Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Igor Premilovac

Čovjek čije su bilješke kobne za mnoge

Igor Premilovac
Foto: Daniel Kasap/Pixsell
06.06.2015.
u 18:37

Nakon što je koncem 2013. uhićen Igor Premilovac, razotkrila se korupcijska hobotnica kojom se preko Remorkera izvlačio novac

Čovjek s bilježnicom koja je dosad "pokopala" mnoge, a kobna bi mogla biti i za Nadana Vidoševića, bivšeg čelnika Hrvatske gospodarske komore. Tako bi se u najkraćim crtama mogao opisati Igor Premilovac, čijim je uhićenjem u listopadu 2013. i počela afera Remorker.

Naime, Premilovac je osnivač i vlasnik tvrtke Remorker, koja je, pokazat će se naknadno, poslužila za izvlačenje novca iz HAC-a, HC-a i HGK. I to na vrlo sofisticiran način, jer su toj tvrtki plaćane usluge koje nikada nisu obavljene ili su joj plaćane znatno uvećane usluge. Novac je sjedao na račune Remorkera u Češkoj i Austriji, gdje ga je Premilovac podizao i donosio u Hrvatsku te ga je umanjenog za svoju proviziju predavao kome je trebalo. Ta provizija kretala se između pet i 20 posto, a nakon Premilovčeva uhićenja u studenom 2013. razotkrila se koruptivna hobotnica uz pomoć koje je iz HGK izvučeno najmanje 32 milijuna kuna, a iz HAC-a oko 30 milijuna kuna.

Premilovac je svoju slobodu tada "kupio" opsežnim iskazom i podacima iz bilježnice koji su istražitelje doveli najprije do manjih riba, a zatim do Kalmete i Vidoševića. Kalmeta je upravo optužen, zahvaljujući među ostalim i Premilovčevu opsežnom iskazu, dok će optužnica protiv Vidoševića najvjerojatnije biti podignuta do sredine srpnja.

Što se pak tiče Premilovca, osim što je optužen u aferi HAC-Remorker, protiv njega su pokrenuta još tri postupka zbog izvlačenja novca preko Remorkera. Od ta tri slučaja u jednom istraga traje, dok je u druga dva postupka priznao krivnju te je temeljem nagodbi s USKOK-om osuđen na uvjetne kazne.

>> Podnesena optužnica protiv Kalmete: 'Potvrdi li je sud, dajem ostavku na stranačke funkcije'

>> Božidar Kalmeta – od moćnog političara do USKOK-ove optužnice

Komentara 24

PS
psyhotic
19:52 06.06.2015.

U nekoj normalnoj zemlji uslijedile bi zapljene otetog i ukradenog, dugogodišnje zatvorske kazne i sl. Kod nas slijedi zaborav.

JK
ja-kan
19:22 06.06.2015.

Ok, sad znamo zašto je izgradnja autocesta odjednom enormno poskupjela ali ćemo očito još morati sačekati promjenu vlastodržaca da saznamo zašto su tako enormno poskupjeli struja i plin :)

PR
pravica
19:14 06.06.2015.

Živimo u zemlji u kojoj se procesuiranju kriminala pristupa selektivno i prema potrebi. Ova zemlja, prema mnogim primjerima je prepuna "REMORKERA" i sličnih afera, ali o mnogima se šuti. Mediji prema problemima pristupaju prema potrebama prema interesnim skupinama koje zastupaju. Primilovac je kriminalac i tako ga treba tretirati (naravno kao i sve ostale sudionike ovog slučaja) na žalost vidimo da i to nije tako.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije