institut za istraživanje života MedILS u Splitu dobiva veliko pojačanje. Jedan od naših najpoznatijih znanstvenika u svijetu, ugledni molekularni biolog Igor Štagljar, prihvatio je ponudu da upravo na splitskom institutu vodi svoj laboratorij, što znači da se uskoro uključuje u hrvatski znanstveni život. Kako nam otkriva sam Štagljar, njegovo mu je matično Sveučilište u Torontu, na kojem sa svojim timom traga za lijekom protiv neizlječivih bolesti, dopustilo da na MedILS-u provodi i do tri mjeseca godišnje kako bi u Splitu mogao pokrenuti znanstvene projekte koji će potpuno biti odvojeni od projekata na kojima radi u matičnom laboratoriju u Torontu. Njegove nove projekte na MedILS-u, koje tek planira pokrenuti, financirat će, kaže, isključivo hrvatski i fondovi EU. Dakle, bit će potpuno neovisni o njegovim projektima koje financiraju kanadske i američke fondacije, a riječ je o nevjerojatnih 12 milijuna dolara za iduće četiri godine.

 Kurikularna reforma je udarac Igor Štagljar: Za godinu dana ću svoj lijek protiv raka pluća primjenjivati na prvim pacijentima

Uzor Planck, Curie, Pasteur

– Velika mi je želja da od MedILS-a napokon napravimo respektabilan znanstveni institut koji će biti konkurentan ne samo u europskim već i u svjetskim razmjerima te da na MedILS-u educiram perspektivne hrvatske znanstvenike. A koliko je i mojem matičnom sveučilištu u Torontu stalo da MedILS uspije najbolje se vidi iz činjenice da su mi dozvolili boravak u Hrvatskoj tri mjeseca a da mi nisu smanjili plaću – kaže Štagljar. Naglašava i kako je jedan od glavnih ciljeva MedILS-a da ponudi novi model organiziranja znanstveno-istraživačkog rada u Hrvatskoj, analogan funkcioniranju Instituta Pasteur i Curie u Francuskoj te Max Planck Instituta u Njemačkoj, tj. da institut zadrži funkcionalnu neovisnost, a time i sve pretpostavke za znanstvenu izvrsnost.

Neovisan o državi

– Važno je reći i da svih stotinjak Max Planck privatnih instituta izdašno financira njemačka država, a i 90 % sredstava također privatnog instituta Pasteur u Parizu dolazi iz državnih izvora, no oni i dalje ostaju autonomni – pod pokroviteljstvom su ministarstava znanosti koja se, međutim, nemaju prava miješati u rad instituta, ali smisao financiranja vide u vrijednosti projekata koji s tih instituta dolaze – kaže Štagljar.

Na ulazak u projekt MedILS odlučio se jer drži da u hrvatskoj postoji golem znanstveni potencijal, ali i zato što vjeruje u MedILS koji je, kaže, na vrlo važnoj prekretnici. Stoga se nada da će i Vlada i Ministarstvo znanosti prepoznati potencijal i važnost tog splitskog instituta koji je utemeljen 2003. s namjerom da postane jedna od najelitnijih znanstvenih institucija u svijetu, što se i očekivalo s obzirom na to da ga je pokrenuo vrhunski znanstvenik Miroslav Radman.

– Nadam se da ćemo dobiti podršku države, a to bi značilo da će Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i Vlada RH ubrzo repozicionirati MedILS u svojim strateškim planovima za znanost i gospodarstvo, upravo onako kako je to bilo i zamišljeno godinama prije, tijekom osnivanja instituta. Uvjeren sam da će takvo povjerenje MedILS opravdati u vrlo skoroj budućnosti te da će iz njega ubrzo izaći brojne nove publikacije i patenti – poručuje Štagljar.

Igor Štagljar ZA 2015. GODINU Igor Štagljar proglašen znanstvenikom s najviše stila na svijetu Igor Štagljar predavanje u hazu Igor Štagljar: Čak 40 posto tumora može se izbjeći zdravijim životom stagljar Vaš glas Igor Štagljar (48): Stvorite bolje uvjete pa mladi neće htjeti ići van
Financije
HIF
Morate potrošiti BUDŽETE ZA EDUKACIJE? Ovdje pronađite najbolje programe!
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.