Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Igor Kolman:

'Šipuš je vrhunski stručnjak, on je najpametnije i najracionalnije rješenje za ministra'

Berislav Šipuš
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
17.04.2015.
u 13:10

Kultura je specifičan resor koji zahtijeva specifična znanja, specifični senzibilitet i s odlukama je bolje ne brzati, bolje je dobro promisliti i dobro analizirati, kaže Kolman

HNS-ov Igor Kolman objasnio je danas da će njegova stranka Vladi predložiti Berislava Šipuša, dosadašnjeg zamjenika, za mjesto ministra kulture jer im se to čini najlogičnijim i najracionalnijim.

– On je vrhunski stručnjak u području kulture, od početka mandata bio je zamjenik ministrice kulture, taj posao obavljao je odlično i u ovom vremenu u kojem se nalazimo, relativno kratko pred parlamentarne izbore, to nam se učinilo kao najbolje, najpametnije i najracionalnije rješenje – kaže Kolman te dodaje da se na prijedlog novog ministra čekalo više od tri tjedna jer je sve trebalo dobro provjeriti.

– To nije lako, kultura je specifičan resor koji zahtijeva specifična znanja, specifični senzibilitet i s odlukama je bolje ne brzati, bolje je dobro promisliti i dobro analizirati da se ne donese pogrešna odluka – smatra Kolman koji nije znao točno procijeniti kada će Šipuš i službeno postati ministar jer tu odluku mora potvrditi Vlada, nakon čega Šipuš mora biti saslušan i u Saboru.

S obzirom na to da se u javnosti čula kritika da je i Šipuš, poput bivše ministrice Andree Zlatar, podizao gotovinu sa službene kartice, pa se postavilo pitanje kako on može biti ministar, Kolman kaže da s tim u vezi sa Šipušem nije bilo nikakvih nepravilnosti. Na pitanje jamči li da poput Zlatar i on nije imao obustavu s plaće zbog podizanja gotovine sa službene kartice, Kolman odgovara:

– Ne, ja samo jamčim da nije bilo nikakvih nepravilnosti u tom smislu da on zbog toga ne bi mogao biti ministar kulture. Ne znam, ja ne mogu komentirati detalje, odluka je donesena zato što nepravilnosti ne postoje i ne utječu na njegovu moguću poziciju ministra kulture – ponavlja Kolman.

Protiv budućeg ministra ustala je i Udruga koncertnih promotora koja je tražila njegov opoziv i raspuštanje Vijeća za glazbu u koje Šipuš imenuje ljude, a koje prema njihovu mišljenju "iz sustava javnog financiranja potpuno isključuje kvalitetnu suvremenu autorsku rock glazbu sa svim modernim izvedenicama".

– On nije dodjeljivao nikakva sredstva, dodjeljivala ih je Komisija koja ta sredstva tim istim institucijama dodjeljuje već jako mnogo godina. Kritika Udruge koncertnih promotora nešto je o čemu treba razgovarati jer to je pitanje promjene stajališta i kompletne kulturne politike u Hrvatskoj, dakle to je odgovor na pitanje koje se vrste umjetnosti i koje se sve vrste djelatnosti financiraju iz državnog proračuna. To je vrlo složeno pitanje koje nema nikakve veze s onim što Udruga promotora zapravo pokušava ovdje postići. Oni se sada bune jer su našli priliku da prosvjeduju protiv toga – zaključio je Igor Kolman.

>> Okončana trakavica: HNS odlučio koga će Vladi predložiti za novog ministra kulture

Komentara 7

Avatar Herceg_Bosna
Herceg_Bosna
14:15 17.04.2015.

Kaže Kolman ta koga su svi prljavi koji drugačije razmišljaju od njega, a to izjavljuje za govornicom u hrvatskom saboru, pravi liberal... Nema gore od jugoslavenskih fašista...

DU
Deleted user
17:23 17.04.2015.

Pola struke je protiv, a tvrdimo da je to najpametnije što imamo. Kakvi su tek oni drugi?

MA
Marko1337
22:36 17.04.2015.

vrhunski stručnjak ? - lopuža i džepar kao i njegova šefica. Ima li barem jedno ime u toj kukulele vladi, koji bi dobio barem prolaznu ocjenu ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije